19. november 2010

Teekond unistustest lavalaudadeni: OSA 2

Tegemist on artiklite seeriaga, mis puudutab võistlemist kulturismis, bodyfitnessis, athletic fitnessis ja klassikalises kulturismis. Eelmises artiklis võtsime vastu olulisi otsuseid, et saada “hallist jõusaalirotist” arenguvõimeliseks võistlejaks. Juhise teises osas jätkame oma teed lavalaudade ja edu poole, keskendudes sellele, mis on meie spordialal tegelikult kõige tähtsam – see on poseerimine! Vahet pole, oled sa algaja või juba meister, lugemist jagub kõigile.

Poseerimine

Me treenime kümneid aastaid, et saada suuri lihaseid ja sellist keha, millest oleme alati unistanud. Me järgime üle 20 nädala kestvat ülikarmi dieeti ning kulutame uskumatuid summasid raha, et selle spordiga tegeleda. Me lihtsalt sööme, magame ja hingame kulturismi ja fitnessi lainel. Kas on olemas midagi segasemat, kui peale kõike seda unustada keskenduda sellele, mida võistlused tegelikult tähendavad? Ei mingil juhul!

Mida siis võistlused tegelikult tähendavad? Poseerimist. Jah, sa lugesid õigesti. Esimesest sammust laval kuni kõige lihaselisemateni poodiumil, see kõik on poseerimine. See on põhjus, miks ma kunagi ei lakka mõtlemast nii, nagu seda enamused võistlejad teevad. Kui nad on oma võistlusteks ettevalmistamise alguses, nad teavad, et peavad tugevalt trenni tegema ja arvutama igat söödud kalorit. Kõik muu peale poseerimise harjutamise on nädalakavas kindlalt paigas. Kulturistid kükivad ja söövad, samal ajal kui kõik teised spordialad põhinevad sellel, mida tehakse võistlustel. F1 piloodid veedavad lugematul hulgal tunde selles tobedas autos. Nad sõidavad. Langevarjurid lendavad läbi õhu mitu korda päevas. Mitu korda oled aga sina täna võtnud topelt biitsepsi poosi eest või lailihase tagant? Või kas sa tegid seda üldse täna? Kui sa ettevalmistusperioodil ainult raskuseid tõstad ja kaloreid loed, olen ma veendunud, et ettevalmistuse lõpuks tead sa täpselt, kui palju valku sisaldab 100g kanarinda. Ma vabandan, kallis, kuid neid teadmisi sul laval vaja ei lähe. Tegelikult on oluline omada oskust enda keha parimast küljest näidata, nagu oleks see miljonit dollarit väärt. Sellepärast keskendume meie koos sinuga poseerimisele ja selle tähtsusele juba enne lavalaudadele astumist.

Poseerimise sügavam tähendus

Nagu ma juba eelnevalt väitsin, kipuvad võistlejad poseerimise tähtsust alahindama. Nad kalduvad arvama, et kõik, mis loeb, on olla hiiglaslik ja heas vormis. Muidugi on need mõlemad väga tähtsal kohal, kuid nad unustavad ühe eriti tähtsa asja. Lõppude lõpuks loeb vaid see, milline sa laval välja näed, mitte see, mis või kes sa tegelikult oled. Järgmise lause pead sa võistlejana endale pähe naelutama: See kõik on vaid illusioon. Illusioone võid sa luua mitmete vahenditega, nagu näiteks riietus ja selle värv, kuid tähtsaim on siiski enesekindel poseerimine. See, kuidas sa ülesrivistusel seisad, kuidas sa veerandpöördeid teed, kuidas sa kohustuslikke poose võtad ning kuidas sa kaasad iga oma kehaosa seda kõike tehes, määrab ära, milline on sinu kehaehitus, proportsioonid, sümmeetria ja tasakaal – ühesõnaga, milline sa tervikuna välja näed. Päris oluline kehailu hindava võistluse puhul, kas sa ei arva? Veelkord – vahet pole, mis või kes sa tegelikult oled, loeb vaid see, millisena sa näid, ning see põhineb enamasti poseerimisel. Näiteks ei ole üldse oluline, et sinu vööümbermõõt on 55 cm, kui sa poseerides jätad mulje, justkui oleks see 90 cm. Sinu uskumatult hea kehaehitus ei paku kellelegi pinget, kui sa laval nagu külmkapp välja näed. Poseerimine on illusiooni loomise kunst ja just selles on kõrgeid tulemusi saavutada suutvad võistlejad osavad.

Kokkuvõttes on poseerimine võti näitamaks, mis sul tegelikult on ja veel enamgi, luues selleks teatud illusioone. See on vahend, millega saad esile tuua enda tugevused ning peita oma nõrgad kohad. See on sinu võimalus näidata enda potentsiaali. Sa oled täpselt nii hea, millisena suudad end laval sellel ülesrivistusel ja sellel konkreetsel päeval näidata.

Poseerimise osavus on küll ülitähtis, kuid me peame siiski reaalsed olema. See ei ole mustkunst ja sa ei saa lihtsa poseerimistrikiga ehitada lihaseid, mida sul ei ole. Kui sul on laval olles 15 kg vähem lihaseid kui teistel või kui su kehaehitus on bodyfitnessi kategoorias võrreldes teistega üsnagi katastroofiline, siis arvatavasti sa võistlust ei võida, isegi mitte juhul, kui poseerid teistest oluliselt paremini. Sa ei saa luua illusiooni, et oled Flex Wheeler või Gina Aliotti, kui sa pole isegi nende sarnane. Aga isegi kui oled laval väike hall hiireke, kellel on kehv kehaehitus, oled sa seal, et võistelda ning saada parim võimalik tulemus, kas pole? Kindlasti on parem tunne olla esimese 15 hulgas, kui saada elimineeritud peale nelja veerandpööret. Vaatamata sellele, et nendel juhtudel ei võistle sa esikoha eest, võid sa siiski perfektselt poseerides võimaliku parima tulemuse saavutada, kuna see toob esile sinu tugevused, peidab nõrgad kohad ning näitab kogu sinu potentsiaali. Sa ju tahad olla võimalikult edukas, miks siis mitte targalt poseerida? Sa oled seal, et võistelda ja püüad olla võimalikult hea. Sa ju ei läinud sinna, et lihtsalt üht toredat päeva veeta, naist endale leida või ajakirja tarvis pildile jääda. Kuid on ka selliseid.

Eesmärk – ideaalne poseerija

Kas sa nüüd usud, et hea poseerimisoskuse omamine ning sellele keskendumine tasub end ära? Niisiis, olles praegu oma lavale jõudmise teekonna alguses, püstitame me uue eesmärgi. Me lihtsalt ei lähe võistlema, vaid tahame olla ka head poseerijad, sest soovime ju parimat võimalikku kohta saavutada, kasutada kogu oma potentsiaali ja näidata enda parimat.

Mida tähendab olla hea poseerija? Paljud arvavad, et poseerimine on ainult vabakava. Vale. Paljud arvavad, et tagumiku väristamine ja mõne salto lisamine vabakavale tähendab head poseerimist. Vale. Muidugi on see meelelahutuslik, tagumiku väristamisega ja flirtimimisega võib isegi mõne naise tähelepanu võita, kuid ma arvan, et see pole ainus eesmärk spordivõistlustel, mille poole püüelda. Ehkki ütlus, et ilu peitub vaataja silmades, tähendab, et meil kõigil on oma arusaam heast poseerimisest, tahaksin ma seda arvamust pisut korrigeerida. Esiteks hõlmab poseerimine kõike, mis sa laval teed, alustades vabakavast ja lõpetades iga veerandpöörde ja iga kohustusliku poosiga. Ning et olla hea poseerija, ei piisa vaid tagumiku väristamisest – see on oskus iga laval veedetud sekundi jooksul näidata enda keha tervikuna parimal võimalikul viisil. Et hästi poseerida, pead sa võimalikult suurel määral esile tooma enda tugevused ning kavalalt peitma oma nõrgad kohad. Et olla hea poseerija, pead sa enda keha näitama selle parimast küljest. See tähendab valida just sellised poosid ja kasutada just sellist poseerimistehnikat, mis sulle ja sinu füüsisega kõige paremini sobib.

Keegi pole sündinud heaks poseerijaks, see on fakt. Muidugi võivad mõned olla laval teistest enesekindlamad, nad võivad särada nagu staarid ja tänu sellele ülesrivistusel teistest enam välja paista, nad võivad olla ka võluvamad, kuid meie siin räägime enda keha parimal võimalikul viisil näitamisest ning võimsaima illusiooni loomisest. Ja vahend selleks on poseerimine. Keegi meist pole hea poseerimisoskusega sündinud, me õpime seda tehes. Vaid harjutades saavutame me eesmärgi olla head poseerijad.

Kasu poseerimispraktikast

Poseerimise – st veerandpöörete, kohustuslike pooside ja vabakava – harjutamine tasub end ära, või täpsemalt öeldes, hea poseerimise võti on lõputus harjutamises. Poseerimise harjutamisel on tegelikult palju kasutegureid. Esiteks, nagu öeldud, oskad sa teatud praktikaga luua soovitud illusiooni ja jätta enda füüsisest parim võimalik mulje. Pealegi aitab harjutamine sul mitmeti võitlusteks valmistuda. Kui sa oled laval pisut närviline ja ei tunne ennast just kõige paremini peale kogu keerukat ettevalmistusperioodi ning kui sa pead poseerima kuuma lavavalguse käes ja võimalik, et võistlust on vaatama tulnud tuhanded inimesed, siis usu mind, see on päris suur väljakutse ning kindlasti osutub see raskemaks kui kodus peegli ees. Teisisõnu peaksid sa harjutama nii piisavalt palju ja tegema seda nii hästi, et mis iganes tingimustes ja olukorras oleksid sa siiski võimeline oma poose perfektselt tegema. Ära unusta, et sa võid saada 5 väljakutset järjest ja pead siiski suutma poose ilma probleemideta võtta ning neid hoidma, ilma et väriseksid, higistaksid või väsiksid nii ära, et lausa minestada võiksid. Kokkuvõttes aitab meeletu harjutamine sul igas mõttes võistlusteks valmistuda ja enesekindlust koguda.

Poseerimise harjutamisel on veel häid külgi, mille peale paljud üldse ei mõtle. Isegi kui võistlemine pole sinu praeguste eesmärkide seas, peaksid sa seda ikka tegema. Lõppude lõpuks on poseerimise mõte lihaste kontrollimises. Kas see pole mitte seesama, mida sa jõusaalis teed – olema võimeline konkreetseid treenitavaid lihaseid pingutama, isoleerima ja kontrollima? Kui õpid poseerimisega oma lihaseid kontrollima, on sellel positiivne mõju ka sinu jõusaalitreeningutele. Poseerimine on ideaalne viis, et luua mõistuse- ja lihastevahelist seost. Siin peitub põhjus, miks suured poisid Arnoldi-ajal seeriate vahel enda lihaseid pingutasid. Kahjuks on praegu see harjumus kadumas.

Kui sa püstitad endale võistlusteks eesmärgi, muudab poseerimise harjutamine selle reaalselt võimalikuks. Eriti esimesel korral võisteldes võib see esialgu üsna ebareaalne tunduda. Kui paned enda võistlusriietuse selga ja harjutad veerandpöördeid ja kohustuslikke poose, muudab see sinu eesmärgi reaalsemaks ja annab lisaks sulle ka motivatsiooni juurde.

Paljud kulturistid väidavad, et poseerimine ja pooside hoidmine piisavalt kaua teeb neid kuivemaks. Ja see on ka tõsi, kuna poseerimisel tehtav lihaste pingutamine on unikaalne harjutus, mida iga võistleja tegema peaks. Poseerimise harjutamine ja pooside hoidmine annab su lihastele teravuse, mida sa jõusaalis raskuseid tõstes ega aeroobset tehes ei saavuta. Kui sa kahtled siis proovi seda: mine hoia igat kohustuslikku poosi 45 sekundit ja tee seda 5 korda järjest. Päris raske, kas pole mitte? Usu mind, kui teed seda mitu korda nädalas, mõjub see sinu lihaste teravusele ainult positiivselt.

Kunagi pole liiga vara – alusta juba nüüd!

Kas oled nüüd aru saanud, et poseerimine on ülitähtis ja selle harjutamisest on uskumatult palju kasu? Tore! Jätkame järgmise faktiga: kui sa tahad milleski hea olla, pead sa sellega mingil ajahetkel algust tegema – mida varem seda parem! Enda parimat kehaosa oled sa alates 15. eluaastast pühendunult treeninud ja sa pole selle treeningut mitte kunagi vahele jätnud, kas pole nii? Sama käib poseerimise kohta. Mida rohkem sa seda teed, seda paremaks sa saad. Harjutamine teeb meistriks!

Arvatakse, et poseerimine on midagi, mida teevad ainult võistlejad või võistlusteks ettevalmistuvad sportlased. See on vale. Poseerimise harjutamine oleks kasulik kõigile, kel kunagi seda oskust vaja minna võib ning alustama peaks sellega juba isegi siis, kui võistlustel osalemise aega enda jaoks paika pandud ei ole. Kui sa varem poseerinud ei ole, varu kannatust ja aega, et saavutada enda lihaste üle täielik kontroll. Nii et kui sinu unistuseks ja eesmärgiks on võistlemine, siis parem viska kohe püksid jalast ja hakka aga lihaseid pingutama.

Kuidas alustada? Kui oled alles algaja, on esialgu parim vaadata, kuidas teised seda teevad. Mine kulturismi või fitnessi võistlusi vaatama või laenuta mõne võistluse DVD ja analüüsi selle põhjal võistlejate poseerimist. See aitab sul asjast paremini aru saada. Kas tema vöökoht võiks küljepoosides peenem näida? Kas ta saaks ennast lailihase tagant poosis pisut tahapoole kallutada, et tekitada illusioon suuremast seljast? Nii kulturistidele kui fitnessi tüdrukutele on olemas poseerimisjuhendid, viska ka neile pilk peale. Vaata ja õpi, ammuta inspiratsiooni ning jäta ka meelde, milliseid poose ja tehnikat sa vältima peaksid ning mis laval halb välja näha võib.

Kui sul pole veel kindlat võistlemise eesmärki, võid lihtsalt erinevaid poose hakata võtma. Seda ei saa sa kunagi ülemäära palju harjutada ning samuti ei ole sellega võimalik kunagi liiga vara alustada. Alguses on oluline mitte seda liialt keeruliseks enda jaoks teha. Sul ei ole kohe vaja tervet rida peegleid enda ette, samuti ei ole sul kohe vaja IFBB proffide tagasisidet, lihtsalt võta poosid sisse näiteks jõusaalitrennis seeriate vahel. Kui sa käitud korralikult ja austad teisi saalis treenijaid, kuid sinu pidev poseerimine näib neile siiski mitte meeldivat, ära tee sellest välja ning jätka. Samuti ära lase end enda kehvast vormist heidutada. Isegi kui näed välja nagu vaal, lihtsalt jätka – sa ei peagi olema vormis, et poseerimisega algust teha. Muidugi mitte! Lihtsalt tee neid veerandpöördeid ja kohustuslikke poose kus iganes sa oled ja mis iganes sa teed – sellega lood sa oma poseerimisoskusele tugeva põhja.

Poseerimine ettevalmistusperioodil

Hetkel, kui võistlemine saab sinu tegelikuks eesmärgiks ja sa alustad võistlusteks ettevalmistusega, peaksid sa alustama samuti ka päris õige poseerimise harjutamisega. Just nimelt laval poseerimine on see, millega saad näidata, mida sa oled saavutanud raskuste tõstmise, dieedi pidamisega ja kardiotreeningutega. Poseerimine on võistlusteks ettevalmistamisel sama oluline osa, kui on seda sinu jõusaali- ja kardiotreeningud, seega ei tohiks seda ignoreerida ning viimasteks nädalateks jätta. Et olla kindel, et sa seda vahele ei jätaks, alusta poseerimise harjutamisega täpselt samal ajal, kui alustad kogu ülejäänud ettevalmistustega. Laiskade sõnul on parem alustada harjutamisega ettevalmistuse lõpus, kui on võimalik rohkem üksikasju näha. Tõsi, sa võid siis küll rohkem üksikasju märgata, kuid olgem reaalsed – sa ei saa ehitada korralikku maja ilma vundamendita.

Õige poseerimise harjutamine võistlusteks ettevalmistumisel viib asja hoopis uuele tasandile. Nüüd enam ei piisa niisama pooside võtmisest ja üle parema õla pööramisest kus iganes ja millal iganes. Sinu missioon on maksimaalselt võistlusteks valmistuda, targalt poseerida ja saada ideaalseks poseerijaks. See on pikk protsess ja hõlmab mitut punkti, millele peaksid tähelepanu pöörama. Me tegime nimekirja 15 põhitõest ja lisasime ka mõned nipid, mis võiksid sind edukalt poseerimist harjutades aidata.

REEGLID

Igas kategoorias, kus sa võistled, on paika pandud kindlad reeglid poseerimise ja selle erinevate osade kohta – veerandpöörded, kohustuslikud poosid ja vabakava. Enne kui sa kohustuslikke poose tegema ruttad, vii end reeglistikuga kurssi. Need reeglid seavad arukale poseerimisele piirid ning loovad aluse sinu isikliku poseerimistehnika välja töötamiseks ja ehk ka vabakava loomiseks. Vaata reeglid üle, enne kui alustad.

ILLUSIOON

Mõtle enne välja, millist illusiooni sa poseerimisega soovid ja millist on sul vaja luua ning milline kehaehitus on sinu kategoorias ideaalne. Sa pead teadma, mis on võistlustel tähtis, kuhu poole sa oma poosid suunama ja millele tähelepanu pöörama pead. Näiteks bodyfitnessis pead sa suutma luua illusiooni hästi tasakaalustatud kaunite kehajoontega x-raamist, millel on head proportsioonid, struktuur, sümmeetria ja harmoonia. Mõeldes sellele eesmärgile, on sinu põhiline mure küljepoosis, et ega sinu käsi liialt suur ei paistaks. Pole mingit mõtet end jalgadest allapoole lasta, et su jala tagaosa suurem näiks, kui sa tehes seda enda proportsioonid ära rikud ja niiviisi lõpuks naeruväärne välja näha võid. Teisisõnu mõtle hoolega, milline on sinu kategoorias ideaalne keha ja sellele tuginedes pööra oma poseerimise ajal tähelepanu asjakohastele ja õigetele asjadele.

TUGEVAD JA NÕRGAD KÜLJED

Analüüsi enda keha ja leia enda tugevad küljed, mida sa soovid esile tuua ning teisalt ära unusta ka enda nõrku külgi, mida sa peaksid proovima varjata või vähemalt mida sa poseerimisega peaksid paremas valguses näitama.

ÕIGE TEHNIKA LEIDMINE

Kui sa oled teadlik sellest, millist illusiooni sa luua tahad ning samuti tunned ka enda tugevaid ja nõrku külgi, alusta harjutamist ja püüa leida viis, kuidas enda keha parimast küljest näidata. Ehk siis leia iga poosi jaoks just see õige tehnika. Proovi poose teha erinevalt ja leia just see viis, mille puhul iga sinu kehaosa parim välja näeb. Otsides pooside tegemiseks parimat viisi, pea meeles üks oluline asi – pinguta ainult neid lihaseid, mida sul konkreetselt vaja läheb, et igas poosis välja näha parim. Ära raiska energiat nende lihaste pingutamisele, mida keegi ei näe, või õigemini, mis sind laval paremasse valgusesse ei aseta. Hoia meeles, millised lihased on iga poosi puhul kõige tähtsamad.

ÄRA KOPEERI TEISI!

Poseerimise kohta käib üks oluline ütlus – ära kopeeri teisi. Sa võid headelt poseerijatelt häid ideid ja inspiratsiooni saada, kuid ära unusta leida just selline poseerimise viis, mis sobib sulle ja sinu kehaga kõige paremini. Selleks võib palju aega kuluda, et leida iga poosi jaoks parim viis, aga pea meeles, et poosid on täiesti individuaalsed. Topelt biitsepsi poosi eest tehes näeb Dex Jackson välja kindlasti enda parim, kuid sulle võib sel viisil selle poosi tegemine hukatuslikuks saada. Valerie Waugaman näeb vabaseisus eest võrratu välja, kuid see ei pruugi sulle sobilik olla. Ainult ajaga saad sa oma keha eksperdiks.

TRIKID

On olemas palju väikseid poseerimistrikke, mille abil on võimalik enda kehaosi ja kõiki detaile paremast küljest näidata, aga ole ettevaatlik nende trikkide kasutamisel. Sa võid kergesti neid tehes end ära unustada. Pea alati meeles, mis tõeliselt tähtis on – ära ürita parandada midagi vähem tähtsat, juhul kui see muudab halvemaks midagi olulisemat. Teisisõnu, kui sa kasutad mingit väikest trikki, alati kontrolli selle mõju kogu ülejäänud kehale ning keskendu pigem üldmuljele. Ära kasuta liiga palju väikseid trikke. Ole skeptiline ka selle suhtes, millised poseerimistrikid oma nime väärivad. Võistlejad räägivad sadadest poseerimistrikkidest, kuid vaid väike osa neist on tõelised.

POSEERIMISE TREENER?

Kui sa kunagi varem võistelnud ei ole ja poseerimisega alles algust teed, siis ei ole üldse halb mõte otsida endale poseerimise treener. Hea treeneri leidmine on omaette teema muidugi. Kindel on valida keegi võistlejate seast või keegi, kellel on head poseerimise alased teadmised ja kes mõistab, et poosid on individuaalsed. Kedagi sellist, kes paneb sind poseerima nii nagu tema ise seda teeb, ei ole endale treeneriks mõtet võtta. Kui valid endale poseerimise treenerit, pea lisaks meeles ka seda, et erinevad kategooriad tähendavad erinevaid kriteeriume ning seepärast on mõistlik valida endale õpetajaks keegi, kellel on just sinu kategooria alased teadmised. Kui sa võistled bodyfitnessis, leia endale keegi, kes bodyfitnessiga tugevalt seotud on, keegi kes seda ala hästi tunneb. Kahjuks õpetavad 99% kulturiste bodyfitnessi tüdrukuid veerandpöördeid tegema nii nagu nemad ise seda teevad, kuid see on täiesti vale. Isegi juhul, kui sa otsustad poseerimise treenerit endale mitte otsida, on siiski kasulik lasta kogenud silmal end üle vaadata. Iseennast ja enda poseerimist näed sa ise ikka teisiti, kui teised kõrvalt.

HARJUTAMINE TEEB MEISTRIKS

Peale seda, kui oled leidnud enda iga poosi jaoks selle õige viisi, kas siis treeneri abiga või ilma, ja kui sa juba tead, kuidas luua soovitud illusiooni, siis lihtsalt harjuta, harjuta ja harjuta! Lisa enda nädalakavasse jõusaali- ja kardiotreeningute vahele ka poseerimise harjutamise sessioonid. Ära peta iseend, see on sulle vajalik. Kuid pea meeles, et sinu eesmärgiks on saada paremaks. Ainuüksi poseerimise harjutamisest suurt kasu ei ole. Vahet ei ole, et sa teed kõht ja jalad poosi 20 korda päevas, kui sellel on halb tulemus. Nii et harjuta õigesti, püüdle iga poseerimise sessiooniga paremuse poole ja ole tõeliselt töökas, et saavutada tahetud illusioon.

ÜKSIKASJAD

Olenemata sellest, et alustada on parem elementaartõdedest ja n-ö suuremast pildist, ära unusta tähtsaid üksikasju. Võistluse lähenedes pööra tähelepanu aina väiksematele detailidele peast jalatallani. Ära unusta harjutada üleminekuid ühest poosist teise. Mõtle ka hingamisele ja pea meeles selle mõju sellele, kuidas sinu keha laval välja näeb. Samuti heida peast kõik mõtteid kõrvale juhtivad harjumused, mis sul poseerimise ajal tekkida võivad.

LISA!

Mida lähemale võistlused jõuavad, seda rohkem peaksid sa poseerimisega tegelema. Esiteks lisa veel paar poseerimise sessiooni enda nädalakavasse. Alguses võib neid nädalas olla vaid 2, kuid ettevalmistusperioodi lõpus peaks neid juba 5–8 olema. Lisades arvuliselt poseerimise sessioone, lisa iga poosi sooritamisel ja hoidmisel ka aega. Alguses proovi igat poosi hoida 10 sekundit, mida aeg edasi, seda pikemad olgu ka poosi hoidmised (15, 20, 25, 30, 35 sekundit). Kui oled jõudnud sinnamaale, et suudad igat poosi probleemideta 45 sekundit hoida, siis ma olen kindel, et sul ei esine võistlustel võrdluste ajal mingisuguseid probleeme, samas kui teised sinu kõrval minestamise äärel olla võivad. Sa pead olema valmistunud selleks, et suudaksid võistlustel kuuma lavavalguse käes perfektselt 5 korda järjest poseerida, seejuures endiselt värske, hea ja enesekindel näida!

OLUD

Mida lähemale võistlused jõuavad, seda enam peaksid sa oma poseerimise sessioone kujundama nii, et need oleksid oma olemuselt võistlusolukorrale üsna sarnased – see aitab sind. Laval sadade või tuhandete inimeste ees, olles pisut närviline ja praktiliselt alasti on täiesti teine tunne poseerida, kui seda on teha kodus peegli ees ja just seepärast pead sa olema seda põhjalikult harjutanud. Kui oled alles algaja ja alles üritad leida enda jaoks neid õigeid viise kuidas poseerida, on hea kasutada peegli abi. Kuid ole sellega ettevaatlik! Peeglid küll aitavad sind, kuid nad on kahe teraga mõõgad ning võivad ebaprofessionaalsele poseerijale kurjalt kätte maksta. Harjuta poseerimist teiste inimeste ees, hea valgusega ja ilma peegliteta kohas, kandes enda võistlusriietust. Mõnikord määri end poseerimise harjutamiseks ka õliga kokku! Pooside võtmine, nagu näiteks lailihas eest või tagant, on libedate kätega oluliselt keerulisem. Kaasa ka teisi endaga koos poseerima – vahet ei ole, kas nad on samuti võistlejad või lihtsalt sinu sõbrad. Kutsu keegi kohtunikuks ja mängige kogu olukord läbi – väljakutsed, kohtade vahetamised jne. Võlts-publik pole samuti üldse halb mõte.

HARJUTA KÕIKE

Mitte ainult olud ei pea olema harjutamisel samad, mis laval, vaid ka kõik see, mida sa seal teed! Harjutamise ajal poseeri täpselt nii, nagu sa teeksid seda võistlustel. Kasuta veerandpöörete ja kohustuslike pooside tegemisel sama järjekorda ning iga poosi ajal pinguta kõiki lihaseid, mida sa pingutaksid ka laval olles. Harjuta lihaste pingutamist ka alt-üles meetodil, see on hea viis kogu keha kaasamiseks. Samuti harjuta poseerimise ajal naeratamist ning kogu enese esitlemist laval, ühesõnaga kõike.

VABAKAVA

Kulturismis ja klassikalises kulturismis peab sul olema ka vabakava. Vabakava ajal pea meeles enda laval olemise põhjust – eesmärk on enda keha parimast võimalikust küljest näidata. Kui reeglites on kirjas, et pead vabakavale lisama ka kohustuslikud poosid, vali vaid need poosid, mis toovad esile sinu tugevused ning peidavad nõrgad küljed. Ülejäänud “vabad” poosid peaksid olema teadlikult valitud nii, et sinu keha paistaks välja võimalikult hea. Näiteks kui sinu selg jätab soovida, siis pole vabakavas mingit mõtet teha rohkem selja- kui kohuslikke poose. Teisalt, kui sinu V-kuju näeb välja taevalik, oleks mõistlik teha lisaks paar lailihase poosi eest. Aga mida iganes sa teed, ära kopeeri teisi.
VÄLDI LAVAL:

• Nende asjade tegemist, mida sa arukalt poseerides teinud ei ole.
• Häirivate liigutuste tegemist nii võrdluste ajal kui ka ülesrivistusel, kui teised on võrdluse all.
• Poseerimise ajal enda keha vaatamist – see on naeruväärne!
• Närvi minemist.
• Lihaste ülepingutamist – see põhjustab nende värisemist.

PEA MEELES LAVAL:

• Kogu raske töö on tehtud ja see on sinu aeg näidata enda parimat.
• Usalda enda poseerimisoskust ja ole enesekindel, püsi valvsana ja aja oma rida.
• Pea meeles kõik üksikasjad peast jalatallani, mida sa mitmeid nädalaid õppinud oled.
• Kuula peakohtunikku ja tee täpselt nii, nagu sulle öeldakse.
• Ole professionaalne.
• Kui sa midagi sassi ajad siis jätka nii, nagu midagi poleks juhtunud.
• Et olukorda nautida, naerata ja poseeri nagu Kreeka sammas – perfektselt!

Esimene osa [url=http://www.fitness.ee/artikkel/1233/teekond-unistustest-lavalaudadeni-osa-1]SIIN.[/url]
Fitness.ee

Autor: Anne Pietilä”;i:74;s:20:” tõlkija Andra King