28. jaanuar 2003

Trofoloogia päästab ?

Tänapäeva saledusekultuses on levinud kõikvõimalikud dieedid. Interneti andmetel muutub aga 21.sajandi salasõnaks hoopis õige toitumine.
Üha enam võidab poolehoidu iidne taoistlik yin-yang´I põhimõtetele toetuv trofoloogia: teadus toitude õigest kombineerimisest.
Õigesti koostatud toidusedel aitab organismil kergemini ja paremini toiduaineid omastada. Oluline on seejuures toiduainete kõrge veesisaldus ja nende omavaheline seos.
Seedimine vajab rohkem energiat kui jooksmine, ujumine või jalgrattaga sõitmine. Kui pole õiget energiat, pole ka õiget elu.
Trofoloogid väidavad, et vale toiduvalik tekitab seedeorganites käärimise, mis mürgitab organismi. Verre imbunud mürkained kahjustavad vere kvaliteeti. Tekivad akne, punnid, ebameeldiv hingeõhk, liighigistamine. Organism muutub vastuvõtlikuks haigustele.
VÕIDA VIIS TUNDI ENERGIAT
Õigesti kombineeritud toit hoolimata rasva- ja kolesteroolisisaldusest!- ei tekita rasvakihti ega ummista organeid. Võite süüa kõike, mis maitseb, kuid ärge segage kõike omavahel ja ärge sööge mitut kontsentreeritud toiduainet korraga ! Nii töötab magu kaheksa tunni asemel kõigest kolm tundi ja tervelt viie tunni energia jääb üle.
Ja polegi vaja end väsimuse korral kohvi või maiustustega turgutada.
Seepärast tuleb menüüd kokku seades arvestada seedenäärmete ja mahlade füsioloogilisi piire. Me ei saa oma energiat mitte sellest, mida sööme, vaid sellest, mida suudame seedida ja omastada.
Kääriv magu ei suuda organismi varustada kalorite ja vitamiinidega, mida toit sisaldab. Iga toit vajab eri koostisega mahlu, erinevaid maomahla reaktsioone.
TASUB MEELES PIDADA !
1. Ärge sööge kunagi süsivesikuid ja haput toitu korraga.
Ärge sööge leiba, kartuleid, herneid, ube, banaane, datleid jm. koos sidruni, apelsini, greibi, ananassi, tomati jms. hapude viljadega. Tomatid ei sobi kokku tärkliserikka toiduga. Neid sobib süüa koos lehtaedviljade ja rasvase toiduga.
2. Ärge sööge korraga kahte kontsentreeritud valku.
Ärge sööge korraga pähkleid ja liha, mune ja liha, juustu ja pähkleid, juustu
ja mune jne.
3. Ärge sööge rasvu koos valguga.
Koor, või või õli koos liha, munade, juustu, pähklitega on tervisele kahjulik.
4. Ärge sööge hapusid puuvilju koos valkudega.
Apelsine, sidruneid, ananasse, tomateid jm. ei tohi süüa koos liha, munade, juustu, pähklitega.
5. Ärge sööge suhkrut ja tärklist korraga.
Tarretised, keedised, suhkur, mesi, siirup ei sobi teraviljade, leiva ja kartuliga, sest see kutsub esile käärimise.
6. Sööge ainult üht liiki kontsentreeritud tärklist korraga.
7. Melonit ja arbuusi võib süüa ainult omaette,
s est koos teiste toitudega võivad melon ja arbuus tekitada tervisehäireid. Melon võib asendada üksinda ühe toidukorra.
8. Piima tarvitage alati eraldi toiduna.
SEADUSEKS OLGU :
ühel toidukorral ainult üks valk korraga
Piim on laste ja väikeloomade täisväärtuslik toit, kuid segab teise toidu seedimist; sellepärast tuleb seda juua eraldi. Piima kõrvale võib süüa hapusid puuvilju, sest need ei sega üksteise omastamist.
Õige toitumise esmärk on ära hoida käärimine ja roiskumine seedetraktis.
Heaolu ja harmooni aluseks on mõõdukus ! Trofoloogia reegleid jälgides ei pea maniakaalselt lugema iga söödud kalorit, uurima rasvasisaldust või muretsema kolesterooli pärast, sest lõpetamata seedimine ja halb ainevahetus on rasva ja kolesterooli tekkimise peamised põhjused.
Sööge toiduaineid niipalju kui võimalik toorelt. Loobuge tööstuslikult töödeldud toiduainetest. Ärge pakkuge üle õli, rasva ja soolaga. Maitsestamiseks kasutage värsket või kuivatatud maitserohelist.

TOIDUAINETE KOMBINATSIOONID ÕIGEL TOITUMISEL
HALB

Proteiin (valgud) Rasvad Tärklist sisaldavad toiduained
(kontsentreeritud toiduained) (neutraalsed toiduained) (kontsentreeritud toiduain
H, H
Liha, kala, munad, juust,piim A Avokaado, või, koor, sularasv E Oad, leib, kreekerid, herned,
hapupiim,jogurt,pähklid,oliivid, L õli, hapukoor, margariin. A maapähkel, teravili, kartul,
seemned (seesami-,kõrvitsa-, B jahu, kõrvits,läätsed, makaroni-
omavahel omavahel tooted.

H E A

Tärklisevaesed köögiviljad
SSöö valgu- ((suure veesisaldusega köögiviljad) Söö
rikkaid toite Baklazaan, avokaado, roheline salat, salatisigur, spargelkapsas, eskariol, tärkliserikkaid
ainult endiivia e. lehtsigur, patisson, rohelised oad, kõik kapsasordid, nuikapsas, kaalikas, toite ainult
köögivilja või paprika, kress-salat, petersell, salatikurk, spargel, spinat, tomat, kabatshokk. köögivilja või
salatiga Vähese tärklisesisaldusega köögiviljad salatiga.
Lillkapsas,herned, porgand, ajatatud idud, artishokid, lehtpeet e. mangold, seller,
pärlsibul, punapeet, seened, magus mais.

Küüslauk, porrulauk, redised, rõigas, sibul, shalott ärritavad magu.
On tark neid mitte liiga palju süüa.

Hapu puuvili (marjad) Poolmagus puuviliv Magus puuvili Dessertköögivili
Ananass, mustikad,põldmari Õunad, pirnid, värske Banaanid, kuivatatud Melonid, arbuus.
maasikad, granaatõun,greip, viigimari, kiivi, mango, datlid, viigimari, rosinad.
vaarikad, sõstrad, kääbus- nektariin, virsikud,
apelsin, sidrunid,mandariin, viinamarjad, aprikoosid, NB! Magusat puuvilja Parem süüa
apelsinid, hapud kirsid, hurmaa e. kaki, papaia, on parem süüa teiste üksikult või enne
ploomid, karusmari. Maguskirsid, melon- puuviljade järel. Teisi puuvilju.
grenadill e. passioon.

Erinevate puuviljade söömise vahe peaks olema vähemalt kolm tundi.

Autor: Väliskirjanduse andmetel AILI MERISTO