31. juuli 2012

Rasvapõletajad II osa

Artikli esimeses osas rääkisime kuidas tava vitamiinide ja mineraalide puudus organismist aeglustab ainevahetust ning tõin välja lisaks vitamiinidele ka 2 peamist rasvapõletajate koostisosa- kofeiin ja rohelise tee ekstrakt. Vaatasin nädalavahetusel erinevate rasvapõletajate koostisosi ja tõepoolest olid enamikes sees mingil kujul kofeiin ja rohelise tee ekstrakt. Vähemalt üks neid oli olemas. Artikli II osas tutvustan sulle erinevates treeningajakirjades välja toodud enim levinud rasvapõletajaid ning lisan nende kohta märgitud soovituslikud annused lihtsalt infoks.

Edasi rasvapõletajate lainel!

Kapsaitsiin

On tšillipipras sisalduv vürtsikas komponent, mille põletavat mõju võid märgata näiteks Mehhiko vürtsikaid toite nautides. Kapsatiin tõstab noradrenaliini taset, misläbi tõuseb keha temperatuur. Uuringute põhjal vähendab kapsatiin ka näljatunnet. Kuigi kapsatiin toimib ka eraldiseisva komponendina rasvapõletajana, on selle mõju tõhusam koos rohelise tee, kofeiini, türosiini ekstraktiga. Võid toidulisanditeta kütta oma ainevahetust lisades kodustesse roogadesse ¼ tl punast või Cayanne pipart.

Vaarika ketoonid

See vaarikas sisalduv ühend on kapsaitsiinile sarnase struktuuriga ning tõstab sarnaselt kapsaitsiinile noradrenaliini taset põhjustades rasvarakkudes sisalduva rasva lagunemist ja vabanemist et keha saaks seda energiana kasutada.
Annustamine: 100-200 mg 2 korda päevas enne sööki.

Forskoliin

Forskoliini leidub Indiast pärit münditaimede hulka kuuluvas taimes ja on meditsiinis olnud kasutuses mitmeid sajandeid. Rasvapõletajana aktiveerib ta nagu ülalolevad komponendid rasvade lagunemist ja kütusena põletamist. Uuringutes märgitu, et forskoliin vähendas ka söögiisu.
Annustamine: 20-50 mg 2-3 korda päevas

Glutamiin

See aminohape osaleb rasva oksüdatsioonis, ajal kui keha põletab rasva energia saamise eesmärgil. Uuringute kohaselt võimendab glutamiin rasvade põletamist peale sööki. Glutamiin aitab suurendada rasvadest ja süsivesikutest pärit kalorite tarbimist.
Annustamine: 5-10 grammi hommikul; 30-60 min enne trenni ja kohe pärast seda ning enne magama minekut.

Fukoksantiin

See pruunvetikas sisalduv koostisosa omab võimet panna rasvarakkudes olevaid geene tootma uusi rasvavastaseid valke (termogeniine). Fukoksantiini omistab keha paremini kui seda tarbida koos rasvadega (näiteks kalaõliga).
Rasvapõletuse eesmärgil on soovitav päevane annus 15 mg ööpäevas, jagatuna 2 annuseks. Soovitav võtta koos kalaõliga või pärast rasva sisaldanud toidukorda.

Sesamiin

Sesamiini leidub seesami seemnetes. Sesamiin võimendab maksa ensüümide aktiivsust suurendades seeläbi rasvhapete oksüdatsiooni. Sesamiini mõju on rasvapõletajana tõhusam kui seda võtta koos oomega 3 rasvhapetega (sarnaselt fukoksantiinile).
Annustamine 500-1000 mg 2-3 korda päevas koos toiduga.

Leutsiin

Leutsiin aitab peatada lihaste kulutamist kaalulangetamise perioodil. Kui dieedi perioodil on oht, et kaotad kaalu oma lihaste arvelt, siis uuringud on tõestanud, et leutsiin aitab seda ära hoida.
Tarvitamine: 10-15 mg, jagatuna järgmiselt- ärgates, enne trenni ja pool tundi enne sööki.

Beeta-fenüületüül-amiin

Tuntud ka fenüületüülamiin (FEA) nime all on looduslik ainevahetuse kiirendaja, mis tõhustab närviimpulsside edestamist. FEA tõstab ka dopamiini ja serotoniini taset ajus, mis annab heaoltunnet.
Soovitav annustamine: 100-500 mg beeta-fenüületüülamiini 1-2 korda päevas.

Tõin teieni 8 põhilist rasvapõletajat trenni ja terviseajakirjade Hers, Muscle &Fitness, Shape andmetel. Erinevaid rasvapõletavaid toidulisandeid ja toiduaineid on niivõrd palju, et kõiki ei jõua kindlasti ühes artiklis välja tuua. Seetõttu tegin valiku nende osas, mis olid korduvalt ära toodud. Vabandan kui keegi oma lemmik rasvapõletajat ei leidnud. Artikli kolmandas osas kirjutan toitudest ja toiduainetest, mis on märgitud parimateks dieediaja toitudeks.

[url=https://fitshop.fitness.ee/figuuritooted_rasvapoletajad/]Seotud tooteid SIIN[/url]

Seotud artiklid:
[url=http://www.fitness.ee/artikkel/1398/rasvapoletajad-i-osa]Rasvapõletajad I osa[/url]
[url=http://www.fitness.ee/artikkel/1402/rasvapoletajad-iii-osa]Rasvapõletajad III osa[/url]

Autor: Egle Eller-Nabi