27. august 2010

Kuidas lõuatõmmetes veelgi paremaks saada…II osa

5. Alustage tõmmet lailihasega. Kui hakkate ennast üles tõmbama, siis tehke seda lailihase jõul, mitte biitsepsitega. Kui teil on probleeme lailihase töö tunnetamisega nagu see paljude algajate korral on, laske treeningpartneril enne seeriat panna seljale lailihasele käega mõned laksud. Aitab ka see, kui treeningpartner hoiab käsi terve seeria vältel seljal lailihasel. Teistele harjutajatele võib see ehk veider vaadata tunduda, kuid sellised võtted võivad aidata lailihase tunnetust leida.

6. Soorituse ajal suuna küünarnukid alla, taha. Eriti kehtib see althaardes lõuatõmmete kohta, te peate suunama küünarnukid alla taha, üritage tõmmata lailihasega, mitte primaarselt biitsepsitega.

7. Tõmmake lõug kangini. Olin kaua aastaid ise suur tähenärija ja nõudsin, et lõuga tõmmates tuleb tõmmata rind vastu kangi. Räägin algajatele seda tegelikult siiani, teades väga hästi, et nad ei suuda seda teha. Mõte on selles, et seeläbi jõuab vähemalt nendeni see arusaamine, et on vaja kõrgele tõmmata. Tegelikult piisab täiesti, kui te puudutate lõuaga kangi ära või tõmbate lõua kangist natukene üle. Viimane toll või paar, mille te tõmbamata jätate ei anna teie lailihasele suurt midagi enam juurde. Tõsi, töötavad väiksemad lihased üla – ja keskseljal, kuid lailihas ei jää millestki ilma, kui te päris rinda vastu ei tõmba. Leian, et lõuatõmbed ongi just ja ennekõike lailihase harjutus. Ärge nähke vaeva selle tolli või pooleteisega üleval. Katsuge lõug üle kangi tõmmata, see on vajalik, selg „vibusse“, tunnetage kontraktsiooni ning langetage ennast uuesti alla. Koormamaks neid ülalmainitud väikeseid lihaseid soovitan kasutada pigem erinevaid sõudmise variatsioone. Hoidke lõuatõmbed lailihase „küpsetamiseks“.

8. Kasutage võimalikke erinevaid haardeid. On väga suur hulk võimalusi, kuidas oma keha üles tõmmata. Võite tõmmata ennast üles althaardes, väga erinevaid haardelaiusi kasutades. Võite tõmmata ennast üles peod vastamisi. Võite ennast üles tõmmata pealthaardes, erinevate võimalike haaretega. Samuti võite ennast üles tõmmata kasutades selleks rõngaid, kangi, paksu kangi, köit, käterätikud, kette jne. Variante on lõputult, kasutage neid variatsioone, tagamaks arengut ja vältimaks vigastusi.

9. Kasuta erinevaid kordusi. Et teha palju lõuatõmbeid, selleks vajad sa jõudu ja vastupidavust. Jõud tuleb lühikestest seeriatest. Jõu kasvatamiseks lõuatõmmetel saad riputada raskust vöö külge. Et suuta teha pikka seeriat lõuatõmbeid, selleks on vaja ka vastupidavust. Vastupidavust annavad pikad seeriad. Pikki seeriaid saab treenida loomulikult ka pikki seeriaid tehes, kuid veel üks hea võimalus pika seeria tegemiseks lõuatõmmetes on kummilintide kasutamine. Erineva raskusastmega kummilindid võimaldavad suurepäraselt teha erineva pikusega seeriaid. See võimaldab hästi lõuatõmbeid üldse arendada ja seeriaid pikemaks treenida. Treenige mõnel treeningul korusvahemikku 1 – 5 kordust, mõnel korral jälle kasutage korduvahemikku 6 – 12. Aeg – ajalt proovige ka väga pikka, 15 – 30 kordust seerias, lõuatõmbeid.

10. Haare tugevaks. Mida tugevam on teie haare, seda kindlama tunnetuse ja tundega te lõuga tõmbate. Haarde tugevdamiseks soovitan grippereid kasutada, sobib ka rippumine või raskete hantlite hoidmine.

Niisiis 10 võimalust, kuidas lõuatõmmetes veelgi paremaks saada!

Kirjutis pärineb: [url=http://jasonferruggia.com/top-10-ways-to-improve-your-pull-ups/]http://jasonferruggia.com/top-10-ways-to-improve-your-pull-ups/[/url]

Autor: Tõlkinud Janar Rückenberg