24. november 2009

Lihtsalt sisu võiks olla kestale vastav …

Päris sageli pöördutakse minu poole palvega, et tahaks kaalust alla saada, kõhtu oleks vaja väiksemaks või sangadest tahaks vabaneda jne.
Eks neid sellise palve estajaid on igasuguseid, kuid nii mõnedki on olnud kahekümnendates kolmekümnendates noored mehed. No, ega ei saa pahaks panna, kui inimesel selline soov on, samuti, eks kui selle soovi juurde lõpuni jäädakse, siis üritan aidata ka, kuid sisimas, enda mõtteis, on mul tekkinud selliste palvete osas, selliselt sihtgrupilt, omad seisukohad.

Mitte alati ei ole see nii, kuid vahel küll. Jagan neid ka teiega. Niisiis, kui minu juurde tuleb noor mees, kel kergelt ülekaalu, rasva tõepoolest silmnähtavalt, kuid ei midagi karjuvat.
Käed, jalad muidu päris jämedad, kont on tugev, kuid jah, rasvaprotsent lubatust ehk suurem. Soov inimesel endal mõistagi rasva vähendada, ent kui ma siis inimese kohta tausta uurin, siis selguvad arvukad tõsiasjad, mis lubavad mul küllaltki täpselt ennustada, et on 99.9% kindel, et sellest rasvapõletamisest ei tule sellel inimesel mitte midagi välja.

Miks??? Päris sageli selgub, et talle meeldib õhtuti ka õlut juua, nädalavahetustel ehk rohkemgi kui üks nelipakk, ka on töö selline, et päevad on pikad, käiakse tööl võib olla ehitusel, metsas, sõidetakse palju autoga, periooditi töötatakse välismaal jne. Süüa saadakse väga ebaregulaarselt, ilmneb ka, et teadmiste pagas toitumise osas on väga napp, sageli ka finantsolukord ei võimaldakski tervislikult toituda ja veel 10 muud põhjust.

Ühesõnaga, ma näen ära, et see inimene ei ole võimeline regulaarselt ja edaspidi alatiselt, elustiilina, seda rasvapõletuse protsessi, seda kehakaalu alandamise protsessi teostama.

Selliseid üksikuid üritajaid, kes vähendavad läbi tohutute ponnistuste oma rasva osakaalu lühikeseks ajaks ja pärast kõik topelt tagasi söövad, on küll nähtud. Sellisel kaalu jälgimisel ei ole aga mõtet. Te võite muidugi öelda, et kui väga tahta, siis on kõik võimalik, kuid arvan, et nii mõnelgi juhul oleks see suur üldistus või lihtsalt kulunud mõttekõlks. Ei ole päris alati kõik võimalik või kui te ikka arvate, et hea tahte korral on, siis hea küll, võib olla tõesti on…ehk jääb siis tahtest puudu. Ent mida ikkagi inimesele ütelda??? Millist nõu anda???

Mida soovitada sellisele mehele, kes võib olla tegelikult mistahes vanuses ja mõtleb, et vähendab oma rasvaprotsenti ja vabaneb kõhust. Rõhutan veelkord, mõte pole paha, kuid nagu, ütlesin, 99.9% sellistest üritajatest põleb mingi aja pärast (suutmatuse tõttu selliseks elustiiliks mitmeid erinevaid kriteeriume täita).

See on nii!!! Rutiinset argielu viljelev ja tavaliselt toituv inimene ei kujuta tegelikult ette, kui suurt tahet ja pühendumist, aga ka teadlikkust, teadmisi ja loobumisi nõuab korralik tervislik toitumine, tervislik elustiil.

Loomulikult, treenerina ei ütle ma kunagi, et see pole väärt üritamist, kuid enne asja ettevõtmist mõelge korralikult ja kaaluge oma võimalusi hästi.

Ei ole mõtet vähendada oma kaalu mingiks ajaperioodiks. Kui te endas päris kindlad ikka ei ole, siis soovitan…ärge hakake ennast piinama.

Juhul, kui te ei ole kindlad, et saate teadliku ja tervisliku toitumise oma elustiiliks muuta…ärge hakake ennast piinama.

Uskuge mind, see asi ei ole vaeva väärt. Kui teil pole plaanis just võistluskulturistiks saada, kerge ülekaal on, kuid te olete siiski liikuv ja teie elukvaliteeti see kuidagi ei halvenda, siis leppige oma kerge rasvapolstriga kõhupiirkonnas. Kindlasti ei ürita ma soovitada, et ärge üritagegi ja ärge sportige, see on alati teretulnud. Ent kui rääkida just kaalu alandamisest, rasvapõletamisest ja teadlikust ning koguaeg kontrollitud toitumisest, siis olgem realistid ja kaaluge enne otsust pikalt oma võimalusi.

See kaalu jälgimine ei ole nii kerge, kui esialgu ehk arvatakse. Sellised põhimõtted, et rasva oleks toidus vähem, toitumise ajad enam vähem kindlad ja paigas jne. on loomulikult alati teretulnud, kuid räägin sellest, et ei ole mõtet kinni hakata sellisest paanilisest kaalu alandamisest. Seda enam, kui veel reaalseid võimalusi tegelikult ka selleks erilisi ei ole!!!

Soovitan teile hoopis seda, et teie välimus ja sisu võiksid olla vastavuses. See tähendab seda, et jõusaali soovitan teil minna igal juhul, kuid pärast esmast sisseelamisperioodi, tehke seal ennast tugevaks. Pole probleemi ega pole häbiasi, kui te olete jõutõstja, kel kerge kõhuke ees, kuid jalad ja käed on jämedad, õlad laiad, te surute, kükite ja tõmbate vastavalt sellele kuidas välja näete. Ei ole see nähtav sixback siin elus kõige olulisem. On märksa koomilisem vaadata vennikesi, kes kergelt kõhukad, no käsi ja jalg pole ka ehk kõige peenemad, kuid pane nad kükkima, siis

nii mõnigi 110 kg ne vend väristab 60 kg ga oma jämedaid jalgu ja 80 90 kilogrammiga enam alt kükist üles ei tule. Seepärast ütlen veelkord, et mehed, tehke ennast lihtsalt tugevaks, tõstke raskusi ja nähke jõusaalis vaeva. Ka see muudab teie välimust, teeb teid sportlikuks ja tekitab suurepärase enesetunde. Rasvaprotsent ei ole siin maailmas see kõige ihaldusväärsem eesmärk. Ent sel veendumusel olen küll, et MEES PEAKS OLEMA TUGEV, tal peaks olema jõudu (vähemasti vastavalt välimusele) ja ta võiks olla mingiski mõttes treenitud.

Loomulikult, kerge aeroobne sessioon jõutrenni lõpus, 15 30 minutit ei ole kunagi liiast. Pange jõusaal ja see kerge aeroobne kokku ja on ka kalorikulu missugune. Boonuseks saate jõunäitajate suurenemise, lihasmass suureneb ja kui siis juba natukenegi toitumist kohendada, hakkate ehk kergelt rasvastki vabanema.

Aga jutu mõte on tõepoolest see, et tihti, kui tullakse jõusaali rasvast vabanema, siis paljudel juhtudel see ei õnnestu ning üritus katkestatakse ja kaotakse pärast mõnda algelist treeningkorda üldse ära. Elu on seda näidanud. Kui tahate jõusaalis rõhutatult just kaloreid kulutada, siis peate tegema pikad seeriad ja lendama ühelt trenazöörilt (harjutuselt) teisele minimaalsete puhkepausidega.

See on nii, kui inimene tuleb sooviga jõusaalis suunitletult just rasva põletada. Selleks ei olda aga enamikel juhtudel valmis ja üritus katkestatakse hoopis. Samuti võib tihtipeale olla nii, et treeninguga tullakse küll toime, kuid teadlikult targa toitumise teostamisega on asi hoopis raskem. See on aga tingimus, mida ei saa rasvapõletust silmaspidades täitmata jätta.

Sama lugu on tegelikult vennikestega, kes näituseks 185 cm pikad ja kaal 65 70 kg. Ei ole midagi erakordset, kui mõni selliste näitajatega tuleb sooviga kõhtu välja saada ja ennast kuivamaks teha. Sellisel juhul kehtiks minu poolt sama, eelnevalt kirjeldatud soovitus.

Kogu mõttekäik, mida kirjeldasin, ei pea alati kehtima, ent vahel võiks sellist lähenemist asjadele ju kaaluda…

Loodan, et stimuleerisin teid kaasa mõtlema!!!

Autor: Autor Janar Rückenberg