20. aprill 2012

Naised ja süsivesikud vol. 1

Naistel on süsivesikutega eriline suhe- üks hetk vihkame, siis jälle armastame. Ka filmides kujutatakse stressis või kurba naist esmajoones jäätisekausi ja šokolaadi järgi haaravat. Miks me teatud hetkedel tunneme meeletut vajadust suurel hulgal kiirete süsivesikute järele ja hetk hiljem vihkame end, et oma keha nii piiname?

Süsivesikud- halvad või head?

Kehal on vaja vajalikeks elutoiminguteks kõiki toitaineid- valke, rasvu, vett, vitamiine, mikro- ja makromineraale ning süsivesikuid! Sinu normaalne toit peab sisaldama neid kõiki. Süsivesikud peaksid andma isegi 50-60 % päevasest koguenergiast. Süsivesikute pideval ületarbimisel on tulemuseks rasvumine ja alatarbimisel energiadefitsiit, mis loob aluse terviseprobleemidele. Niisiis, süsivesikud ei ole halvad! Vastupidi, süsivesikud on meie eluks hädavajalikud. Süsivesikuterikkad toiduained on näiteks puuviljad, paljud köögiviljad, teraviljatooted, suhkru ja meega valmistatud maiustused, magustoidud, koogid, karastusjoogid jne.

Laias laastus võiks soovitada järgnevalt:

Söö julgelt: puuvilju, köögivilju, pähkleid, kaunvilju, seemneid, täisteratooteid, pruuni või metsikut riisi.
Piira: küpsiste, kartulikrõpsude, mahlajookide, kookide, valge riisi, kartuli, maiustuste, alkoholi tarbimist
Ajakiri Hers on välja toonud mõned põhjused, miks naised haaravad süsivesikute järele

Hormoonid

Erinevad eksperdid väidavad, et naised haaravad magusate süsivesikute järele, et tõsta „õnnehormooni“ (serotoniini) taset, mis aitab võidelda meeleolumuutustega. Uuringud on tõestanud ka, et umbes nädal enne päevi suurendasid naised süsivesikute tarbimist ligi 40 %.

Lahendus:
Olles teadlik, et teatud perioodil kuus, armastad liialdada magusaga, valmista end selleks ette. Varu endale puuvilju, pähkleid, köögivilju, et vältida magusate süsivesikute ületarbimist.

Dieet ja valed toitumisharjumused

Sööstud süsivesikute suunas võivad olla tingitud erinevate toitainete puudujäägist ja madala kalorisisaldusega toitumisest. Samuti võivad põhjuseks olla liiga pikad pausid söögiaegade vahel. Paljudel ei ole aega süüa korralik toidukord ning tegeletakse pideva näksimisega. Vältides korralikke toidukordi, haarame me kõrge kalorsusega näkside järgi.

Lahendus:
Söö täisväärtuslikke toitu ja jälgi, et põhitoidukordade vahel on ka väiksemad toidukorrad. Soovitav, on süüa midagi iga kolme tunni järel. Söö oma põhitoidukordade vahel näiteks jogurtit, puuvilja, kodujuustu või köögivilja.

Rasvahirm

Paljud naised jätavad oma toidust välja kasulikud rasvad ja samal ajal püüavad viia ka süsivesikute tarbimise miinimumini. Järgmisel hetkel antakse alla ja haaratakse magusa järele. Tegelikkuses on tõestatud, et neil, kes tarbivad kasulikke rasvu, on madalam rasvaprotsent kui nendel, kes jätavad oma toidust kasulikud rasvad välja.

Lahendus:
Vali oma päevamenüüsse kasulikud rasvad nagu: mandlid, oliivi õli, rasvane kala, seemned, pähklid.
Niisiis, probleeme on meil süsivesikutega, kui tarbime neid pidevalt rohkem kui ära kulutame. Oluline on viia süsivesikute tarbimine vastavusse oma füüsilisele aktiivsusele. Naine, kelle päevane energia vajadus on umbes 2000 kalorit võiks tarbida 200- 300 g süsivesikuid päevas. (Treenival naisel tõuseb süsivesikute päevane vajadus) Kui ühel päeval tarbid veidi üle või alla päevase normi, ei juhtu veel midagi. Oluline on jälgida, et taimne toit, annaks põhiosa energiast, millest saame lisaks süsivesikute vajaduse katmisele ka vajalikud kiud- ja mikrotoitained.

Kui juhtub, et mingitel hetkedel „patustad“ süsivesikutega, siis ära süüdista end ja lase tujul liialt langeda. Stress võib põhjustada uued sööstud süsivesikute suunas. Et hoida oma süsivesikute tarbimist kontrolli all, anna oma kehale tervislikku toitu, ära jäta toidukordi vahele, maga piisavalt, ole füüsiliselt aktiivne, näksi tervislikult.
Seotud artiklid:
[url=http://www.fitness.ee/artikkel/1375/naised-ja-susivesikud-vol2]Naised ja süsivesikud vol. 2[/url]
[url=http://www.fitness.ee/artikkel/843/tahelepanu-naised]Tähelepanu, naised![/url]

Autor: Egle Eller-Nabi