17. mai 2012

Jõutõmbest…

Kes kuidas peaks tõmbama, erinevate jõutõmbe stiilide tehnikad ja sobivus kehatüüpidest lähtuvalt.

Sumo jõutõmbe ja tavapärase jõutõmbe võrdlus

Järgnevalt võrdleme Sumo jõutõmmet ja tavapärast jõutõmmet. Lisaks analüüsime, milline tõmbetehnika võiks olla just sinu keha iseärasustele sobiv.

Jõutõmme, millised lihased kannavad selle harjutuse korral peamist rõhku:
Tavapärane jõutõmme… suurem rõhk tavapärase tõmbe korral on seljal tervikuna ja selgroosirgestajatel. Kui teil on tugev alaselg on suur tõenäosus, et te saavutate paremat edu just tavapäraselt tõmmates (mõistagi omab siin oma rolli kehastruktuur tervikuna).

Sumo jõutõmme… see tõmbestiil asetab natukene suurema rõhu tuharalihasele, reie – kakspealihasele, reie – nelipealihasele, puusadele ja trapetsi ülaosale. Kui teil on alaseljaga probleemid, siis võib just Sumo tõmbestiil teile sobida.

Millist tõmbestiili eelistada lähtuvalt luude struktuurist ja kehaosade pikkusest:
Tavapärane jõutõmme… sobib enamasti paremini nendele, kellel on lühike keha ja suhteliselt pikad käed.

Sumo jõutõmme… sobib enamasti paremini neile, kellel on pikk keha ja lühikesed käed.

Kangi liikumise teekond:
Tavapärane tõmme… kang peab algasendist lõppasendisse läbima pikema teekonna, kui Sumo tõmbe korral.

Sumo jõutõmme… kangi liikumise teekond on lühem, kui tavapärase stiili korral. Teoreetiliselt, mida laiem on jalgade vahe, seda suuremaks muutub potentsiaal veelgi suuremat rekordit tõmmata. Samas ei tohiks unustada, et liialt lai jalgade vahe Sumo stiili korral on puusadele ebamugav ja sellega ei ole kohe kerge harjuda.

Jalgade asend tõmbe ajal:
Tavapärane jõutõmme… labajalad on üldiselt päris otse või veidi väljapoole pööratud.

Sumo jõutõmme… labajalgade asetus ühtib üldjoontes reie keskosast tõmmatava mõttelise sirgega. Ebatavalised labajalgade asendid Sumo stiili korral või, kui labajalgade suund üldiselt ei kattu reie keskosast tõmmatava mõttelise sirgega, see asetab põlvedele mittesoovitava koormuse ja vähendab tõmbejõudu.

Märkmeid jõutõmbe kohta:

Tõmbestiili muutmine. Üleminek ühelt tõmbestiililt teisele ei pruugi kaugeltki alati tähendada tulemuste paranemist. Seda isegi siis, kui uus stiil sobib teie kehatüübiga paremini. Kuna, mõlemad tõmbestiilid tuginevad suhteliselt erinevatele lihastele (rõhuasetus), tuleb võib–olla isegi uue ja kehatüübile vastava tõmbestiili korral tulemuste nägemiseks enne kõrvaldada nõrgad momendid, mis takistavad head terviktõmmet.

Kogenud jõutõmbajad. Isegi kogenud jõutõmbajad, kes on aastaid keskendunud vaid ühele tõmbestiilile, võivad kogeda märgatavat kukkumist rekordis, kui otsustavad stiili vahetada ja teisiti tõmmata.

Mõlema jõutõmbe stiili treenimine. Kui te olete tõmmanud ühtemoodi, kuid otsustate proovida ka teist varianti, siis jätkake samaaegselt ka vana stiili treenimist, vähemalt seni, kuni tunnete uue stiiliga ennast koduselt.

Algajad. Kui te olete algaja, siis ärge oodake, et kohe lühikese ajaga ilmneb, et olete ühes tõmbestiilis märgatavalt parem, kui teises stiilis. Proovige paralleelselt treenida mõlemaid. Ajaga võib hakata ilmnema, et üks stiil tundub kuidagi naturaalsemana, sobib teie tugevate külgedega või nõrkuste suhtes paremini.

Rumeenia jõutõmme. Algajate korral on tavaline, et tavapärase tõmbe tehnika jätab tugevasti soovida. Nad muudavad selle kehva tehnikaga oma tavapärase tõmbe enese teadmata rohkem nagu Rumeenia jõutõmbeks. Kui see on ka teie õpilaste korral probleemiks võib lahendiks olla see, kui lasete neil mõnda aega Sumo tõmmet praktiseerida.

Abistav töö. Kui te olete jõutõstja ja teete jõutõmbele abistavat tööd on soovitatav kasutada abistavaks tööks erinevate jalgade vahega harjutusi. Näiteks, kui teie põhistiil on Sumo jõutõmme, siis kasutage sellele abistavaks tööks võimalikult erinevate jalgade vahega “Good morning´uid”, kastilt kükke ja Rumeenia jõutõmbeid.

Veel luude ja kehaosade pikkusest:

Üsna hiljuti avaldas Dr. Michael Hales ajakirjas “Strength and Conditioning Journal” kehaosade pikkusest tulenevad määratletud erinevused jõutõmbe korral. Kui kerge või raske, soodne või mittesoodne on jõutõmme oma erinevates variantides, kui meil on pikk või lühike keha, pikad või lühikesed käed. Tegelikult on tavalise mõõdulindi ja treeningpartneri abil võimalik lihtsalt ära mõõta, milline tõmbestiil sobib just teile paremini.

Samm 1 – mõõda ära oma keha pikkus, alustades mõõtmist reieluu ülemisest välimisest kaela osast (inglise keeles Greater Trochanter) kuni peani välja. Mõõt peani tuleb võtta vertikaalselt, mitte nurga all.

Samm 2 – mõõda oma käte (käe) pikkus, alusta mõõtmist õlalt paiknevalt luunukilt kuni keskmise sõrme otsani välja. Kui mõõdate, hoidke käsi sirgena.

Samm 3 – mõõda ära oma terve keha pikkus (ära pane umbes).

Keha pikkus. Jaga oma keha pikkus (tollides) oma pikkusega (tollides).
*Lühike keha – kui saadud suhe on vähem kui 47%, siis sul on lühike keha.
*Pikk keha – kui saadud suhe on suurem kui 47%, siis sul on pikk keha.

Käte pikkus. Jaga oma käte pikkus (tollides) oma pikkusega (tollides).
*Lühikesed käed – kui saadud suhe on vähem kui 38%, siis sul on lühikesed käed.
*Pikad käed – kui saadud suhe on suurem kui 38%, siis sul on pikad käed.

Võrreldes keha ja käte pikkust saame määratleda, milline tõmbestiil sobib just meile:

Teades keha pikkust ja käte pikkust saame järgneva abil edukalt määrata, milline tõmbestiil võiks meile sobida, kas oleme soodsama kehatüübiga Sumo tõmbele või tavapärasele tõmbele:

*Lühikesed käed ja lühike keha – mõlemad, nii tavapärane kui Sumo stiil
*Lühikesed käed ja keskmine keha – Sumo stiil
*Lühikesed käed ja pikk keha – Sumo stiil
*Keskmised käed ja lühike keha – tavapärane stiil
*Keskmised käed ja keskmine keha – mõlemad, nii tavapärane kui Sumo stiil
*Keskmised käed ja pikk keha – Sumo stiil
*Pikad käed ja lühike keha – tavapärane stiil
*Pikad käed ja keskmine keha – tavapärane stiil
*Pikad käed ja pikk keha – mõlemad, nii tavapärane kui Sumo stiil

Kirjutis pärineb [url=http://www.muscleandstrength.com/articles/how-to-deadlift-proper-form-information.html]SIIT.[/url]

Autor: Janar Rückenberg (tõlge)