3. november 2011

Minu käsitlus käte treenimisest…

Paljud treenerid ja arvukad „funktsionaalse treeningu“ propageerijad võitlevad kohati isegi haiglasel moel otsese käte treenimise vastu. Põhiargument on muidugi see, et kuna sul käsi otseselt päris elus või spordiväljakul eraldi vaja ei lähe, siis ei peaks ka biitsepsi ja triitsepsi eraldi treenimisega erilist vaeva nägema. Teised nimetavad käte treenijaid jälle naljakateks eneseimetlejateks.

Sedasorti artikleid ja kriitikat saab internetist lugeda massiliselt. Kui aus olla, siis tõenäoliselt olen minevikus võib – olla ka ise midagi säärast välja öelnud. Seda selleks, et algajad teatud treeningtõdedest üheselt aru saaksid.

Aga nii on, „Kätetreeningu vastase rühmituse“ peamine väide on see, et sa peaks treenima rohkem otseselt jõudu või funktsiooni, igasugune esteetilistel ja välimuse eesmärkidel treenimine on saatanast.

Ma väidan aga seda, et sageli on suurte kätetreeningu vastaste näol tegemist kamba silmakirjateeneritega. Miks ma nii ütlen? No mõelgem veidi minuga kaasa…

Kui on igati imelik või ebaõige välimuse eesmärkidel treenida, siis miks üldse süüa tervislikult (nii, et liigset rasva kehale ei ladestu) või teha lisatreeninguid üldfüüsilise või rasvapõletuse eesmärkidel? Sellepärast, et ilmselgelt kõik hoolivad oma välimusest, sellest kuidas nad välja näevad ja meile kõigile läheb korda hea välja näha. Keegi ei taha tegelikult olla suur, paks ja ülekaaluline. Ükski mees ei taha välja näha mittemehelik.

Kui te teete selliseid antikätetreeningulisi „hõiskeid“, siis olen kindel, et teil pole ka ühtegi tattoo´d, on nii? Kuidas need asjad seotud on? On küll ja nii, et tattoo tehakse reeglina puhtalt sellepärast, et lahe välja näha.

Täpselt samal põhjusel ostate te teatud kindlat sorti teile meelepäraseid T – särke või teksaseid jne. Teile tunduvad need ägedad ja kui te need ostate, et neid kanda, siis seda ju selleks, et ka ise hea välja näha. Te hoolite oma väljanägemisest ja selles pole mitte midagi imelikku. Ma ütleksin hoopis niipidi, et jama on siis, kui teile absoluutselt korda ei lähe, kuidas te välja näete. Kui teile oma väljanägemine korda ei läheks ja see oluline ei oleks, siis te ei ajaks ka hommikuti habet ja ei muretseks üldse pesemise pärast. Samuti ei ostaks te uusi riideid tihedamini, kui kord kümne aasta jooksul.

Seega, ma leian küll, et oma väljanägemisest hoolimine ei ole väga suur probleem. See tähendaks eraldumist, elust loobumist ja te vajaks pigem professionaalset abi. Seega, kui te vähegi omate, kogete või harrastate eelpool nimetatud asju (tattoo´d, riiete ostmine, pesemine ja habeme ajamine), siis ärge tulge ütlema, et käte treenimine on kuidagi imelik, edev või mittevajalik. See oleks lihtsalt äärmiselt silmakirjalik.

Kui nii võtta ja seda joont edasi ajada, siis ei peaks tavainimene tegema ka ju sangpommiga midagi, lõuatõmbeid, surumisi, mäkkesprinte ja muud sellist spetsiifikat. See peaks olema puhtalt spetsialiseerunud sportlaste rida, kes teevad neid funktsionaalseid tegevusi, et panustada oma põhialale.

Mõni korrutab järjepidevalt, et: „Treenin jõu eesmärgil, mind ei huvita, kuidas välja näen.“ Jutt jätta, loomulikult huvitab sind, kuidas sa välja näed. See väide on lihtsalt vabandus võimetusele saada suuremaks ja kvaliteetsemaks, hea viis oma pühendumuse puudumise õigustamiseks.

Isegi, kui sa oled suur jõutõstja, nii näiteks 115 cm – se vöökohaga, siis kas te tahate mulle öelda, et teile ei meeldi olla suurem kui enamus inimesi. „Hei sina, suur poiss“, ma arvan, et selle kuulmine muudab iga jõusaali venna päeva ilusaks.

Treenin ise (artikli autor) samuti erinevatel põhjustel, jõu juurdekasv on kindlasti üks prioriteetidest, kuid ma valetaksin nii endale kui teistele, kui ütleksin, et mind ei huvita, kuidas ma välja näen. Kõik, kes väidavad, et ei hooli, kuidas välja näete, valetate.

Ja kui päris aus olla, siis mõne seeria biitsepstõstete tegemine nädalas vaevalt, et kellegi sportlikule sooritusele mingit negatiivset mõju avaldab. Kui te olete sportlane, siis saab sellest isegi pigem vaid kasu olla. Kuidas? Suured käed on alati muljetavaldavad ja teatud mõttes „traumeerivad“ teie vastast psühholoogiliselt. See on teatav sõnum. See ei ole küll primaarne, kuid kui teil on ka mänguväljakul massi ja võimas väljanägemine on see teatud eelis teile.

Loo moraal on järgmine…

Hoolimata sellest, et mis tüübid teile foorumites või facebookis ajavad, oma välimusest hoolimine on hea asi. Treening esteetilistel eesmärkidel on absoluutselt näidustatud. Kui kükid, tõmbed ja surumised on tehtud, ärge peljake võtta hantleid ja teha peale mõni seeria biitsepstõsteid.

Originaalartikkel [url=http://jasonferruggia.com/my-take-on-direct-arm-work/]SIIN.[/url]

Autor: Janar Rückenberg (tõlge)