8. november 2010

Teekond unistustest lavalaudadeni: OSA 1

Tegemist on artiklite seeriaga, mis puudutab võistlemist kulturismis, bodyfitnessis, athletic fitnessis ja klassikalises kulturismis. Esimeses osas üritame anda vastuseid enamlevinud teemaga seonduvatele küsimustele, hajutada kõhklusi ja hirme ning püüame anda selgeid mõtteid, kuidas teha oma unistuse teostamisega algust ja astuda see esimene samm kehailu hindava võistlusspordi suunas. Vahet pole, olete te algaja või juba meister, lugemist jagub kõigile.

Algus

Kas tuleb tuttav ette? Sa oled juba aastaid treeninud, sul on silmapaistvalt ülekeskmise füüsis ja sõbrad räägivad juba ammu, et sa peaksid kulturismilaval olema. Võib – olla oled sellest ka ise unistanud ja palju mõelnud, kuid on palju hirme ja kahtlusi, mis tõukavad sind võistlustele ikka ja jälle pigem teksastes ja pealtvaatajate poole peale, mitte grimmitult ja poseerimispükstes. Kõlab see tuttavalt?

Kinnitan teile, et te pole kindlasti oma olukorras üksi, vaid üks väga paljudest. Jõusaalid on kahtluste ja kõhkluste küüsis vaevlevate suurepäraste kehadega harjutajaid täis, seda eriti siin, meie Skandinaavia regioonis. Võistlejaid on võistlustel napilt, kuid saalid on küllaltki heas vormis, kahtlevaid ja eneselt küsimusi “kas ma oleks ka piisavalt hea kulturismilaval võistlema” küsivaid harjutajaid täis. Kas, kuidas ja millal võistelda? Kuidas algust teha? Üritan neile kahtlevatele küsimustele vastuseid anda.

Kõik suudavad, sina suudad ka…

Kõige tavalisem on see, et kuigi soovitakse võistelda ja unistatakse kulturismi võistluslaval olemisest, ei olda kindlad, kas võistlusvormi saavutamine ikka õnnestub. Sage küsimus on, et kas ma saan sellega ikka hakkama? Ma avaldan teile suure saladuse. Kõik, kes on kunagi osalenud kehailu võistlustel on inimesed…inimolendid. Kes sina oled? Kui sa seda teksti loed, siis ilmselgelt oled ka sina inimene. Siit ka rõõmustav tõsiasi…iga inimene, kes piisavalt tahab, on võimeline saama sellisesse vormi, mis kannatab lavale minna. Lavale minna, et suure auditooriumi ees lihaseid pingutada. Kui sul on unistus võistelda, tõeline tahe ja soov, siis tea, et sa oled selleks kindlasti võimeline.

Samas, kuigi on kindel, et sa oled 100% võimeline kulturismilaval hakkama saama, ei tähenda see seda, et see lihtne ja kerge on. Mõne jaoks saab see olema kergem, teisele kindlasti raskem, kuna me kõik oleme väga erinevad. Treeningstaaz, geneetika, tahteomadused ja veel väga paljud faktorid tingivad võistlusvormi saavutamise iseloomu.

Kui päris aus olla, siis ei või salata, et elustiil, mida võistluskulturistid (fitnessistid) vormi saavutamiseks peavad viljelema, on tõenäoliselt kõikide alade võistlusvormi saavutamise spetsiifikate seas üks väljakutsuvamaid, kui mitte kõige väljakutsuvam üldse. Seega põhjalik järelemõtlemine enne tõsiseid otsuseid on pigem kohustus kui soovitus. Olgugi, et hea tahtmise juures on alati kõik võimalik, kaaluge alati reaalseid võimalusi. Kas teil ei ole tõsisemaid terviseprobleeme, toitumishäireid vms.

Võib – olla minu väide “sa suudad” andiski sulle positiivse tõuke ja sa oled kindel, et võtad asja ette. Ole siiski väga kaalutlev ja tee enne endale selgeks reaalsed nõuded, mida dikteerib võistluskulturismi suhteliselt askeetlik elustiil. Tea, kui su lihaseid katab 25 kg rasva, siis teekond lavavormini ja medaliteni ei ole kindlasti meelakkumine, ent kordan veelkord, on hea tahtmise juures võimalik ja reaalne. Reaalne ka sinu jaoks.

Kas ma oleks küllalt hea…?

Kui sa oled endas meelekindluse ja tahte leidnud, siis jääb ikkagi väike mure, et ”aga mis siis, kui mind laval välja naerdakse”? Kas ma ma olen piisavalt hea? Ma küsiksin, et piisavalt hea milleks? Olen kuulnud kümneid kordi jutte sellest, et ”ma lähen võistlema alles siis, kui ma olen piisavalt hea ja mul on võimalus ka võita”. Unustage selline suhtumine. Loomulikult on võimalik hinnata millisel tasemel te olete, ent kindlasti ei peaks otsus võistelda baseeruma sellel, kas teil on võimalus võita või mitte. Võit ja võitmine ei saa olla kunagi garanteeritud, kuna alati ei pruugigi see sõltuda sinust endast. Seda, kuidas plaanitakse oma debüüt teha siis, kui ollakse piisavalt hea, on palju kuuldud. See ”piisavalt hea” konseptsioon on täiesti vale ja tuleks välistada, kuna tegemist on suletud ringiga. Kas te arvate, et kunagi üldse saabub see aeg, kui te olete endaga rahul ja olete piisavalt hea? On fakt, et ei tulegi sellist aega. See, et alati on midagi puudu või võiks veel parem olla on juba meie loomuses. Kui te arvate, et treenite niikaua, kuni olete saavutanud ideaalilähedase keha ja siis võistlete…seda aega ei tulegi, te surete enne ära. Nagu ütlesin, alati saab midagi parem olla…veidi laiemad õlad, pisut võimsam reie – esikülg, paksem selg jne. Selliselt suhtudes avastate ühel päeval, et 20 aastat on selle ideaali püüdlemisega möödunud ja te pole veel lavale jõudnud. Selleks, et võistelda ei pea tervet igavikku ootama, ärge unustage, et mitte keegi laval ei ole täiuslik. Te ei pea olema täiuslik selleks, et võistelda. Nii ongi, mõned on suuremad, mõned väiksemad, mõned kuivemad, mõned massiivsemad. Mõni on ebaproportsionaalne, mõnel on laiad puusad, mõni ei ole viitsinud vormiga vaeva näha, rasvaprotsent on selgelt liiga suur jne jne. Leppige reaalsusega ja asjaoluga, et te ei hakkagi tõenäoliselt kunagi täiuslikud olema, te ei peagi seda olema. On oluline, et te olete valmistunud ja enesekindel. Isegi hoolimata asjaolust, et ka algajatel on õnnestunud tiitleid võita ei ole enamus alustajatest esimesel korral Kiivikad või Vähid. Samas, kui te võistelda ei proovigi, siis te ei saagi teada, kas te oleksite või mis te oleksite.

Heaks võistlejaks saamine on pikk protsess, mis ei saagi alata, kui te ei võistle. Kuidas te käima õppisite? Loomulikult käies. Kuidas õpitakse klaverit mängima? Mõistagi klaverit mängides ja harjutades. Heaks võistlejaks on võimalik saada ainult võisteldes. Te ei saagi kunagi teada, milleks te võimelised olete või kus te võrreldes teistega asute, kui te ettevalmistunult võistluslaval ennast koos teistega ei testi.

Selleks, et kulturismis või fitnessis võistelda ei pea olema koheselt täiuslik ja parim. Selge on see, et võitjaid on ainult üks ja täiuslik ei ole kunagi keegi. Ent, kui te ei võistle, siis te muutugi paremaks ja ei hakkagi edasi arenema.

Ma ei ürita väita, et kõik kindlasti iga hinna eest lavale, et vahet pole, milline te välja näete. Mõistagi peab kõik olema plaanitud, kaalutletud ja läbimõeldud. Alati tuleb püüda anda endast parim . Te võite teistest olla isegi oma 10 kg kergem, kuid kui te olete hästi valmistunud, teate, mida teete ja andnud endast parima, siis võite vabalt olla ikkagi finaalirivistuses.

Õige ajastus, vabandused ja järgmised aastad…

Nüüdseks oleme jõudunud staadiumisse, kus teame, et saame sellega hakkama, oleme valmis võistlusteks valmistumisega ja kõige sellega seonduvaga vastamisi seisma. Oleme suutnud teadvustada, et me ei saa suure tõenäosusega kunagi olema veatud, isegi siis, kui anname võib – olla oma parima.

On siiski veel üks oluline aspekt, millega arvestada…õige ajastus. Ma ei pea silmas ajastust vormi suhtes, vaid ajastust oma elus. Otsus võistelda ei tohi tulla läbimõtlematult. Tuleb arvestada kõikide tegemistega oma elus. Kui teil on eluperiood, kus olete saanud alles uue töö (12 tunnised päevad), asute ajateenistusse, olete kellestki lahku läinud või kedagi kaotanud, siis sel hooajal ei tuleks võib – olla tõepoolest võistlemist kaaluda. Asjad kindlasti tähtsuse järjekorda. Kehailu võistlusteks valmistumine võib teie jaoks olla tähtis ja suur unistus, kuid see ei ole kindlasti veel terve elu. See on siiski vaid üks osa elust.

Hea ajastus on oluline, seda arvesse võttes üritage siiski alati jääda adekvaatseks, ärge hakake võistlemise edasilükkamiseks lihtsalt vabandusi otsima. Kui te langete vabanduste otsimise lõksu, siis te jäätegi neid otsima ning ei leia ennast kunagi võistluslavalt. See saab olema lõpmatu jada…sel aastal on üks häda, järgmisel aastal järgmine jne. Ärge lollitage ennast. Keegi ei sunni teid võistlema, kuid kui te seda hinges ikkagi tõesti soovite, siis lõpetage vabanduste otsimine. Päris tõsiselt, need “järgmisel aastal kindlasti võistlen” tüübid ei saagi endale poseerimispükse kunagi jalga saama, kuna ilmselt alati leiab mingi “põhjuse” võistlemist jälle edasi lükata ja “järgmisel aastal” võistelda. Elu lükkab alati ette takistusi, probleeme ja argumente, mis valmistumist saaksid takistada. Kui igat häirivat asjaolu hakata suure takistava argumendina käsitlema, siis me jäämegi seda “õiget aega” otsima ja ootama. Ärge oodake kauem, kui tõesti vaja. See, kui teil on kolme kuu pärast õe pulmad, kus jääksid valmistumise tõttu viinad joomata ja maitsvad koogid söömata ei ole argument. Järgmisel võimalusel murrate käeluu ja jälle jääb tegemata.

Kui sa unistad sellest, et suure rahva ees topeltbiitsepsit näidata, siis langeta kaalutletud otsus, püstita endale reaalsed eesmärgid ja tee see asi ilma vabandusteta ära.

Hajuta hirmud ja plaani põhjalikult…

Mis saab siis, kui ma plaanin ja valmistun küll nii hästi, kui oskan, kuid lõpuks läheb asi ikkagi metsa? Mis juhtub siis, kui kui kõik läheb plaanipäraselt, kuid võistluspäeval olen ikkagi vesisem kui kunagi varem? Mis siis, kui poseerimisel tuleb rind bikiinist välja või vabakava läheb meelest?
On fakt, et kõik teevad esimesel korral vigu, tehakse vigu ka teisel ja kolmandal korral jne. Tehakse vigu ka isegi pärast kümnendat aastat võistlemist, juhtub ootamatusi ja ebameeldivaid üllatusi. Olen näinud, kuidas tüdrukud Fitness´i Olympia´l kukuvad, olen näinud, kuidas MM – l teeb võistleja poolpöörde hoopis valele poole, nii, et silm ka ei pilgu. Olen näinud ka, kuidas bikiinid on seljast ära tulnud jne. No ja mis siis? Mis iganes juhtub, kas teie enda apsakast või lihtsalt halvast õnnest, see ei ole veel maailmalõpp. Mis ei tapa, teeb tugevaks, see teeb teid ainult paremaks, annab kogemusi ja valmisoleku tulevikus eesolevateks ootamatuteks olukordadeks. Ei ole vaja hirmu tunda, hirmudest vabaks!

Ma võin pea panti panna, et teil ei lähe kindlasti oma esimesel võistlusel kõik nii nagu sooviks. Vabakava, grimm, väljanägemine võistluslaval, poseerimine, alati saaks mõnes elemendis paremini ja võimalus, et tuleb soovimatuid olukordi, on suur. Siit ka põhjus, miks ei tohiks ebaõnnestumise kartuses võistlemist edasi lükata. Vigu tehakse alati ja juhtub ka parimatel. Teadke seda ja leppige sellega. Iga ebaõnnestumine on omamoodi kogemuseks ja õppetunniks. Kasvõi näiteks see, et kui te ei võistle, siis te ei saagi kunagi teada, kuidas vältida võistlusgrimmi muutumist nahal roheliseks. Selliseid näiteid on palju.

Parim viis igasuguseid ootamatusi vähendada ja vältida on kõige põhjalik planeerimine. Kuigi me teame, et ilmselt kunagi ei lähe nii nagu tahame, tasub asjade planeerimisele alati aega kulutada. Selliselt toimides vähendame potentsiaalseid ootamatusi ja ei ole põhjust neid karta.

Järeldused…

Igaüks on võimeline “halli jõusaaliroti” staatusest saama säravaks kuiva vormiga kulturistiks (klassikaliseks kulturistiks, fitnessistiks). See teekond kõikide oma väljakutsetega ei ole kindlasti kerge, ent kui te sellest tõesti unistate, siis pange ennast proovile ja tehke see ära. Loomulikult ei ole te esimesel korral kohe Mr. Olympia võitja, kuid teadke, et kui te kavatsete alaga edasi tegeleda ja võistlustasemel, siis võistlemine ongi see, mille käigus te paremaks lähete ja õpite. Ole teadlik kõigest, mida kulturismis või fitnessis võistlemine või selleks valmistumine endaga kaasa toob, plaani põhjalikult ja ära lase oma inimlikel hirmudel takistada oma arenemist.

[pilt=5742]

10 SAMMU, MIS AITAVAD SUL ALUSTADA TEEKONDA VÕISTLEMISE SUUNAS

1. Tunne seda ala, mille sees sa oled

Kui sa oled päris algaja, siis alusta oma lemmikala tundmaõppimisest. Võistlmine ja lavani jõudmine on oluliselt kergem, kui sa adud, milles ikkagi kogu asja olemus on. Alusta võistlustel käimisega, esialgu vaataja rollis, vaata võistluste videosid ka internetist. Räägi inimestega, kes asjaga tegelevad ja seotud on. Ei ole rumalaid küsimusi, kõik on kunagi alustanud ja olnud võhikud. Uuri ajakirju ja tutvu üldiselt kõigega, mis puudutab võistlemist. Õpi ja huvitu!

2. Langeta otsus

Kui sa oled mõnda aega kõrvaltvaataja olnud, jagad juba ära, milles kogu asja “iva” on, on sul aeg langetada otsus. Kui sa tunned, et aeg on hea, ära kõhkle, vaid langeta resoluutne otsus ja alusta valmistumist. Langetatud otsus, millele jääte kindlaks ongi tõeline algus.

3. Reaalsuse adekvaatne hindamine

Te olete langetanud otsuse, et võistlete, nüüd tuleb saada oma hetkeolukorrast ülevaade. Enne edaspidiseid samme tuleks saada ülevaade sellest, millises vormis te olete, kui palju on lihaseid, kui palju rasva, millised on tugevad ja nõrgad küljed. Kusjuures, oluline on jääda ausaks, ärge piirduge vaid mõne ähmases valguses tehtud õnnestunud pildiga. Tehke korralikus valguses erinevatel päevadel erinevates põhipoosides terveid fotoseeriaid. Analüüsige neid ise, paluge neid hinnata teistel, kas mõnel kogenud võistlejal, treeneril või kohtunikul.

4. Vali liiga ja kategooria, kus võistled

Kategooria ja liiga valik põhineb ilmselgelt suuresti eelmisel punktil ehk reaalsel hetkeolukorral. Valige liiga ja kategooria, kus tahaksite võistelda. Analüüsige, milline kategooria oleks teie jaoks kõige mõistlikum. Näiteks, kui sa oled 2 m pikk ja kaalud 90 kg, ent te olete otsustanud, et ikka tahate võistluslaval olla, siis mõelge enne, kas te tahate ikka kulturismis võistelda, võib – olla oleks klassikaline kulturism teie jaoks mõistlikum valik. Kõikides liigades ei ole kategooriad ühesugused, kui te olete liiga valinud, uurige rohkem selle liiga kategooriate kohta. Te võite ühes kategoorias alustada, miski ei takista teil järgnevatel kordadel teises kategoorias võistelda.

5. Vali võistlus

Pärast liigat ja kategooriat vali konkreetne võistlus, kus plaanid võistelda. Katsu jõuda selgusele, kui kaua sul kulub valmistumisele. Kui sul tuleb kaalu langetada 20 kg, siis ei ole otstarbekas plaanida seda teha 6 nädalaga. Hea, kui saaksid valitud võistlustel osaleda enam – vähem enda tasemega võistlejate kategoorias. Kui osalete võistlusel, kus on näiteks veteranide klass, noorte ja juuniorite klass, valige kindlasti endale vastav kategooria. Avatud võistlused üldiste kategooriatega on kõrge tasemega ja algajal on sellistes kategooriates raskem konkureerida. Jällegi, kahjuks on siin, Skandinaavias võimalikke erikategooriaid harvemini, kuid, kui teil on valida, siis langetage otsus võistluse kasuks, kus on rohkem koos teie tasemega võistlejaid või on olemas vähemalt selline kategooria.

Tõlkijalt: meil Eestis on nüüd Reval – Cup ja Lõuna – Eesti Karikavõistlused.

6. Kaasake ettevalmistusse erinevaid asjatundjaid

Kui te olete asju õigesti hinnanud, siis te ilmselgelt mõistate, mille poole liigute. Selge on see, et abi sellisel ettevõtmisel on teretulnud. Võib – olla ei vaja te kõiges abi, vaid mõningates aspektides, vormitegemise osas, poseerimisega jne. Rääkige jällegi ala sees olevate inimestega, pidage nõu ja konsulteerige.

7. Reeglid ja formaalsused

Te olete valinud liiga, kategooria ja konkreetse võistluse, teil on olemas ka meeskond. Nüüd on aeg selgeks teha võistlusreeglid. Peate teadma reegleid, mis kehtivad teile võistluslaval, aga ka meeskonnale. Näiteks on oluline teada, millised on reeglid võistlusriietuse osas. Teie poseerimistreener ei saa teile panna kokku 2 minutilist vabakava, kui lubatud kava pikkus võib olla vaid 1 minut. Seega…reeglid, reeglid, reeglid.

Ärge unustage registreerida, paljudel võistlustel soovitakse eelnevat registreerimist. On jube jama, kui te olete 20 nädalat valmistunud, teete hea vormi ja jääb võistlemata pelgalt sellepärast, et te unustasite registreerida.

8. Koostage mänguplaan ja järgige seda

Enne valmistumise juurde asumist koosta kindel “mänguplaan”. Millal alustate dieediga, millal poseerimisega, kas teil on poseerimispüksid olemas, millal need muretsete, millal saate grimmi, millal registreerite jne. Isegi, kui tundub, et teil on aega küll, näiteks 20 nädalat, siis ka see 20 nädalat lendab kiiresti. Võtke kohe kalender ette ja pange kuupäevaliselt paika, millal midagi teete.

9. Suhtumine paika

Te olete ise otsustanud võistelda. Keegi ei hoia teid püstolitoru ees ja ei sunni teid selleks. Ärge kurtke ja oiake vahet pidamata, kui raske teil on või kui näljane te olete. Kui te teete nädalas tundideviisi aeroobset ja olete kaloridefitsiidis, siis selge see, et te olete väsinud ja kurnatud. See käib asja juurde ja tuleb üle elada. Ent, kui te olete need otsused vastu võtnud seda teha, siis alistage see väljakutse ja ärge valage oma hala ja raskust teiste peale. See oli teie enda LÄBIMÕELDUD valik.

10. Asuge oma otsuseid ja plaane teostama

Nüüdseks olete te teinud palju otsuseid ja olete alustanud teekonda võistluslavale. Oled valmis alustama valmistumist oma esimeseks võistluseks ja teostama oma plaane.

Järgmises osas räägime võistluseelse valmistumise järgmisest olulisest sammust – poseerimisest. See on laval olemise tähtsaim komponent!

Teine osa [url=http://www.fitness.ee/artikkel/1237/teekond-unistustest-lavalaudadeni-osa-2]SIIN.[/url]
Fitness.ee

Autor: Anne Pietilä”;i:63;s:27:” tõlkija Janar Rückenberg