6. oktoober 2011

Chia seemned

Chia seemned pärinevad õitsva taime salvia hispanica viljadest, mis kuulub ühte perekonda mündiga. Chia on pärit Lõuna-Ameerikast, kus seda kasvatati juba eelajaloolistel aegadel. Mehhikos asteekide juures oli chia koguni nii hinnatud taim, et sellele pühendati iga-aastaseid pidustusi. Kolumbuse vallutuste järgseltvajus chia seemnete tarvitamine unustustehõlma, kuna hispaania vallutajad keelasid pärismaalastel selle rituaalse tähendusega taime kasvatamine. Viimasel ajal aga on toimunud chia seemnete võimas taastulemine ja selleks on ka põhjust- need seemned on paljude suurepäraste omadustega supertoit.

Chia seemned on omega-3 poolest kõige rikkamad. Nad on toitainete sisalduse poolest linaseemnetest väärtuslikumad. Neid kutsuti indiaani jooksjate toiduks, sest chia seemned annavad uskumatult palju energiat ning kaitsevad keha vedelikukao eest. Chia seemned sisaldavad suures koguses omega-3 rasvhappeid, antioksüdante, k.a. kvertsetiini, kiudaineid, kaltsiumi, magneesiumi, fosforit, rauda ja boori.

Chia seemnetes on 64% omega-3 ja 19% omega-6 rasvhappeid. Linaseemnetes on need arvud vastavalt 58% ja 15%. Kahtlemata on nii chia- kui ka linaseemned suurepärased omega-3 allikad, kuid linaõlitooted on kiiresti rääsuvad ja chia seemnetes on ka kõrgem mineraalainete sisaldus. Chia seemnetes on kõrge valgusisaldus ja palju kiudaineid. Chia seemned sisaldavad 20% valke, mis on paljude teraviljadega võrreldes palju kõrgem protsent. Näiteks riisis on ainult 7% valke, kaerahelvestes 17%.

Võrreldes linaseemnetega ei sisalda chia seemned selliseid antitoitaineid nagu glükosiidid, trüpsiini inhibiitorid ja fütaadid. Kuna chia seemned on linaseemnetega võrreldes parema koostisega, võib neid süüa korraga rohkem. Chia seemnetes on kõrgem antioksüdantide sisaldus, mistõttu nad säilivad ligi 4-5 aastat.

Chia seemned vähendavad veresuhkru kõikumist, hoiavad ära diabeedi tekke, tekitavad kauaks täiskõhutunde, sest paisuvad 9-12x oma suurusest suuremaks. Tagavad püsiva veresuhkru taseme ja hoiavad ühtlast kõrget energiataset. Chia seemned on dieettoit ja aeglustavad oma rikkaliku koostise tõttu vananemist.

Chia seemnetel on mõnusalt mahe pähkline maitse. Leotada 10min vees enne kasutamist, et nad paisuksid ja ensüümid aktiveeruks. Neid võib süüa eraldi toiduna, lisada salatitele, putrudele, suppidele peale valmistamist ning magustoitudele. Chia seemnetel on hea omadus moodustada zeleetaolist ainet, mistõttu neid võib kasutada ka pudingute ja tarretiste tegemiseks.

100g Chia seemnete ja 100g Linaseemnete võrdlus:

Omega-3 64% ——— Omega-3 58%
Omega-6 19% ——— Omega-6 15%
Kaltsium 631mg —— Kaltsium 199mg
Magneesium 466mg – Magneesium 362mg
Kaalium 600mg ——- Kaalium 213mg

Küsi Chia seemned Sparta FitShopist, Pärnu mnt. 139c

Autor: Toimetus