9. august 2011

Selleks, et midagi saada…

…selleks tuleb ka anda. Ent, järjest vähem on neid, kes sellest aru saavad. See puudutab absoluutselt igat elu valdkonda. Räägime me õppimisest, omale kodu soetamisest, pere loomisest või trenni tegemisest. Mina keskendun käesolevas kirjutises mõistagi sellele osale, mis puudutab füüsilist tegevust. Aga millest täpsemalt jutt?

Ma räägin sellest, et selleks, et mehed korvpallimängu 4 x 10 minutit koordinatsiooni halvenemiseta ja viskevõime allakäiguta ära kestaksid, tuleb tööd teha ja vaeva näha. Selleks, et rahvastepallis ründavate pallide eest ära põigelda, tuleb jalad tööle panna ja pingutada, mis ei pruugi üldse kerge olla. Räägin sellest, et kui tahetakse oma kehas näha mingisuguseid muutuseid, on selleks jõunäitajate kasv, rasvaprotsendi alandamine või lihaste areng, on vaja midagi panustada ja millestki „heast“ loobuda. Kui ma räägin loobumisest, siis tänapäeval võivad paljud mõelda selle loobumise all rahast loobumist. Kui ma räägin millegi andmisest võivad paljud samastada ”andmist” raha andmisega või välja käimisega. Ollakse harjunud, et raha eest saab kõike, käid raha välja ja saadki seda, mida soovisid. Paljude väärtuste korral see endiselt ja õnneks nii ei ole.
Räägime näiteks olukorrast, kui soovitakse kaalust 10 kg alla saada. Kuidas seda saavutada? Paljudel juhtudel tellitakse selleks puhuks toitumiskava. Kava muidugi maksab raha. Iseenesest ongi nagu tavapärane ostu – müügi tehing, mina annan raha, sina müüd mulle kava. Justkui olengi millestki loobunud, olen midagi andnud ja saan vastu, seda mida tahtsin. Asjad ei ole aga kaugeltki nii nagu esmalt tunduda võib või pealt paistab. On tõsiasi, et vähemalt 5 – 6 kava tellija jaoks kümnest tähendab kava tellimine iseenesest või selle kättesaamine justkui juba garanteeritult eesmärkide täitumist. Tuginen seda väites nii oma kogemustele, Fitness.ee foorumile, aga ka üleüldse tavarahva arusaamadele kehalisest tegevusest. Nimekalt treenerilt kava tellimise ja oma soovitud eesmärgi täitumise vahele tõmmatakse paljudel juhtudel alateadlikult võrdusmärk. Paraku, need asjad ei käi nii. Ei ühtki halba sõna Oti kavade kohta, kuid Kiivikalt tellitud kava ei pruugi kaugeltki tähendada soovitud tulemusi. Seda hoolimata sellest, et te olete raha välja käinud ja midagi justkui ka ise oma tulemuse huvides andnud. Puudu jääb teie enda panus eesmärkide täitumiseks. Personaalne kava on küll teie abistamiseks, kuid tööd tuleb teha nüüd teil endil, peate andma osakese enda igapäevaelust, aega pühendama kvaliteetsete toitude valmistamiseks etteantud menüü alusel, treeningute planeerimiseks ja läbimiseks ja alles tulevad ka tulemused.

See on nagu seksi ja armastusega. Seksi võid vabalt osta, korraliku raha eest saab seda ilmselt igal ajal ja igast kohast, kuid tõelist armastust siiski ilmselt raha eest ei saa. Niisamuti on nende kavade ja soovitud tulemustega. Kava võib iga mees küll tellida, kuid ihaldatud tulemuste nimel tuleb alles hakata vaeva nägema, pingutama ja headest asjadest loobuma. See, et teil on kava või plaan, mille järgi oma eesmärkide suunas liikuma hakkate on sama elementaarne, kui te lähete koolitundi ja teil on kaasas vihik ja kirjutusvahendid. See on ju vältimatu eeldus, et õppetöö, kui protsess saaks üldse toimuma. Samuti on nende kavadega nii nagu kahjuks päris paljude laste, aga ka lapsevanemate mõttemaailm kehalise kasvatuse tundidega seonduvalt. Valitseb arvamus, et kui laps tuleb kehalise kasvatuse tundi, tal on sportlikud riided kaasas ja seljas, siis veerandi hinne neli või viis on garanteeritult. Kahjuks kaugel sellest, nii toitumiskava nimekalt treenerilt kui spordiriided kehalise kasvatuse tunniks on vajalikud selleks, et midagigi üldse toimuda saaks, et protsess saaks alata ja kuhugi suunas liikuma hakkaks.

Loobumised ja andmised alles tulevad. Harjumatud areoobsed treeningud ja seda tihtipeale võib – olla hommikuti enne tööd, korralikud tunniajased jõutreeningud jõusaalis, loobumine grillipidudest, grillihast, koogikestest õllest ja siidrist, loobumised hommikutundideni vältavatest pidustustest, alaline oma toitude jälgimine ja kaalumine, tuleb teha jooksvalt muudatusi, lugeda juurde jne jne jne, kusjuures selliselt mitmeid kuid järjest. Nii on lood nende saamiste ja andmistega. Kusjuures valitseb selgelt seaduspärane seos – mida rohkem tahad saada, seda enam tuleb anda. Mida paremat tulemust soovid, seda teadlikumalt ja pühendunumalt tuleb oma asja nimel tegutseda.

Teadvustagem endale seda!

Autor: Janar Rückenberg