13. veebruar 2009

Treeningu filosoofia, mis tagab pideva lihasmassi juurdekasvu I osa…

Järgnevalt üks parimatest treeningu artiklitest, mida üldse kunagi lugenud olen (autor).

Baasprintsiibid…

1. Naturaalse kulturismi suurim probleem on minu arvates see, et suur osa inimesi keerab oma väga hea treeningu tuksi maksimaalselt viletsa toitumisega. Lähtuvalt oma tähelepanekutest, enamus treenijaid teeb kasvu stimuleerimiseks jõusaalis vägagi piisavalt tööd, ent, et see stimulatsioon läbi raskuste ka realiseeruks, tuleb sama pühendunult ja läbimõeldult 24/7 ka toituda. Kui te lihtsalt ei pea seda tähtsaks ja/või ei ole ka toitumise osas võimeline tõsiselt pühenduma, siis võite jõusaalist sama hästi ka kui eemale jääda teie tegemised jõusaalis ei realiseeru.

2. Lihaskasvu võtmeks on kolm S i. Need on STIMULEERI, SÖÖ ja SIGNALISEERI. Treening „stimuleerib kasvu, läbi „söömise saame „materjalid, mis on vajalikud kasvamiseks ja ülesehitustöödeks ning erinevad anaboolsed hormoonid ja nende tase on „signaliseerijateks, et lihaskasv ikka toimuks. Seetõttu, lihaskasvu, mida võime kogeda, saame kirjutada 1/3 hormoonide arvele, 1/3 toitumise arvele ja 1/3 treenimise arvele. Need kolm komponenti kombineerudes loovad sünergistilise efekti.

3. Kui võimas on tegelikult anaboolne toime juba iseenesest? Ühes uurimuses manustati vaatlusalustele testosterooni ja seda 20 nädala vältel, kusjuures trenni selle 20 nädala jooksul ei tehtud. Pärast 20 nädalat ilma treeninguteta, paljalt testosterooni manustades oli vaatlusaluste lihasmass suurenenud 8 kg võrra. Teine näide keskmine mees kogub puberteedi perioodil samuti ilma treeninguta, ainuüksi anaboolsete hormoonide kontsentratsioonide tõusu tõttu keskmiselt 18 kg lihasmassi. Kui te tahate ka midagi ligilähedastki kogeda ja naturaalselt ning te ei ole puberteedi eas, hakake aegsasti ajusid liigutama kuidas treenida, kuidas toituda jne. Ühesõnaga te peate teadma, mis te teete, miks te midagi teete ja kuidas oleks õige teha.

4. Toitainete (toitumise) ajastamine, planeerimine ja jagamine määrab väga otseselt ära selle, mis kaloritest saab kui neid tarbida või kui neid tarbida rohkem kui vaja. Kui tarbida kaloreid rohkem kui organism on kulutanud kas need kalorid lähevad lihasesse või rasvarakkudesse? Mida ebaadekvaatsemalt ja rohkem valesti oma toitumist planeerite ja ajastate, seda enam kogute kaalu just rasva arvelt, kui kehakaal suureneb. Ja vastupidi mida paremini ja teadlikumalt oma toitumist ajastate, seda suurem osa kaloritest läheb lihaste kasvuks. Treening ja ajastatud toitumine määratlevadki suuresti selle, kas kehakaalu juurdekasvust valdava osa moodustab lihasmass või suurenev rasvamass. Oma osa on siin loomulikult ka geneetikal (ainevahetuse tüüp).

5. Kuidas ajastada ja seda (toitumise tõhusust) maksimeerida? Naturaalne treenija saab seda teha esiteks treenides õige koormusega, õige sagedusega ja valides oma treeningplaanidesse õiget tüüpi treeningu. Oluline on süüa piisavalt, ajastada toitumist, magada küllalt, olla piisavalt stressivaba ja hoida oma keha koostis normis. See tähendab seda, et meestel peaks olema rasvaprotsent 10 17% ja naistel 12 20%. Selline keha rasvaprotsent loob lihaste juurdekasvuks soodsaima keskkonna. Kui rasvaprotsent kukub alla 10% on soodne anaboolne keskkond häiritud ja see ei ole enam soodne (juhul muidugi, kui te ei ole juba sündinud ja loodud omama tavalises konditsioonis vaid 5% keharasva). Anaboolne hormonaalne keskkond ei ole enam soodne ka siis, kui rasvaprotsent hakkab normaalseid piire ületama. Sellisel juhul erinevate anaboolsete hormoonide sensitiivsus tuhmub.

6. Kui võimas on söömise enda efekt? Ühes uurimuses manustati vaatlusalustele 100 päeva jooksul igal päeval 1000 lisakilokalorit, kusjuures trenni jällegi ei tehtud. Isegi, hoolimata kehalise aktiivsuse puudumisest, kogukaalust, mis nad selle ajaga juurde võtsid oli 35% puhas lihas.

7. Geneetilised piirid. „Geneetilised piirid määratlevad ära tegelikult selle, kui suurt hulka lihasmassi keegi on võimeline koguma ja omama mingi kindla rasvaprotsendi juures, mitte aga seda kui palju keegi üleüldse on võimeline lihast kasvatama. Teie naturaalne „geneetiline piir 6% rasvaprotsendi juures on võib olla 90 kg, kuid kui te sööte korralikult, treenite ja viite oma kehakaalu näiteks 120 le kg le, siis on teil võib olla küll suurem rasvaprotsent, kuid kindlasti on suurenenud ka lihasmassi osakaal. Siit ka põhjus, miks suured (suurimad) sumomaadlejad muud ei teegi, kui ainult söövad. Nad on küll väga rasvased, kuid selle suure rasvaprotsendi juures omavad nad näiteks suuremat lihasmassi, kui suurimad kulturistid. Selline arutu söömine ei ole kellegile mingi soovitus, kuid see on reaalsus. Tõlkijalt: ehk siis nagu saan aru, suurem rasvaprotsent võimaldab tegelikult naturaalselt ka tegelikult suuremat lihasmassi??? Või kuidas???
jätkub…

Autor: Tõlkinud Janar Rückenberg