22. mai 2012

Kairit Tuhkanen otsib trennipisikut

Minu võistlushooaeg on läbi ja saan nüüdsest keskenduda rohkem teiste treenimisele. Minu esimene „projekt“ on tekitada oma sõbrannas Kairitis huvi ja armastus spordi vastu – mitte ainult sportlaste. Kairit Tuhkanen on avalikkusele tuntud kui telesaadete juht ja lauljatar. Vähesed teavad, et ta on ka jumestuskunstnik ja minu sõbranna. Just jumestuskunst oli salarelvaks, mille abil Kairit minu trennikutse vastu võttis.

Hakkame kajastama minu blogis [url=http://www.egleellernabi.blogspot.com]egleellernabi.blogspot.com[/url] ja finess.ee foorumis [url=http://forums.fitness.ee/index.php?/topic/35839-egle-bikini-fitness/page__pid__342423#entry342423]Egle Bikini Finessi[/url] teemas Kairiti treeningutega seonduvat.

Olen kohanud paljusid naisi, kes räägivad, et teatud eani said süüa kõike ja figuur püsis sellest hoolimata ideaalne. Mingist vanusest aga aeglustub ainevahetus ja tuntakse kuidas lihastoonus langeb. Kairit on trenni sattunud elus vaid loetud korrad, kuigi ta ise väidab alati, et on tulihingeline sportlane.

Peale seda kui Kairit sattus korduvalt minuga jumestajana lava taha koos 30 fitnessivõistlejatega, kes päevast päeva oma keha täiustamisega on vaeva näinud, tekkis ka Kairitis huvi proovida kas ka teda nakatab trennipisik.

Kui Kairit esimest korda mulle rääkis võistlustel, et peaks vist ise ka trenni tulema, lasin selle ühest kõrvast sisse ja teisest välja. Ausalt ma lihtsalt ei uskunud, et seda tõsiselt mõtleb – olen treener juba aastaid ja loendamatu arv kordi püüdnud teda trenni meelitada.

Minu rõõmuks panime juba mõni aeg hiljem paika trenniaja ja kehanäitajate mõõtmise Spartas. Mõtlesin endamisi, et ega ma ennem ise dresse selga ei pane, kui Kairit ikka kohal on. Rõõm oli suur, kui Kairit astuski reipal sammul oma uutes Reeboki riietes spordiklubi uksest sisse.

Ma kutsusin ta algatuseks oma noorte showtantsu trenni, kus sel korral tegime lihastreeningut. Veel enne saali sisenemist hoiatas Kairit administraatorit: „ma lähen trenni – olge valmis kiirabi kutsuma!“

Järgnevalt kirjutab Kairit oma esmaste treeningute kogemusest:

Tänaseks olen ilma ainsagi vigastuseta suutnud läbida mitu noortele mõeldud trenni ja ka Egle poolt koostatud jõusaalikava.

Noorte Showdance, mõjub minu eas naisterahvale juba nime poolest hästi- eelkõige just vaimselt. Selle noortele mõeldud treeningu esimestel minutitel tundus kogu liikumine nii mõnus, mugav ja lihtne, et algaja hirmust kange olek asendus tohutu entusiasmi ja mõttega- võiksin seda iga päev ja tundide kaupa teha! Ilmselgelt kestis see “pilves” olek vaid mõned minutid- soojenduse lõpuni.

Esimeste raskustega kaasnes ka uus lubadus: EI ÜHTEGI LUBADUST ENAM ENNE TRENNI LÕPPU!
Ma ei saa aru, kuidas Egle jaksab teha neid “külglamang-sirutus-hoiahoiahoia-käetõstealla” samal ajal naeratades ja taustamuusikale kaasa lauldes!?!

Umbes 15 minutit enne trenni lõppu kostusid mu kõrvu treeneri Jumalikud sõnad: Heitke pikali! Ma olin nii tänulik. Mõned sekundit õndsust, millele järgnes kohutav piin- KÄTEKÕVERDUSED/KÕHULIHASED! Ma ütlen ausalt, et sel hetkel lohutas mind peeglisse vaadates ainult üks teadmine- kõik ülejäänud “tahan-saada-sama-ilusaks-kui-Egle” persoonid saalis, kes midagigi tehtud saavad on minust poole nooremad. Eglet ma lihtsalt ei vaata.

Jah, ma elasin selle treeningu üle ja läbi, sest paaril järgneval päeval ma sõna otseses mõttes tundsin oma keha. Tabasin ennast mõttelt, et mis oleks kui prooviks hoopis eakatele mõeldud rühmatreeningut. Aga esialgu see vaid mõtteks jäigi ja eks ma olin järgmisel kolmapäeval platsis. Sel korral Eglet polnud- ilmselt pingutas kaa veidi üle. See eest oli aga kohal asendustreener, Egle õpilane, Kristin, kes lohutas mind, et kui mul peaks edaspidi lihastes valu olema, siis ”võiksin lihtsalt spagaadist istuda”- teda on see alati aidanud. Ma ei usu, et ma enam kunagi Kristinile oma valudest räägin!

Lõpetuseks:
Kairiti kehalised näitajad on väga head, seega ei ole tal tegelikult vaja kaalu langetada. Pigem on eesmärgiks tõsta veidi lihastoonust. Minu isiklikuks eesmärgiks Kairiti puhul on tuua ta tervislikuma eluviisi juurde. Treeningud ja sport ei mõju positiivselt mitte ainul kehale, vaid teevad kogu olemise rõõmsamaks. Esimesed trennid ongi kõige raskemad, aga mida aeg edasi, seda lihtsamaks läheb. Kõige raskem on algajas treenijas tekitada trenniharjumust. Püüan selles osas Kairitil kätt pulsil hoida. Siiani on ta tubli olnud ja isegi kui ta treeningsaali pole jõudnud mingil põhjusel (nendel kordadel on tal väga palju põhjendusi) siis on ta lubanud kodus treenida. Mina usun, et saame Kairitist spordiarmastaja!

Autor: Egle Eller-Nabi