5. märts 2009

Kasvamise uni

Hea uni on oluline maksimaalseks taastumiseks pärast treeningut. Magamise ajal lülitub keha välja, võimaldades metaboolsetel protsessidel tõhusamaks muutuda. Osad inimesed väidavad, et nad vajavadki ööpäevas ainult 3-4 tundi und, kuid enamik meist vajab siiski vähemalt 8-tunnist puhkust, tundmaks end täielikult värskena. Kindlasti vajavad korralikku und kulturistid, kes peale lihastlõhkuvat treeningut peavad maksimaalselt taastuma.

Melatoniin on hormoon, mis toodetakse ajus paikneva sisenõristusnäärme poolt, ja mis moodustab olulise lüli ööpäevaste füsioloogiliste rütmide ja une reguleerimise süsteemist. On mitmeid tegureid, mis takistavad melatoniini teket: liiga intensiivne trenn hilisemal õhtusel ajal, liiga valge magamistuba magamise ajal, alkoholitarbimine, osad ravimid (näiteks ibuprofeen, aspiriin). Vähene melatoniini teke mõjutab otseselt tuju, söögiisu, üldist tundlikkust.

Melatoniini teket soodustavad ravimid võivad aidata osasid inimesi nende probleemide korral, lastes neil kauem ja sügavamalt magada. Abi võivad leida ka pikalt reisinud inimesed- suurest ajavahest tingitud vaevuste leevendamiseks ja taastamaks oma regulaarset unerütmi. Kõrgema melatoniini tasemega magab inimene ajaliselt kiiremini ja paremini end välja. Melatoniini sissevõtmine peab toimima õigel ajal- reisijad, kes on manustanud preparaati paar päeva enne reisi, ei ole saanud nii häid tulemusi kui äralennu päeval tarbinud inimesed. Melatoniini sisaldavate ravimite tarbimine regulaarselt võib hakata segama hormoonsüsteemi tööd- keha lakkab ise tootmast piisaval hulgal melatoniini.

Et hoida naturaalselt kõrget melatoniini taset, tuleb kindlustada, et magamistuba oleks võimalikult pime, samuti tuleks vältida hilisõhtuti alkoholi tarbimist. Treenida tuleks pigem päevasel ajal, kindlasti mitte hilja õhtul. Voodist tuleks tõusta kohe peale ärkamist, tuleks vältida vedelemist, uuesti uinumist. Selline vedelemine muudab vaid väsinumaks ja jõuetumaks.
[url=http://www.flexonline.com/]http://www.flexonline.com[/url]

Autor: Tim Scheet, tõlkinud Aktivist