18. detsember 2010

Teekond unistustest lavalaudadeni: OSA 5

Tegemist on artiklite seeriaga, mis puudutab võistlemist kulturismis, bodyfitnessis, athletic fitnessis ja klassikalises kulturismis. Eelmistes artiklites rääkisime poseerimise, võistlusriietuse ja -grimmiga seonduvatest asjaoludest, et luua enda füüsisest parim võimalik illusioon. Juhise viimases osas keskendume sinu välimuse viimistlemisele ja selle sügavamale tähendusele. Nagu Roxette laulab – ”she’s got the look!” Vahet pole, oled sa algaja või juba meister, lugemist jagub kõigile.

Välimus

Nüüdseks on kogu töö tehtud. Sinu vorm on parim võimalik ja sa oled kuivem kui kunagi varem. Poseerimise kodutöö on tehtud ja sulle ideaalselt istuv võistlusriietus ootab kandmist. Samuti oled sa leidnud endale parima võistlusgrimmi, et näidata enda kõiki lihaseid ja tuua esile olulisemad detailid. Sa oled valmis laval rokkima, peaaegu!

Et näida laval ideaalne, pead veel pisut vaeva nägema. Enne kui lavale poseerima minna saad, pead tegelema välimuse viimistlemisega. Kehailu hindavate võistluste puhul on välimus kõik, mis loeb. Välimus (sh füüsis, grimm, riietus jne) mõjutab sinu poolt loodud muljet laval – oluline on tervik. Juhise eelnevatest osadest õppisime riietuse ja grimmi kohta, seekord keskendume välimuse teistele aspektidele – soeng, jumestus ja lisatarvikud. Täpselt nii, on aeg haarata kätte huulepulgad ja lokitangid!

Välimus ja selle tähtsus

Ei, kehailu hindavad võistlused ei ole soengute show’d ega missivõistlused. Ükski liit ei anna välja eriauhinda väljapaistvaima jumestusega võistlejale. Kuid see ei tähenda, et sinu võistlusvälimus oluline ei oleks. Tegelikult on see isegi väga tähtis. Esiteks põhineb võistlusvälimus sellel samal teoorial, mida ma artiklist artiklisse korrutanud olen – pärast raskuste tõstmist, dieedi pidamist ja kalorite arvestamist, miks mitte proovida pealaest jalatallani välja näha perfektne? Pärast kogu seda rasket tööd oleks lollus astuda lavale kehvemana, kui sa suuteline oled.

Teine teooria, mille usku ma antud artiklite vältel olnud olen, on illusiooni loomise teooria. Vahet ei ole, kuidas asjad tegelikult on, loeb vaid see, kuidas nad välja paistavad. See kõik on illusioon. Sinu võistlusvälimuse alased valikud mängivad suurt rolli tervikliku illusiooni loomisel. Pea meeles, et kõigel on kõigega seos!

Sinu võistlusvälimus mitte ainult ei mõjuta loodavat illusiooni, vaid sellel võib olla ka suurem tähtsus hindamise puhul. Ei, kehva vormiga sa võistlust ei võida, isegi juhul kui näed välja nagu ingel, kuid kui laval on sarnaste kehadega palju võistlejaid, igaühel omad tugevad ja nõrgad küljed, seda olulisemaks muutub välimuse osakaal. Mida kõrgema tasemega võistlustel sa võistled, seda enam mängivad rolli üksikasjad. Vaata näiteks naiste Pro Figure võistlust. Kõik võistlejad on kehade poolest seal üsna sarnased, kuid erinevusi luuakse detailidega, just välimusega. Olgugi, et tegemist ei ole missivõistlustega, on see mõistetav. Kujutle, et sinu ees seisab kaks võrdselt heas vormis oleva kehaga võistlejat, mõlemad on hindamiskriteeriumite järgi äärmiselt täpset tööd teinud, kuid üks on pealaest jalatallani stiilne, n-ö voolava ja korrapärase välimusega, samal ajal kui teise soeng jätab soovida ja ta nägu on liiga heleda jumestuse tõttu kuidagi kummastav – loomulikult võidab parema välimusega võistleja! Olgugi, et tegemist ei ole missivõistlustega, näha välja hea ja omada head võitlusvälimust ei tee sulle liiga, pigem vastupidi! Mis näeb hea välja, lihtsalt näeb hea välja.

Kokkuvõttes see on fakt, et sa pead lavale minema mingi teatud välimusega, teatud soenguga, teatud jumestusega ning pead olema eelnevalt teinud otsused ehete ja teiste lisatarvikute üle. Arvestades sinu võimalust enda terviklikku väljanägemist mõjutada, et kehailu hindaval võistlusel igati ideaalne välja näha, siis miks mitte seda võimalust kasutada? Eriti veel kuna, nagu eespool kirjeldatud, see võib väga tähtsaks osutuda!

Millist välimust luua?

Milline välimus on sinu jaoks ideaalne ja millistele asjaoludele peaksid tähelepanu pöörama? Paljud võistlejad keskenduvad vaid sellele, et nad armsad ja seksikad välja näeksid, kuid sellest võistlusvälimuse loomiseks ei piisa. Esiteks peame kogu aeg meeles pidama, et tegemist on kehailu hindava võistlusega. Me oleme seal, et näidata enda keha, millega oleme rasket tööd teinud. Võistlusvälimuse esimene reegel on vältida kõike häirivat. Sa tahad, et inimesed, sh just kohtunikud, keskenduksid sinu kehale. Sellepärast pead sa vältima kõike sellist, mis võib tähelepanu sinu kehalt hajutada. Olgugi, et kohtunikud on professionaalsed ja nad ei ole võistlustele tulnud, et hinnata sinu soengut, rindasid, prille, jumestust ega ehteid, võib see inimlikult juhtuda, et tähelepanu kehalt läheb sinu suurele rohelisele afropatsile. Nii et ei midagi häirivat!

Ma juba mainisin, et need valikud, mis sa võistlusvälimuse kohta teed, mõjutavad sinu kehast tervikliku illusiooni loomist. Järgnevates lõikudes toon sellest täpsemaid näiteid. Aga oluline on meeles pidada, et valiksid lisaks riietele, poseerimisele ja grimmile kõik välimusega seonduvad asjad eesmärgiga luua soovitud illusioon. Peale selle peab sinu valitud välimus aitama sul ülerivistusel välja paista, ja seda heas mõttes. Sellepärast pead sa välimusele suurt tähelepanu pöörama. Kui sinu kõrval seisab laval 15 võrratu kehaga tüdrukut, võib välimuse vallas ”valede” otsuste tegemine sind tagaplaanile jätta.

Võistlusvälimus on osa sinust kui tervikust. Seepärast peab sinu loodud välimus sulle ja sinu isiksusega sobima. Miks peaksid valima midagi, mis sind ennast mugavalt tundma ei pane? Kui sa ennast enda valitud välimuse juures kehvasti tunned, mõjutab see negatiivselt ka sinu poseerimist ja üldist esitlust laval. Kui sulle ei meeldi hulgaliselt ehteid kanda või tunned end lokkis juustega liialt lihtsameelsena, siis miks peaksid sa sellise välimuse valima? Sa võid siiski valida välimuse, mis aitab sul luua soovitud mulje ning mis sulle ja sinu kehaga sobib ja peale selle oled sa ka võrratu ja enesekindel. Kuid pea meeles, et mõnikord pead sa ka kannatama. Isegi kui sa jumaldad oma naturaalset välimust, ei saa sa lavale ilma meigita minna!

Märgi järgmised laused endale üles. Sa oled sportlane. Sa tahad olla austatud võistleja ja et sind sportlasena tõsiselt võetaks. Et seda olla, pead sa selline ka välja nägema. Sa ei ole niisama kloun, kes tuli toredat laupäeva õhtut veetma, itsitav lihtsameelne tütarlaps ega teenuseid müüv prostituut. Seega ei saa sa selline välja näha. Hoia enda välimust planeerides stiilset joont! Su välimus peab olema professionaalne, stiilne ja korrapärane. Sa pead olema pealaest jalatallani vormis ja õige välimusega näitama, mis sa oled ja mida sa esindad.

Soengu eri

Suur osa võistlusvälimusest on soengu kanda, eriti käib see tüdrukute kohta. Tehes soengu alaseid valikuid, peame me meeles pidama eelnevas lõigus toodud põhimõtteid. See soeng, mille me teha laseme, peab meile enesekindlust süstima, sobima meie isiksusega ja meie kui tervikuga, looma soovitud illusiooni, samal ajal peab see välja nägema hea, olema professionaalne ja stiilne, kuid mitte millegagi liigselt tähelepanu enda kehalt ära juhtima.

Juuksevärv on üks asi, mille osas pead valiku tegema. Vahet pole, kas soovid säilitada enda loomulikku juuksevärvi või valid mõne uue värvi kasuks, värvi kindlasti juuksed ära enne võistlusi, eriti oluline on see juhul, kui oled neid varasemalt värvinud. Võta värv, mis sobib sulle ja sinu isiksusega. Kui sulle meeldib blond siis valigi blond. Kuid pea meeles, et sa ei valiks midagi häirivat. Olen täiesti kindel, et sa saad suure tähelepanu osaliseks, kui värvid enda pea neoonroosaks või roheliseks, aga päriselt…! Püüdle pigem positiivse tähelepanu poole.

Soengu puhul on kõige olulisem silmas pidada selle mõju illusiooni loomisele. Kui langetad lõike, soengu ja stiili kohta otsuse, kontrolli, kuidas see tervikuga sobib. Lõppude lõpuks on tegemist siiski kehailu hindava võistlusega. Näiteks juhul, kui sul on pisike ülakeha, väldi suuri soenguid. See muudab sinu ülakeha veel väiksemaks. Selle asemel eelista pigem sirgeid ja stiilseid juukseid. Juhul kui sul on kitsas rangluu, väldi lahtiseid juukseid, suur ja lai soeng on siinkohal ebasobiv. Soovitatud oleks pigem kitsas soeng. Ehkki üldjuhul inimestele hobusesabad väga ei meeldi, istub see sportliku ja stiilse välimusega hästi! Samuti pööra tähelepanu sümmeetria küsimustele. Ära lase lõigata soengut, mis on ühelt poolt erinev kui teiselt poolt. Nagu öeldud, see kõik on illusioon.

Kui valid võistluste jaoks sobivat soengut, juhindu selle praktilisusest. Sa oled seal, et sind saaks hinnata. Jälgi, et sa ei kataks juustega ära neid kehaosi, mida võistlusel võrreldakse. Teisisõnu ära kata enda selga ega deltalihast juustega. Jah, sinu juuksed võivad olla lahtiselt ja langeda seljale, kuid kui sul esineb probleeme nende eest ära tõstmise mäletamisega, on turvaline valik nad üles kinni panna.

Minu käest küsitakse enne võistlusi tihti soengute kohta. Üks küsimus on näiteks juustepikenduste kohta, kas ma vajan neid? Lühike ja konkreetne vastus: EI. Kui sul on piisavalt terved juuksed ja sa saad nendega soovitud illusiooni luua, siis milleks raisata raha millelegi, mis ei ole kohustuslik? Teisalt kui sul on kuivad ja rikutud juuksed, siis juuksepikenduste lisamine võib tõesti hea idee olla. See on ainus asi, mille võid enda juustesse panna – unusta lilled! Kokkuvõttes vahet pole, kas sa oled bodyfitnessi tüdruk või raskekaalu kulturist, pea meeles, et ka ilus ja korralik soeng on võistluspäeval tähtsal kohal.

Jumestuse eri

Kuna me soovime olla ideaalsed, vajame me ka head jumestust. Meigi valimine jääb sinu enda teha, võid valida selle, mis sulle rohkem meeldib, kuid meil on siiski mõned nõuanded jagada. Esiteks, eriti kui sa oled algaja, pea meeles, et lavavalgus on väga ere ja seetõttu peab sinu jumestus olema tumedam kui tavaliselt. Igapäevane meik sind siin ei aita. Kuid väga oluline on meeles pidada, et võistlus pole mingi tsirkus! Parim valik on olla lihtne, kuid samas elegantne ja glamuurne. Ära lasku jumestusega ekstreemsustesse!

Meigi võti peitub selle aluspõhjas. See on oluline ka meeste puhul. Ma ei soovita grimmi näole panna, see ei näe hea välja. Tumeda aluspõhja valimine on parem variant. Sinu näotoon peab olema piisavalt tume, tegelikult peab see olema tohutult tume, et see sobiks kokku sinu päevitunud kehaga. Kontrast näo ja keha vahel ei tohiks olla liiga tugev, see lihtsalt ei näe hea välja. Vali selline aluskreem, mis kuuma lavavalguse käes voolama ei hakkaks. Väldi meigi valimisel eredaid toone ja unusta ära lauvärvi sobitamine enda võistlusriietusega – see on üks ebaprofessionaalsemaid vigu, mida sa teha võid.

Kokkuvõttes on jumestusega seoses sinu eesmärgiks elegantne välimus piisavalt tugeva meigiga, mis sulle kui tervikule sobib. Tee seda professionaalsel viisil, hoia stiilset joont! Veelkord – sa oled seal sportlane, mitte mõni lihtsameelne ega kloun. Planeeri enda jumestus sellele vastavalt. Keskendu õigete toodete leidmisele, mille toonid oleksid piisavalt tugevad ja mis ei hakkaks lavavalguses voolama. Püüdle hiilgava välimuse poole! Kui otsustad kasutada jumestaja abi, vali keegi selline, kellel on võistlejatele meigi tegemisel kogemusi olnud.

Ehted, lisatarvikud jms – välimuse viimistlemine

Sa võid kanda ehteid, et enda välimust säravamaks ja sädelevamaks muuta. Mis iganes sa nendes asjus ei otsusta, jälgi alati, et järgiksid oma liidu reegleid. Peaaegu iga liit limiteerib ehete kandmist erinevates voorudes. Meeles tasub pidada neid põhimõtteid: mitte midagi liiga palju, mitte midagi liiga kohmakat, mitte midagi väärtusetut. Sinu ehted ei tohiks ka liiga suured olla. Natuke hiilgust ja glamuursust ei ole halb, kuid ehetega ülepingutamine võib kohtunike tähelepanu valesse kohta juhtida. Mis iganes teisi lisatarvikuid sa kasutada plaanid, kontrolli esmalt, et reeglid lubaksid sul seda teha.

Nagu mitu korda öeldud, sinu välimus peab pealaest jalatallani olema korrapärane ja ideaalne. Tüdrukud, ärge unustage küüsi! Paljud kasutavad akrüüle või geelküüsi, kuid need pole kohustuslikud. Lihtsalt jälgi, et küüned oleksid hästi hooldatud. Ja kui otsustad kunstküünte kasuks, ära lasku ekstreemsustesse.

Artikli lõpetame nimekirjaga teistest välimuse viimistlemise tähtsatest punktidest. Jäta need meelde!

·Kui sa vähegi suudad ilma prillideta laval hakkama saada, siis ära kanna neid. Pigem mine ilma nendeta või kasuta kontaktläätsi. Reeglid küll ei piira prillide kandmist, kuid lisavidinad, mis sinu välimust kuidagi paremaks ei muuda, on pigem halb kui hea valik.

·Ära näri laval nätsu. See ei näe lihtsalt hea välja.

·Kui sinu suu kipub kuivaks minema, määri oma hammastele vaseliini. Tänu sellele ei jää su huuled üksteise külge kinni ning seega on sul ka lihtsam naeratada.

·Ära tee endale võistlusteks tätoveeringut. Kui soovid, tee seda pigem pärast enda võistluskarjääri. Kui sul juba on mõni, siis ürita neid värviga katta. Kui sinu võistlusgrimm on piisavalt tume, võib see nad ära katta. Tätoveeringud ei ole keelatud, kuid väga suured võivad olla häirivad ja mõjutavad negatiivselt sinu kehast illusiooni loomist. Samuti unusta ära tuharatele joonistatud südamekesed. Ole stiilne!

·Kas tüdrukud vajavad võistlusteks võltsrindu? EI. Muidugi on rinnad osa sinu välimusest, kuid rinna nõutud paksus tähendab midagi muud kui implantaate. See on müüt, et tüdrukutel on edu saavutamiseks võltsrindasid vaja. Jen Hendershott võitis mitu Olümpia tiitlit oma naturaalsetega! See on okei, kui plaanid võltsrinnad panna ja kindlasti näevad need ka head välja, kuid pea meeles – kui soovid, et sinu keha näeks välja parim võimalik, ära vali liiga suurte kasuks. Kitsa raami puhul muudavad liiga suured rinnad sinu ülakeha ja selle laiuse väiksemaks.

·Väldi üleliigseid vidinaid. Kui need sinu välimust paremaks ei muuda siis ära kanna neid asju. Sa pead enda soengu, meigi ja ehetega välja nägema elegantne, MITTE nagu jõulupuu.

·Ole perfektne ja esitle enda vormitud välimust laval enesekindlalt ja professionaalselt.

Autor: Anne Pietilä”;i:16;s:20:” tõlkija Andra King