24. august 2012

Viis väljakutset lõuatõmbamises…

1. Üheminuti väljakutse…

Igas päevas on 1440 minutit. Miks mitte pühendada sellest 1440 – st minutist ühele minutile midagi kasulikku, midagi võimast ja märkimisväärset nagu näiteks meie esimene lõuatõmmete väljakutse. Tegemist on kõige lihtsama väljakutsega nendest viiest, mida teile esitan. Nii, et nagu nimigi ütleb, proovige tõmmata ühe minuti jooksul nii palju lõuatõmbeid, kui suudate ja tehke seda pealthaardes. Võte vabalt teha pause, lasta vahepeal kangist lahti, rääkida telefoniga, kuid minut jookseb ja kordus läheb kirja siis, kui lõug iga kord üle kangi ära käib.

Selle väljakutse puhul on kindlasti oluline nii tahtejõud kui taktika, mida te tõmbamisel kasutate. Piimhappe tekkimisest ei pääse ühelgi juhul, kuid taktika peaks olema selline, et seda tekib minimaalselt, sest kohe, kui seda tekkima hakkab, hakkate ka teie “küpsema”.

Tehke oma seeriaid kiirete lühikeste seeriatena (spurtidena) ja lõpetage seeria enne, kui piimhape jõuab tekkima hakata. Selliselt suudate vähemalt esimesed 50 sekundit värske olla. Kui 10 sekundit on jäänud, ärge arvestage enam midagi ja tõmmake lõpetuseks veel nii palju järjest, kui jõuate. Eesmärgiks võiksite seada vähemalt 25 kordust, märkimisväärne on juba see, kui suudate ühe minutiga tõmmata 30 + lõuatõmmet.

2. Viie minuti väljakutse…

Kui ma rääkisin sellisest väljakutsest oma äripartnerile Chris’ile, siis ta pidas mind hulluks. Miks peaks keegi tegema 5 minutit järjest lõuatõmbeid? Ent, Chris oma kõhklustega isegi osaliselt inspireeris minu plaane.

Alustuseks võite püstitada eesmärgiks teha iga 15 sekundiga vähemalt 1 lõuatõmme ja nii 5 minutit järjest. Kui te plaanite 10 – ste seeriatega “peale lennata“, siis ärge unustage, teil on kasutada vaid 5 minutit ja pärast esimest kümmet kordust tuleb käed taas kangi külge panna ja uuesti tõmbama hakata. See ongi see koht, kui tuleb strateegia appi võtta.

Nagu treeningus tihtipeale, nii ka selle väljakutse korral tuleb püstitada eesmärk ja hakata strateegiat paika seadma tagantpoolt ettepoole. Oletame, et sihite oma esimesel katsetusel 40 lõuatõmmet, jagage summaarne aeg osadeks ja arvestage välja kui palju kuluks ühele lõuatõmbele. Loomulikult, te ei pea tegema päris üheseid seeriaid.

Oma plaani kokkuseadmisel arvestasin, et kui ma teeksin iga 5 sekundiga ühe lõuatõmbe, saaksin 5 minutiga kokku 60 lõuatõmmet. Kahjuks, praktikas ei lähe sedasorti plaanid tihtipeale sihipäraselt. Kuigi strateegia oli paigas, sain kokku 5 minutiga 45 lõuatõmmet. 60 lõuatõmmet 5 minutiga võiks olla võimas eesmärk, mida selle väljakutse puhul sihtida. Nii, et kui te tahate selle 60 lõuatõmmet ära teha, peate tegema 1 korduse vähemalt iga 4 sekundiga.

Väljakutsed [url=http://www.t-nation.com/free_online_article/most_recent/5_pullup_challenges]artiklist[/url].

… jätkan oma katsetustega

3. Mitu lõuatõmmet suudad teha viie seeriaga…

Nii lihtne see väljakutse ongi. Mida rohkem, seda uhkem. Tee viis seeriat lõuatõmbeid ja loe mitu lõuatõmmet selle viie seeriaga suudad kokku tõmmata. Aeg ei ole selle väljakutse korral primaarne. Hoia puhkepausid seeriate vahel 2 – 3 minutit. Enda tulemus on hetkel viie seeriaga 60 lõuatõmmet. Tegin järgmised seeriad: 17x, 13x, 12x, 9x, 9x. Ei üritagi väita, et see teab mis kõva tulemus on. Lihtsalt, minu tulemuse näol on sul mingi orientiir ees. Samuti on taktika sinu enda valida. Võid teha kõik seeriad alates esimesest suutlikkuseni, aga ei pruugi. Teinekord võib summaarne tulemus varuga tehtud seeriate korral olla isegi parem.

4. 100 kordust…

Järgmise väljakutse eesmärk on tõmmata 100 lõuatõmmet, loomulikult mitte järjest. Selle väljakutse puhul võib vabalt olla kaks eesmärki, mida sihtida. Esiteks võib olla eesmärgiks tõmmata see 100 kordust maksimaalselt väheste seeriatega, teiseks võib vabalt olla eesmärgiks tõmmata see 100 kordust maksimaalselt kiiresti. Veelgi enam, neid kahte eesmärki võib vabalt ka kombineerida. Ehk, kui kiiresti ja mitme seeriaga suudate tõmmata 100 lõuatõmmet. Ise ei ole otseselt sadat lõuatõmmet sihtinud. Usun, et proovin selle ära, kuid kui võtta aluseks asjaolu, et olen tõmmanud keharaskusega 10 x 10, siis selle tegin ära 30 minutiga. Niisiis, 30 minutiga 100 lõuatõmmet.

5. „Happy Hour“…

Sellest väljakutsest olen tegelikult ühes oma artiklis ([url=http://www.fitness.ee/artikkel/1356/wwwhullpeastee]www.hullpeast.ee[/url]) juba juttu teinud. Niisiis, varuge omale 60 minutit ja tõmmake selle tunni aja jooksul ainult lõuga. Vaadake, kui palju kokku tuleb. Primaarne on siin summaarne korduste arv, aga arvet võib pidada muidugi ka seeriate peale, et mitu seeriat suudate selle 60 minuti jooksul teha. Kuna primaarne on seeriate arv, siis ei peagi ega pruugigi neid seeriaid suutlikkuseni teha. Ütleksin isegi nii, et kui te tahate selle 60 minutit enam – vähem väärikalt ära kesta, siis ma isegi ei soovitagi suutlikkuseni minna. Seda enam, et õige pea pärast esimest paarikümmet minutit tõmbategi niikuinii oma seeriaid peaaegu suutlikkuseni. Minu rekord on hetkel 205 lõuatõmmet 60 minutiga. Tõmbasin kokku 45 seeriat. Olen teinud ka 30 minutit järjest, niisama, mitte 10 x 10, siis oli tulemuseks 104 x ja 19 seeriat.

Muidugi, lisan siinkohal kohe, et me räägime vähemalt minu väljakutsete korral ikkagi korralikult, pealthaardes ja maksimaalse lailihase tunnetusega tehtud tõmmetest. Igasugused nõksud ja vingerdamised ei lähe arvesse. Vastasel korral on see sama hea, kui, et panna jooksja ja kiirkäija 10 km starti ja vaadata, et kumb ennem finišisse jõuab!

Edu!

Autor: Janar Rückenberg