7. jaanuar 2009

Alasti jooga

Alasti jooga põhineb mitmel heal aspektil – armastus oma keha vastu sellisena nagu ta meil on, arvestamine temaga olenemata tema hetkevormist, paindlikkus. Alasti jooga liigutused ja asendid on ikkagi samad mis nö tavajooga puhul- nii et jumal tänatud, et saalis peegleid ei ole.

Konseptsioon on ideaalne tundmaks end vabalt- ei pea näiteks muret tundma selle üle, et mõne harjutuse ajal rinnad topist seest välja hüppavad- sest nad ju ei olegi seal! Loomulikult ei ole alasti jooga harrastamine igaühe jaoks. Kel tekkis huvi, võib kindlasti uurida vastavat kirjandust, näiteks raamatut ” Go Naked Yoga”.

Kui oled otsustanud liituda alasti jooga grupiga, siis algajana on võimalik, et eelistad samasoolisi treeningkaaslasi. Olles asjaga juba veidi aega tegelenud, võid juba edasi liikuda segagruppidesse.

One Taste Urban Retreat Center´is San Franciscos toimuvad alasti jooga tunnid pühapäeviti, pärast 90-minutilist tundi treenijad riietuvad ja istuvad veel mõnda aega koos, arutades oma tunnist saadud kogemusi ja läbielamisi.

Mõned fitnessitrendid soosivad vägagi erinevate atribuutide ja treeningseadmete kasutamist, kuid selle joogaliigi harrastamine nõuab kõigest elementaarset- võta riided seljast, kasuta matti ja tee harjutusi. Viimane trend joogas näeb ette isegi veel vähem. Me ei räägi siinkohal ju ei basseini-, disko- ega poksijoogast ehk boga´st…

Alasti jooga ei tähenda siiski Dallases, Bostonis ja LA-s ülipopulaarseid gay-meeste ühiseid joogatunde, ega ka internetis levinud videosid, kus alasti kaunitarid sooritavad joogapoose kusagil üksikul troopilisel rannal, taamal galopeerimas hobused. Ei. Uus alasti jooga tähendab ümberkehastumist. Ameerika tabuderohkes kultuuris võib selle joogaliigi levitamine küll veidi keeruliseks osutuda.


Alasti jooga tund esitab väljakutse harjutajale- kuidas harjuda ja leppida oma kehaga, seda armastada. ”See ei ole seksuaalne kogemus”, räägib Rob Kandell, Taste Urban Retreat Center´i mänedzher. ”See on südant avav kogemus”.

Ühel hiljutisel pühapäevahommikul peab joogatreener Meredith Medland, 33, oma õpilastele ärgitava kõne enne tunni algust, käsitledes inimkeha puudutavat ideoloogiat ja aidates korrastada treenimatulnute mõtteid. 5 naist ja 4 meest sisenevad ruumi täies rõivastuses, kaasas isiklik joogamatt. Enamus treenjatest on 20ndates eluaastates, mõni on ka vanem. Treenigsaal asub keskuse teisel korrusel ja on sisustatud rohelistes ning valgetes toonides. Karamellikarva puitpõrand annab naturaalse fiilingu ja mõjub soojemalt kui kliiniline ja ülisportlik atmosfäär seda oleks.

”Kui alustad harjutusega, siis märka oma riideid ja keha”, räägib Medland. ”Rõivaste eemaldamisega ületad teatud lävepunkti. Austa oma keha pühadust, väärtuslikkust ja delikaatsust.”

Esimesed harjutused hõlmavad endas ülakeha venitusi. Medland, alasti nagu kõik treenijad, seisab näoga õpilaste poole, käed asetatud üle pea, ja õhutab osalejaid keskenduma oma alateadvusele. ”Sirutades meenuta, et sul on olemas jäsemed- ja nüüd hinga!”, ütleb treener. ”Too käed alla ja langeta pea”. Üldvalgustamata treeningsaalis kumavad kusagil kaks pehme valgusega lampi, tekitades harjutajate kehakumerustele varje, nagu oleksid nad elluärganud muuseumieksponaadid, kes võtavad aeglaselt erinevaid poose üksteise järel. Hoolimata figuuride mitmekesisusest- kes on kõhn, kes ülekaalus, kes trimmis, kes vormitu, puudub igasugune halvakspanu kaasharjutajate suhtes. Puudub erutus, on ainult sügav keskendumine. Hingamine ja venitamine. Kõhuli matil lamades suruvad õpilased ülakeha käte jõul üles kobra poosi. Tunne end mõnusalt,” julgustab treener. See on keha, mis sulle on antud. Hingamine-hingamine-hingamine- tubli! Sa näed väga hea välja!” Seejärel võtavad treenijad sõdalase poosi ning veidi hiljem sooritavad seeria kiike” põrandal.

On levinud väär arusaam, et vaagen on keerulisim piirkond, millele hingates keskenduda, kuid tegelikult on hoopis süda see, mida on raske nö avada,” räägib Medland.

Kui treeningu lõpuni on jäänud 30 minutit, laseb instruktor õpilastel pikali heita ja oma parema käe südamele asetada. ”Üks puudutus, üks elu, üks linn, üks maailm, üks süda,” ütleb ta. Peale treeningut, kui ollakse taas riides, jagavad õpilased oma kogemusi.

Guy Jara, 36, programmeerija, on joogasse naasnud peale 11-aastast pausi. ” Mulle meeldib selle tunni juures see haavatavus, riietest loobumine,”räägib mees. ”Seal ei ole kohta peitupugemiseks.”

60-aastane kinnisvarainvestor, kes palub nimetada end Ronaldoks, räägib, et alastiolemine on aidanud tal keskenduda keha ja vaimu ühendamisele. ”Olen tegelenud joogaga 14 aastat, ning töötanud koos eratreeneriga 2 korda nädalas, kuid ma ei saanud sellest oma vaimsusele täit rahuldust,” räägib mees. Alastiolek aitab tal keskenduda oma kehale. ”Alasti olles tunnetan ma oma keha paremini ja suudan püsida asendites kauem ja sügavamalt keskendunult. See annab ajatuse tunde”.

Teised harrastajad toovad alasti jooga plussiks lisaks ka selle, et ilma riieteta näeb keha positsioone paremini, ning uute asendite õppimine treener Medlandi poiss-sõbra Ted McElwee elaval eeskujul ja kaasabil sujub palju edukamalt.

34-aastase mittetöötava Kristin Johnsoni jaoks on see esimene kokkupuude alasti joogaga.

”Tahtsin kogeda joogat, mis ei ole mõjutatud psüühikast ja pinnapealsusest. Paljud stiilid põhinevad siiski ju konkurentsil ja silmaga nähtaval, nö outfit´il. Tehes seda alasti, oleme kõik võrdsed”. ”Ilma riieteta on joogapooside võtmine palju vabam, liikuda on mõnusam. Riieteta oleks on nii vabastav kogemus! Ma ei kujutagi enam ette, et peaksin joogat tegema riietes,” räägib Kristin…

On, mille poole liikuda, või mis? J

ALLIKAS: http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2005/05/24/DDG9FCSNDS1.DTL

Autor: Tõlkinud Aktivist