19. märts 2012

1952. aasta Mr. Universe tähistas 100. sünnipäeva

”Ärge võtke elu liialt tõsiselt” soovitab äsja 100. sünnipäeva pidanud 1952. aastal Mr. Universiks kroonitud Manohar Aich aka ”Pocket Hercules”

Indiast, Bengalist, pärit kulturist ütleb, et nõnda pika elueani viis teda elu aksepteerimine ja nautimine. 100-aastaseks saanud härrat pole murdnud ei vangla ega ka insult. Kõigest 1,5m pikk Manohar Aich meenutab, et huvi kulturismi ja kehaehitamise vastu tekkis juba kooliajal ja see süvenes iga korraga, kui sai näha maadlusgruppi või teisi spordiala esindajaid.

Härra ise alustas kulturismisuunitlusega treeningut pärast 1942. aastat, kui ta lõpetas kooli ja ühines kuningliku õhujõubaasiga, kus jõutreeningut tutvustas talle Briti ohvitser Reub Martin.

Üsna pea saadeti Mr. Universe vanglasse, protesteerimise eest, kus ta alustas jõutreeninguid alles tõsiselt. Just vangla aitas tal end ette valmistada kulturismi maailmameistrivõistlusteks, ütleb Manohar ja lisab: ”Vanglas sain ma treenida iseseisvalt, enamjaolt ilma igasuguse varustuseta, ja kohati isegi treenisin 12 tundi ööpäevas.”

[pilt=7391]

Manohar sai isegi vanglas erimenüü peale, kuna vanglakaaslased ja -töötajad olid mehe pingutustest ja tulemustest lummatud. 1947. aastal Manohar vabanes enneaegselt.

Manohar ja tema pere on piinelnud ka vaesuses, polnud raha lastele kooli jaoks, ega endale kvaliteetse toidu jaoks. Kuid Manohar võttis vaesuse trotsimiseks vastu kõiksugused juhutööd, et vähekenegi leiba perele teenida.

1950. aastatel võidetud Hr Herkules kulturismivõistlused andsid tugevat motivatsiooni edasi pingutamiseks ning Manohar seadiski eesmärgid Mr. Univers võistlustele. Järgmisel aastal Londonis toimunud Mr. Universe võistlustel õnnestus Aichil enda kätte võtta teine koht- hõbemedal, kuid Aich otsustas jääda Suur Britanniasse, et töötada Mr. Universe tiitli nimel, mis õnnestus kätte saada tal juba järgmisel, 1952., aastal.

Pärast tiitlivõitu saabus Manohari karjääri tipphetk, esinedes paljudes meediaväljaannetes, samuti kinnistus tema hüüdnimi ”Pocket Hercules”, mis tulenes peamiselt Hr Herkules võistluste võitmisest, aastal 1950, ja tema lühikesest kasvust, viidates sellele, et kulturist mahub ära ka taskusse (pocket=tasku).

Kuus aastakümmet hiljem on Pocket Herkules endiselt seotud kulturismiga, juhtides koos enda poegadega fitness-keskust. Samuti teeb enda spordikeskuses Manohar ka treeneritööd, aidates inimestel saada ihaldatud vormi nagu seda tegi ta ka ise.

Aastatagune mini-insult võttis suurmehelt küll võimaluse tõsta raskusi, kuid sellegi poolest hoiab ta jõusaalis treenijatel tugevalt silma peal.

Pocket Herkules kaks poega pole isa spordikutsumust, kulturismi, küll üle võtnud, kuid härra on siiski saanud näha tehtud töö viljakust. Manohar on olnud treeneriks 8-kordse India kulturismimeistri, Satya Paulil ja tema õpilane Premchand Dogra tõusis 1988. aastal Mr. Univers tiitlile.

Pocket Herkules ütleb, et teda on hoidnud tervena lihastreening koos tervisliku toitumisega, mis tal koosnes piimast, köögiviljadest, puuviljadest, riisist, läätsedest ja kalast. Härra pole iial suitsetanud ega tarvitanud alkoholi.

Mees on karmi elu trotsides jäänud kõigele vaatamata säilitanud positiivsuse. Küll aga tunnistab pocket Herkules, et üks mure, tegemata tegu, siiski vaevab tema südant. On härra alati soovinud kohata enda saatusejagajat, Mr. Universe tiitlivõitjat Arnold Schwarzeneggerit.

FitShop.ee soovitab:
[url=http://fitshop.fitness.ee/meedium/0/readmore/615/Revitalisatsioon%20ehk%20kuidas%20elada%20saja-aastaseks/]Revitalisatsioon ehk kuidas elada saja-aastaseks[/url]

Autor: Janika Jürgenson