9. oktoober 2009

Põleta rasva efektiivselt!

Ülekaalulistel meestel on suurem oht seksuaalset laadi häirete tekkeks, sealhulgas erektsiooniprobleemid ja vähenenud sugutung. Kõrge rasvkoe tõttu on insuliini tootlikkus ja toimimine häiritud, mis omakorda segab lämmastikoksiidi (NO) tootmist, mis on oluliseks verevoolu regulaatoriks nii peenisesse kui kogu ülejäänud kehasse.

Uuringutest on selgunud, et tugevalt ülekaalulistel meestel (kehamassi indeks üle 51 kg / m 2), kes on läbinud maovähenduslõikuse, paranes pärast operatsiooni seksuaalne jõudlus märgatavalt, jõudes normaalsuseni, kui patsiendid olid kaotanud umbes 67% oma operatsioonieelsest kehakaalust. (Journal American College of Surgeons, 207: 859-864, 2008)

Meltdowni manustamine tõi kaasa kaalulanguse

Meltdown on dieedipreparaat, mis sisaldab synephrine´i, kofeiini, phenylethylamine´i, yohimbine´i ja hordenine´i. Iga selle lisandi koostisosa on termogeenne, mis tähendab, et see soodustab rasvapõletust.

Uuringud on näidanud, et Meltdown manustatuna enne ja pärast lühikest maksimaalse intensiivsusega treeningut, suurendas rasvapõletusprotsessi efektiivsust ülikoolieas meeskatsealuste seas tunduvalt.

Roheline tee aitab vähendada kõhupealset rasvakihti

Roheline tee on populaarne kehakaalu alandaja, see ühtlasi parandab ja veresuhkru regulatsiooni. Kuigi see pole mingi imelisand, mille toimet tajuks silmnähtavalt, soodustab see kaalulangust siiski igati. Kliinilised uuringud on näidanud, et katsealused, kes tarbisid 12 nädala jooksul 625 mg rohelise tee ekstrakti ning 39 mg kofeiini, kaotasid nii kõhupealset nahaalust rasva kui ka veres sisalduvat rasva. Nii eeltoodud lisandeid manustanud kui ka platseebot tarbinud katsealused treenisid intensiivselt 180 minutit nädalas.

Uuringutest on selgunud ka huvitav fakt- roheline tee meeste puhul soodustab mõningal määral rasvarakkudes testosterooni muundamist östrogeeniks. Roheline tee on küll efektiivne rasvapõletaja, kuid kulturistid peaksid seda lisandit kasutama mõningase ettevaatusega. (Journal of Nutrition, 139: 264-270, 2009; Teataja Toitumine, 138: 2156-2163, 2008)

Kofeiin töötab meeste puhul kiiremini

90% USA elanikkonnast tarbib kofeiini iga päev ühel või teisel kujul. Enamus inimesi joovad kohvi, teed või muid kofeiini sisaldavaid jooke. Kofeiin on kesknärvisüsteemi stimulant, mis parandab ärkvelolekut, tähelepanuvõimet ning teatud tüüpi sportlikku jõudlust. See mõjutab mõningaid inimesi rohkem kui teisi, sõltuvalt soost, tervislikust seisundist ja muudest asjaoludest.

Barcelona ülikool on avaldanud, et vastavalt 700 tudengi seas läbiviidud katsetele mõjub kofeiin meeste puhul kiiremini ja tugevamalt kui naiste puhul.

Kofeiinivaba kohv ka suurenenud tähelepanu all, kuigi selle mõju oli väiksem kui tavalisel kohvil. Enamike inimeste puhul kestab kofeiini mõju 2-3 tundi, kuid võib kesta kuni 10-12 tundi (rasedad ja inimesed, kellel esineb maksahaigusi) (Progress in Neuro-psühhofarmakoloogia ja bioloogilise psühhiaatria, 32: 1698 DO 2008)

Vastupidavustreening aitab vähendada südant ümbritsevat rasvkudet

Organeid ümbritsev rasvkude mõjutab oluliselt ainevahetuslikke protsesse, tulemuseks võib olla insult, diabeet, südameinfarkt. Südame rasvumine takistab oluliselt südame normaalset funktsioneerimist ning tõstab vererõhku. Kehasisene rasv takistab ka verevarustust.

Jaapanis läbiviidud uuringus leiti, et 12 nädalat
vastupidavustreeningut (kolm korda nädalas 60 minutit) vähendas kõhu-ja epikardi rasva. Samuti langes vererõhk. (Journal of Applied Physiology, 106: 5-11, 2009)

Magad vähe, näksid rohkem

Unepuuduse all kannatavad inimesed kipuvad rohkem näksima. Ebapiisav uni on seotud rasvumisega, kuid teadlased ei tea siiski veel, miks ja kuidas täpselt. Chicago teadlased on välja selgitanud, et vähene uni (umbes 5,5 tundi öö jooksul) pärsib toidu omastamist võrreldes normaalse unepikkusega (umbes 8,5 tundi). 11 keskealist katsealust elasid 2 nädalat laboris, kus neil oli vaba juurdepääs heale toidule. Kõik need katsealused sõid keskmiselt 221 kalorit päevas oma tavapärasest normist rohkem, sellest 4% rohkem süsivesikuid. Energiakulu (metabolism ja füüsiline aktiivsus) oli katsealustel sama nii lühikese-une-ööpäevadeö kui ka normaalsetel ööpäevadel. Peale lühikest und kippusid kõik katsealused üleliigseid snäkke tarvitama (American Journal of Clinical Nutrition, 89: 126-133, 2009)

Autorid: Steve Blechman ja Thomas Fahey, EDD
[url=http://www.musculardevelopment.com]http://www.musculardevelopment.com[/url]

Autor: Tõlkinud Aktivist