31. august 2011

TUNNE EESTI TREENERIT: Erle Liivak

Kus spordiklubis ja mis treeningtunde sa annad?
Töötan juba 8ndat aastat Iirimaal ja hetkel viies erinevas spordiklubis/tantsu stuudios Dublin’i kesklinnas: Trinity College Gym, Dance Ireland, Ringsend SportsCo, Ringsend Technical Institute ja Liffey Trust Dance Studios. Treeningtundidena annan hetkel aeroobikat, tantsu, step’i, reggaeton’i, total body ja pilaatest.

Sa ei ela Eestis. Miks ja kuhu oled oma elupaigaga jõudnud, kus elad?
Iirimaale tulin juba aastal 2003 kohe parast Tartu Ülikooli Kehakultuuri Teaduskonna Spordi juhtimise ja Treening opetuse eriala lõpetamist, et õppida keelt ja tutvuda valisriigi kultuuri ja elamistingimustega.

Kui tihti käid kodumaal, Eestis?
Alguses ühe, aga praeguseks 2-3 korda aastas.

Kuidas sa jõudsid treeneri ameti juurde, sinu staaž?
Tantsimise pisiku sain sisse keskkoolis Eike Feigenbaum’i tundidest osa võttes ja FAF’i aeroobika treenerite koolituse läbisin aastal 2002.

Kus oled õppinud/haridustase/kogemused/?
Minu treeneriks õppimise amet sai alguse Tartu Ülikooli Kehakultuuri teaduskonnast ja FAF’i koolitusest. Tänaseks on kogemusi laekunud mitmeid. Olen osa võtnud mitmetest fitness festivalidest/üritustest/workshop’idest nn Florence Fitness Festival, Rimini Wellness, Euroconvention (üle terve Euroopa toimuv ürituste sari) jne. Samuti olen läbinud erinevaid koolitusi taiendamaks oma teadmisi erinevate tunni stiilide läbi viimiseks nn aeroobika, tants, step, reggaeton, spinning, reformer pilaates, pilaates jne.

Kas treeneriamet on sinu jaoks rohkem töö või hobi?
Hea kusimus. Hobi. Olen vaga õnnelik ja tänulik, et olen leidnud endale töö, mis meeldib ja mida tehes tunnen, et mul on vabadus ja ükski päev ei ole seega üksluine.

[pilt=6730]

Milline on sinu arvates ideaalne treener?
Hea treener peab olema ekstrovertne, hea suhtleja ja motiveeriv. Vahest ülihea tunni läbiviinud treener, kellel puuduvad need omadused kaotab kliendid treenerile, kelle tund ehk ei ole nii hea, aga kellel on eeltoodud olemas.

Kas sa oled alati treeneri rollis või harrastad ka mõnd muud ala – millega tegeled väljaspool tööaega?
Hetkel ikka rohkem treeneri ametis, aga loomulikult kasutan ära kõik võimalused, et võtta osa teiste treenerite tundidest. Kuna vaba aega väga palju ei ole, on raske tegeleda muude aladega.

Eesmärgid tulevikuks?
Eesmärke on ja kõik ei ole tööalased. Lühiajalised eesmärgid küll muutuvad ja kohanduvad jooksvalt. Hetkel on esiplaanil Euroeducation – European Fitness School’i ehitamine Iirimaal, mille eestvedajaks olen juba aastast 2007. Meie kool töötab juba üle 10 aasta üle terve Euroopa ja selle loojaks on minu üks mentoritest – Guillermo Gonzalez Vega. Samuti olen presenterina kutsutud järgmise aasta veebruari kuus kahele kõige suuremale fitness convention’ile Itaalias – Bergamo ja Gil Lopes Animal Convention 2012. Nendeks valmistumist nimetaksin eesmärgiks omaette.

Kas kavatsed millalgi Eestisse tagasi kolida?
Hetkel ei, aga nagu oeldakse „never say never“.

Kust leiad motivatsiooni pingutada ja energia?
Seda ei oskagi nagu öelda… Tuleb kusagilt sugavalt minu seest. Olen ehk pärinud midagi vanaema setu verest. Ta on mul aegajalt ikka öelnud „Setu või Võru veri ei varise.“

Milline näeb välja sinu toitumine? Kas pead pidevalt jälgima, mida suhu pistad või sööd kõike?
Ha ha! Jälle hea kusimus. Söön kõike ja üritan jälgida nii palju kui võimalik. Hooajal ei ole nagu pead vaja väga palju murda. Proovin seda, mis meeldib. Aga suve kuudel kui puhkan, tuleb natuke hoolikam olla, kuigi see ei õnnestu alati.

Sinu halvim harjumus?
Kui kohustusi liiga palju koguneb, ei tea millisest otsast alustada. Sellistel juhtudel jään ootama seda motivatsiooni ja energiat, et leiaks viisi, kuidas edasi minna.

Kuidas sa lõõgastud/puhkad?
Mida vanemaks, seda kiiremaks laheb elutempo. Tunnen, et ei lõõgastu ja puhka piisavalt. Üks meelis tegevusi on kinos käimine. Kui tekib hetk, kus kohustusi liiga palju kogunenud, võtan aja maha ja istun vahest terve päeva kinos.

Kes kehastab sinu jaoks ideaalset vormi?
Sellele küsimusele on raske vastata. Eestis on nii palju ilusaid ideaalses vormis naisi ja mehi. Samuti mujal maailmas. Isiklikult mulle meeldib Jennifer Aniston.

Kuidas suhtud ülekaalulistesse inimestesse?
Tunnen head meelt kui näen enda tunnis ülekaalulisi inimesi, kuna see on suur samm edasi, et ennast kokku võtta ja treenima hakata. Ülekaalulisus ei ole alati toitumisega seotud, seega tuleb olla mõistev ja mitte kedagi hukka mõista.

Mida soovitaksid algajale tervisesportlasele, kuidas ja kust alustada?
Kõige lihtsam on minna loodusesse. See ei maksa midagi ja hoiab meid maa lähedastena. Parki jooksma, mere äärde palli mängima, metsa vahele suusatama jne. Tähtis on leida endale ala, mis on südame lähedane ja mille tegemine naudingut pakuks. Sellisel juhul on ju suurem tõenäosus, et jäädaksegi oma eriala juurde ja samal ajal tervislikuks ja rõõmsaks.
[url=http://gallery.fitness.ee/main.php?g2_itemId=512431]Vaata ka värsket galeriid Erlest![/url]

Autor: Fitness.ee