8. märts 2011

TUNNE EESTI TEGIJAT: Ott Kiivikas

Mis spordialaga tegeled?
Tegelen kulturismiga.

Kus spordiklubis tegutsed ja mis laadi nõu inimesed sinult saada võivad?
Treenin spordiklubis Reval–Sport ja esindan seda klubi ka võistlustel. Samas olen ka noorterühma treener, tegelen eelkõige võistlejate-sportlaste ettevalmistusega. Tavainimese jaoks olen kättesaadav Fitness.ee portaalis, kus koostan veebipõhiseid toitumis– ja treeningkavasid ning vastan erinevatele küsimustele ka foorumis. Teen ka päris palju toitumisalaseid seminare ja koolituspäevi, lähemal ajal on nende toimumiskuupäevad 9, 16 ja 26. märts.

Kuidas sa spordialani jõudsid, sinu staaž?
Jõusaalis olen regulaarselt käinud 1993. aastast saadik, seega juba 18 eluaastast. Jõudsin selle alani läbi juhuse, nagu paljud asjad siin ilmas juhtuvad. Käisin muude spordialade kõrvalt aeg–ajalt jõusaalis ja hakkaski meeldima ning nii see läkski. Lõpuks märkasid ka kaasharjutajad minu potentsiaali ja üks võistleja Ruslan Tsekun tegi ettepaneku proovida kulturismivõistlusi- hakkaski meeldima!

Kus oled õppinud, hariduskäik, kogemused?
Olen õppinud Viljandi 5. keskkoolis, Viljandi 1. keskkoolis ja Viljandi kutsekeskkoolis, mille lõpetasin 1996. a (ehituseriala). Hiljem olen läbinud palju koolitusi ja seminare, mis on seotud olnud treeningu või toitumisega, samuti olen ennast ise palju täiendanud läbi erialase kirjanduse.

Kas see spordiala on sinu jaoks rohkem töö või hobi?
Ütleksin et töö ja hobi käsikäes, sest ka Fitness.ee portaal on üks osa selle ala propageerimisest ja ala arendamisest, et info oleks kõigile kättesaadav, sõltumata inimese asukohast. Sport üksinda ei too leiba lauale, ikka peab tööl ka käima.

Sinu suurimad saavutused võistlustelt?
12x Eesti absoluutne meister kulturismis, 2kordne Põhjamaade meister, Euroopa meistrivõistluste hõbe 2005. a, maailmamängude hõbe 2009. a, MMil 5. koht 2004. a.

Kas kulturistiks sünnitakse või saadakse?
Nii ja naa, kindlasti päris tippu jõudmiseks on vaja geneetilisi eeldusi, st “heade” geenidega vanemaid, see osa puudutab sündi ja teine osa on ikka töö ja tahe midagi saavutada, kui need kaks kokku panna saavutadki edu.

Kes on sinu treener?
Varem treenisin aastaid Olev Annuse juhendamisel, viimastel aastatel olen teinud koostööd Indrek Otsusega. Vabakavade osas on mind aidanud Kaie Kõrb ja Viesturs Jansons.

Kas täiesti puhtalt treenides on võimalik kulturismiga jõuda maailmatippu?
Jah, on küll võimalik jõuda amatöörkulturismis maailma tippu. Me peame sõna ”puhtus” all silmas dopinguvaba sporti. Seda olen läbi oma tegemiste ka tõestanud.

Kuidas suhtud keelatud ainete kasutamisse? Kas oled ise neid proovinud ja nende kahjulikkust enda nahal tunda saanud?
Suhtun nende kasutamisse täpselt nii, nagu suhtub WADA (rahvusvaheline antidopingu agentuur). Ma ei ole ise proovinud keelatud aineid ja ei kavatse seda ka tulevikus teha.

Millega tegeled väljaspool töö- ja treeningaega?
Seda aega ei ole palju, vabal ajal proovin palju aega koos perega veeta.

Eesmärgid tulevikuks?
Tulla maailmameistriks amatööride seas.

Kuidas hindad keskmise eestlase huvi tervisespordi vastu?
Paistab et huvi on tõusuteel, sest üha enam on inimesi näha terviseradadel ja spordisaalides. Kui riik seaks selleks veel soodsamad tingimused, siis võiks see kasvada hüppeliselt.

Kust leiad motivatsiooni pingutada ja energia?
See lihtsalt tuleb, sest kui oled harjunud vormis olema ei taha ennast „vorstiks” ära lasta, see ongi motivatsioon olla pidevalt heas vormis, sest sellega kaasneb sisemine rahulolu.

Kui palju tarbid toidulisandeid ja milline näeb välja sinu igapäevane toitumine?
Toidulisandeid tarbin mõõdukalt, st hommikuti lisan Hera80 valku pudru sisse, tarbin vitamiinide ja mineraalide kompleksi (Vita–min), enne trenni Beta–alaniin, trenni ajal BCAA explode, Pärast trenni HTR segatuna Dextroga, õhtul enne magamaminekut Joint+ liigestele, omega3 ja mineraalide kompleks MZB. Tavatoitu söön 4 korda ööpäevas ja tervislikult nagu ikka: piimatooted, kanaliha, tervisemunad, täisteratooted, puuviljad ja juurviljad. Täpsema ülevaate saab minu blogist.

Mis on sinu halvim harjumus?
Raske öelda, kõik on enda arvates ideaalsed, tuleb küsida seda ehk mulle lähedalseisvatelt isikutelt. Kindlasti ei ole ma mingi pühak.

Kuidas sa lõõgastud, puhkad?
Korra aastas proovin puhata Musta mere ääres Aluštas, seal on meil sugulased. Väiksemaid puhkusereise tuleb ette võistlussõitudega. Nädalavahetuseti püüan mitte tööd teha, siis on kaks päeva täitsa paras patareide laadimiseks koduses õhkkonnas.

Kelleks soovisid lapsena saada?
Mingi aeg meremeheks ja pikamaa-autojuhiks.

Kas sul tuleb ette mõni eredaim hetk kooli kehalise kasvatuse tunnist?
Kehaline kasvatus oli mõistagi mu lemmiktunde ja ei mäleta ka, et see kunagi alla 5 tunnistusel oleks olnud. Midagi märkimisväärset kahjuks ei meenu.

Kas kulturismi-fitnessi alal on Eestis oodata järelkasvu ja kui tugevat?
Kindlasti on, seda näitab ka see, et eelmisel aastal tuli EMi medal ja MMi finaalikoht just juunioride seast. Imre Vähi teeb Lõuna–Eestis noortega head tööd ja sama proovin ise teha Põhja–Eestis. See on aja küsimus, kui mõned uued andekad noored esile kerkivad. Olulisem siinkohal on see, et nad ala juurde ka püsima jääksid.

Kas ja kui vanalt paneksid oma lapse jõusaalispordiks ettevalmistuma?
Hea aeg alustamiseks on selline 15-16 aastasena. Ise alustasin ka just selles vanuses ja lihasmassi kasv algabki just intensiivsemalt murdeeas. Kindlasti ei tähenda see seda, et näiteks 25–30 oleks hilja alustada võistlusspordile mõtlemisega.

Kes kehastab sinu jaoks ideaalset vormi?
Eri aegadel on need olnud erinevad oma ala tipptegijad, antud hetkel ei olegi kedagi sellist, keda enesele pidevalt eeskujuks seaksin.

Millise piirkonnaga oma kehas oled sina kõige enam rahul?
Rahul ei saa millegagi olla, vastasel juhul ei arene edasi. On lihtsalt kehaosi, mis alluvad treeningule kergemini, milleks on minu puhul kindlasti rind, sääred ja selg.

Kui saaks ajas tagasi liikuda, siis mida sa teeksid oma elus teistmoodi?
Kahetseda ei ole siin mitte midagi, arvan et olen toimetanud päris õiget radapidi.

Mida sooviksid algajale tervisesportlasele?
Sooviksin eelkõige järjepidevust, sest see on edu võti.

Autor: Fitness.ee