11. oktoober 2011

Energiajookide võrdlus

Kuna Eesti turule on jõudnud arvestav hulk erinevaid energiajooke, siis ühel kenal päeval tekkis mõte neid testida ja võrrelda omavahel, et teada saada,mis neis purkides ja pudelites ka sisaldub. Võrdluse aluseks sai võetud eelkõige koostis, toimeainete kogus, üldine maht ja hind. Põhilised toimeained, mis energiajookides annavad erksust, jõudu ja lisaenergiat, on kofeiin ja tauriin, aga paar testitavatest jookidest (Monster ja Rocstar) sisaldasid lisaks nendele veel ka guaraana seemne ekstrakti ja zen-zen juure ekstrakti. Mõlemad on looduslikud ergutid, ainevahetuse kiirendajad ja energiat andvad.

Kofeiini sisalduse poolest olid kõik joogid peaaegu võrdsed(v.a Rocstar,mis sisaldab 40mg kofeiini/100ml joogi kohta) sisaldades keskmiselt 100ml/joogis 32mg kofeiini. Tauriini sisaldus aga kõikus päris suuresti erinevates toodetes, jäädes 30mg (nt.Starter ja Arkta)-400mg(nt Rocstar, Monster, Red Bull) vahele 100ml joogi kohta. Kõik energiajoogid sisaldavad ka erinevai B-grupi vitamiine (enamasti B2,B3,B5,B6, ja B12) ning C-vitamiini.

[pilt=6911]

Süsivesikute saamiseks on kasutatud eelkõige suhkrut, glükoosi- ja fruktoosisiirupit, aga ka sahharoosi. Kaks kõige madalama süsivesikute sisaldusega jooki (Metal Pump ja Monster Light) on kasutanud ka kunstlikke magusaineid-atsesulfaam-K (Metal Pump) ja Atsesulfaam-K ning sukraloos(Monster Light). Tänu neile ainetele on neis toodetes ka kõige madalam süsivesikute sisaldus, vastavalt 11kcal/100ml Metal Pump ja 9kcal/100ml Monster Light.

[pilt=6912]

Energiajookide kogus varieerub tavaliselt 250ml, 330ml ja 500ml vahel, neid on nii pudelisse kui ka purki pakendatuna. Hind jääb enamasti vahemikku 0,44 eurot (nt.Arkta) kuni 1.63 eurot (nt. Rocstar).
Jookide kaloraaz jääb vahemikku 9 kcal/100ml kohta (Monster Light) kuni 60kcal/ 100ml kohta (Rocstar). Keskmine energia hulk on 100ml/50kcal. Valku ja rasva ei sisalda neist energiajookidest ükski.

[pilt=6913]

Kuna maitse üle ei vaielda, jäävad maitse eelistused igal ühel endal järele proovida. Kokkuvõtteks-energiajoogid on kindlasti head abimehed andmaks kiiret lisaenergiat kiirel päeval, aga ainult neile ei maksa ka lootma jääda ja üle ei tasu samuti nendega pingutada. Nagu iga muugi asjaga siin elus- ikka mõõdukus ennekõike.

Palju energiat igasse päeva!

Autor: Veronika Otter