11. mai 2012

Ilus keha on vaid õigete valikute kaugusel

Treenerina kuulen aegajalt kuidas inimesed sooviksid muuta oma elustiili, välimust, toitumist, kuid olemasolevast rutiinist ei osata või ei soovita väljuda. Ollakse valmis tegema just see esimene samm- võetakse ühendust spetsialistiga, sõbrannaga, treeneriga, kes juhendaks õiges suunas. Teine samm, kahjuks, see kus hakkab reaalne töö iseendaga, jääb pahatihti tegemata. Või võetakse liiga suur samm korraga ja lühikese ajaga on toss väljas.

Iga uus asi ongi uus! Ja see on täiesti mõistetav, et ongi palju infot. Milline on õige treening? Mis kellaaegadel? Millise koormusega? Mis selga panna? Millise treeningkava järgi? Kõik see info teeb ebakindlaks ja tekitab liigset stressi. Lihtsam on alla anda ja tõdeda, et sel aastal ikka seda rannavormi ei tule. Või otsiks netist mõne „imedieedi“? Mingid imekapslid vihmametsaekstraktiga- 2 nädalaga miinus 10 kilo. Kahjuks on „imedieetide“ puhul tulemuseks vaid rahakoti ümbermõõdu vähenemine. Tuleb ikka midagi toimivat ette võtta.

Kuidas ja millest alustada?

Alusta algusest! Muidugi on ideaalne kui saaksid konsulteerida mõne treeneriga, kes nõustaks treeningute osas ja aitaks koostada treeningplaani just sinu soove ja eesmärke arvestades. Kui oled otsustanud iseseisvalt alustada, siis alusta samm-sammult. Just nii jõuad kõige kaugemale. Mõtle, mida sa teinud oled ja püüa selgitada mis sulle rõõmu teeks. Käimine, jooksmine, rattasõit, tantsutrenn, lihastreening. Vali endale aeroobne tegevus ja sinna juurde kas lihastrenn või harjutused, mida saaksid ise teha juurde. Treeningajakirjades on erinevaid lihasharjutusi ja treeningkavasid. Hari end treeningute osas. Õpi kõigepealt harjutusi õigesti sooritama, et mitte liiga teha.

Prioriteedid paika!

Mul on tulnud ette olukorda, kus püüan koostada treeningkava ja avastame koos treenitavaga, et tegelikult on tal pea igal õhtul plaanid: kodused tööd, sõbranna, kinos käik, mõni väljasõit. Trenni jaoks jääkski üks õhtu ja siis on soov teha kogu nädala trennid ühtejutti.

Et siis, mida sa tegelikult tahad?! Olla tervem, ilusam, rõõmsam, saledam? Selleks on vaja muutust su elus. Esimene samm on see, et sead trenni ja õige toitumise esimesele kohale. See ei ole piisav kui maksad treeningkavade eest või spordiklubi aastamaksu. Nüüd tuleb trenni ka teha, ja sa ise pead seda tegema! Puhtalt spordiklubi liikmeks olles või treeningkava lauanurgal vaadates ei muutu veel midagi, olgu siis sinna alla pandud ükskõik mis summa.

Vaata oma kalendrisse ja kirjuta sinna enne nädala algust trennid sisse. (Sama peaksid tegema ka toitumisega). Ülejäänud kohustused kirjutad juba sinna juurde. Sinu õnn ja hea tervis on kõige tähtsam vara. Ebatervislik eluviis ja stress ülekilode pärast võtavad sult palju rohkem energiat kui treening iseenesest. Treening vastupidiselt ebatervislikele eluviisidele ja teleka ees võileibade nosimisele, annab sulle energiat ja rõõmu juurde!

Esimesed trennid ongi kõige raskemad. Esiteks seepärast, et see on midagi uut sinu päevakavas- võib-olla jääb tegemata ka mõni harjumuspärane tegevus. Teiseks, su keha pole harjunud treenima: pulss läheb lakke ja järgmisel hommikul on kõik kohad haiged. Kui oled järjepidev, siis märkad iga trenniga kui hästi see uus muutus sulle tegelikult mõjub. Mõne aja möödudes avastad, et trennist saadud positiivse energia abil suudad varasemast rohkemaga tegeleda. Peeglisse vaadates märkad ilusamat ja tervemat peegelpilti endast.

Autor: Egle Eller-Nabi