26. veebruar 2012

Arnoldi 6 reeglit edu saavutamiseks!

Meie planeedi üks tuntuimaid isikuid on kulturist. Miks on see nii?

Arnold on olnud eeskujuks kulturistidele juba alates 60-ndatest saati, kui ta tegi oma esimesed võistlused ja võitis pea kõikidel esikoha. 70-ndatel sai temast legendaarne kulturist, kes võitis seitse korda Mr. Olympia tiitli, neist 6 järjestikustel aastatel. Oma seitsmenda Mr. Olympia tiitli võitis ta 1980. aastal, ajal mil ta treenis üliedukaks osutunud John Milliuse filmi „Conan the Barbarian“ tarbeks.
80-ndad tegid Arnoldist filmitähe täpselt sama moodi nagu ta ise oli endast teinud varasematel aastakümnetel meie aja edukaima kulturisti. Terminaator oli tema teine superfilm ja eriti 1991. aastal tehtud Termonaator 2 – „The Judgment Day“.
[pilt=7324]

90-ndatel jätkas Arnold fantastilist karjääri filmitööstuses ja hakkas järk-järgult seedima mõtteid poliitikast. Tema esimeseks sammuks poliitikas oli president Reagani ajal esimehe koht President`s Council on Physical Fitness and Sports komisjonis. Kuni oktoobris 2003 tuli võimalus, kui California kuberneri valimistel korraldati kordusvalimised ja Arnoldil oli võimalus saada miljoni dollarilise kohaga maailma üheks juhtivamaks poliitikuks. Ja nagu kõik teavad, tuli Terminaatorist Kuvernaator.
Kes oleks uskunud, et Austrias Grazi linnas, Thalini külas sündinud politseiülema pojast saab maailma kuulsaim kulturist, tuntuim filmitäht ja juhtivaim poliitik, sest California on suuruselt maailma viies majanduspiirkond.

Ja mis seejuures on tähelepanuväärne, on see, et Arnold ütles juba lapsena, et temast saab filmitäht ja poliitik.
Nüüd on Arnoldist avaldatud videoklipp Youtube-s, mis kanab nime „Arnold Schwarzenegger six secrets to success“. Tasub vaadata, kuna ainuüksi tema hääl on väga motiveeriv ja innustav!
Siin on tema 6 reeglit koos väikeste seletustega.
Ta alustab oma kõnet: „ Minult küsitakse tihti, mis on mu edu saladus…“

1. Reegel: Usu endasse

Arnoldi arvates peaksid sa teadma, kes sa olla tahad. Mitte mis, vaid kes sa tahaksid olla ja siinkohal ei mõtle ta su õpetajate või vanemate tahtmist. Sul tuleks ka teada, mis teeb sind õnnelikuks. Kui sind õnnelikuks tegev asi on teiste arvates ebatavaline, ei peaks sa sellest välja tegema. Tema arvates on tähtis uskuda iseendasse hoolimata sellest, mida sinust arvatakse või kes sinust midagi arvab.

Kommentaarid: Arnold ütles „Pumping Iron“ filmis, et ta on alati imetlenud ajaloo suurkujusid, kes on teinud suuri tegusid. Ilma sellist tüüpi mõtteviisiga oleks Arnold arvatavasti jäänud vaid kulturistiks. Keskendudes vaid võistluste võitmisele, ei saa kunagi saavutada täielikku potentsiaali. Ta kolis Ameerikasse aastal 1969 ilma raha ja keeleoskuseta, kuid ta uskus iseendasse ja pidas seda riskimise vääriliseks. Vaid usk endasse pidas Arnoldit edus kinni.

2. Reegel: Ära karda läbipõlemist

Arnold räägib, et kõiges mida ta on kunagi üritanud teha, oli ta valmis ka ebaõnnestumisteks. Kuigi sa pole alati võimeline võitma, ära karda teha otsuseid. Hirm ebaõnnestumise ees võib sind halvata ja seetõttu ei julge sa enam proovida. Suudad proovida vaid seetõttu, et usun endasse ja oma nägemusse ning tead, et see on õige tee eduni.

Kommentaarid: Kui 1969. aastal tuli võistelda juba selleks ajaks legendaarse kolmekordse Mr. Olympia Sergio Oliva vastu, oli Arnold endas kindel kui kivi, kuigi Sergio teda võitis. Järgmisel aastal kohtus Arnold taas Sergioga ning võitis. Tal oleks olnud suur võimalus ka kaotada, kuid „tagatoas“ oli ta psüühiliselt Sergiost üle. Tagantjärele tunnistas ta, et Sergio oli füüsiliselt palju paremas vormis, aga tundlikum vaimselt.

3. Reegel: Riku reegleid

[pilt=7322]

Arnold ütleb, et maailmas on igasuguseid reegleid. Reegleid peab rikkuma, aga seadusi mitte. Tema sõnul on raske eralduda „karjast“ ja teha asju teist moodi, kui käitud hästi ja ei riku reegleid. Sul tuleb alati mõelda, mis leidub suletud uste taga. Mis on selle mõte olla maakeral, kui vaid tahaksime olla kõikide meele järgi ja mitte sattuda probleemidesse. Ainus tee, mis on kunagi kuhugi juhatanud, on see, et on rikutud mingeid reegleid.

Kommentaarid: Kõik inimesed kes on tundnud Arnoldit ja temast rääkinud, teavad, et ta oli selles meister. Mõnikord tema kombed ei ole olnud tingimata kõige soosituimad, kuid need on siiski juhatanud teda eesmärgini, rikkumata seadusi. Noorena sõjaväes olles lahkus ta ilma loata kasarmust, kuna ta tahtis võistelda noorte EM-l. Ta teadis, et teda ootab selle eest suur karistus, aga otsustas siiski riskida, kuna tema arvates oli see riskimist väärt. Arnold võitis selle võistluse ja pöördus kasarmusse tagasi võitjana, kuid sattus kartsa reeglite rikkumise pärast. Hiljem siiski sai ta võimaluse õhtuti treenida ja süüa nii palju, kui ta tahtis. Arnold rääkis, et ta pole kunagi aastaga nii palju arenenud, kui sõjaväe ajal, sest ta sai seal palju süüa ja kõik õhtud treenida.

4. Reegel: Ära kuula negatiivseid inimesi

Arnold küsib, kui palju kordi oled kuulnud, et sa ei või teha seda või teist ja üldse teha midagi, mida pole varem tehtud. Ta ütleb, et armastab, kui keegi ütleb, et seda pole keegi varem teinud. Arnold ütleb, et kui ta teeb midagi mida pole keegi varem teinud, on ta selles esimene. Seega ära kuula inimesi, kes ütlevad, et midagi pole võimalik teha. Arnold pole kunagi kuulanud neid, kes ütlevad, et ta pole võimeline tegema midagi, mida teised pole varem teinud, kuna ta on alati teadnud, et ta suudab olla nendes asjades esimene.

Kommentaar: Kui Arnold aastal 1969 kaotas Mr. Universe võistlusel Frank Zanellele, küsis ta nõu Joe Weiderilt. Joe ütles, et kui ta tahab saada jalad balanssi ülakehaga, peab ta kükkima 270 kiloga, et saada piisavalt massi jalgadesse. Selle peale ütles Arnold Joele, et keegi ei küki seeriaid 270 kiloga. Joe vastas:“Miks sina ei võiks olla esimene?“ Võite vaid arvata, kas Arnold tegi nii ja kas ta sai jalad kasvama. Vaevalt oleks keegi uskunud tema esimese filmi, “ Hercules Goes Bananas“, järel, et Arnoldist saab superstaar ja kindlasti soovitati tal keskenduda muudele asjadele. Kuid kuidas läks? Või oleks keegi uskunud, et Austrias sündinud kulturist on California kuberner?

5. Reegel: Tee tööd nagu hull

Arnold ütleb: ’’Ära kunagi jäta kunagi ühtegi võimalust kasutamata’’. Poksilegend Muhammed Alilt küsiti kord 70-ndate paiku, et mitu istesse tõusu ta teeb kõhulihaste treenimiseks. Ali ütles, et ta hakkab korduseid alles siis lugema, kui valu muutub talumatuks. Kui hakkad alles siis korduseid lugema, on neil ka tähendus ehk „no pain no gain“.
Kui jätad töö pooleli, pidutsed või mõnel muul põhjusel ei tee asju nii, nagu peaks, on alati kuskil maailmas keegi, kes teeb sama asja paremini ja selle pärast ka võidab sind. Arnold palub seda meeles pidada!
Kui tahad võita, pole sul muud võimalust, kui teha meeletult palju tööd. Mitte ükski eelnevatest reeglitest ei toimi muidu, kui sa ei tee kõva tööd. Arnold ütleb, et ta on alati mõelnud, et ööpäevas on 24 tundi, millest 6 tundi kulub magamiseks ja järgi jäeb 18 tundi. „Tean, et kuskil on keegi, kes ütleb, et ta magab 8 või 9 tundi. Nendele soovitan ma kiiremini magada“, ütleb Arnold muiates.

Kommentaar: Kuigi filmis ’’Pumping Iron’’ Arnold vaid treenis jõusaalis ja magas rannas, oli ta aktiivne igal viisil. Koos Franco Columbuga pidas ta ehitusfirmat Pumping Bricks, kogu sissetuleku paigutas ta fondidesse ja kinnisvarasse, koolis õpetas ta inglise keelt ja õppis majandust samal ajal, kui ta treenis jõusaalis ja võitis võistlusi.

6. Reegel: Anna tagasi

Arnold annab nõu: „Mida iganes sa elu jooksul ei tee, tuleb sul alati midagi tagasi anda“. Tagasi andes, saad sa palju enam kui oled eales saavutanud.

Kommentaar: Kui üldse kellelgi, siis on Arnoldil olnud oskus tagasi anda. Arnold on pidanud motivatsiooniseminare üle maailma, nõustanud võistlejaid, aidanud lapsi nende kooliväliste tegevustega ja osalenud Paraolümpia organiseerimistöös, mille ülesanne on aastaringselt korraldada võistlusi vaimse puudega inimestele. Kuigi Arnold Sports Festival on temale miljoniäri, võib tähelepanu keskpunktis olev kulturism olla Arnoldile tänulik suure propageerimise eest.

[pilt=7325]

Autor: BODY-lehti”;i:29;s:22:” tõlkis Aire Lossmann