25. september 2012

Kuivatame ennast…

Layne Norton, milline on sinu toitumise filosoofia?

Põhjapanevalt ühest reeglit ei saa kehtestada ja see varieerub erinevate inimeste puhul. Isiklikult pean lugu mõõdukusest. Valku peaks tarbima 2.2 – 2.5 g/kg kehakaalu kohta, rasvad võiksid üldkaloraažist hõlmata 20 – 30% ja ülejäänud kalorid peaksid jääma süsivesikute arvele. Võistlustevahelisel perioodil tähendab see minu puhul umbes 250 g valku, 400 – 500 g süsivesikuid ja 80 – 90 g rasva.

Milline näeb välja sinu tüüpiline võistluseelne toitumine?

Mingit alalist kivisse raiutud plaani mul pole ja iga võistluseelne toitumine eelnevaga võrreldes on alati natukene muutuv. Kõik sõltub, kuidas minu keha millelegi reageerib. Võrreldes võistlustevahelise perioodiga muudan võistluseelse perioodi lähenedes esimese sammuna mõnevõrra toitainete vahekorda oma menüüs. Sellised keskmised toitainete ratsioonid võistluseelsel perioodil on umbes 250 – 300 g valku, 150 – 250 g süsivesikuid ja 45 – 60 g rasva. Kahel päeval nädalas tõstan süsivesikud 300 – 350 grammini päevas, vähendades samal ajal umbes 10% võrra rasvade ja valkude koguseid.

Millise hea toitumisalase soovituse sa lugejatele annaksid?

Nii nagu ka treeninguga, olge ka toitumise põhimõtete järgimisel püsiv! Ma ei usu enese viimisesse sellisesse seisundisse, kus te olete nõrk ja kurnatud. Samuti ei usu ma “pettepäevadesse” ja meeletusse õgimisesse, mida nimetatakse laadimiseks. Mõõdukus ja püsivus, need on märksõnad ja nendest pean lugu. Kui te tahate naturaalses kulturismis olla edukas, siis lugege raamatut “Kilpkonn ja jänes”. Kilpkonn on alati võitja.

Francisco Montealegre, milline on sinu toitumise filosoofia?

Usun koguaeg “puhtalt” toitumisesse ja soovitan ka võistlustevahelisel perioodil hoida rasvaprotsent kontrolli all. See on vajalik insuliini tundlikkuse hoidmiseks ja selle pealt kasu lõikamiseks. Insuliini sensitiivsus on keha koostist ja selle muutumist silmas pidades väga oluline näitaja. Sellest sõltub teie väljanägemine, rasvaprotsent ja lihaste kasvamine. Mina sain sellest üpris hilja aru.
Võrreldes võistlustevahelise perioodiga muutub minu toitumine päris palju.

[pilt=8088]

Näide tüüpilisest võistluseelsest valmistumisest. Nii sõin päris sageli just enne oma viimaseid võistlusi.
Hommikusöök: 2 tervet muna, 4 munavalget, 30 g spinatit, täisteraleib ja vadakuvalgu sheik
Lõuna: Tilaapia (kala) 225 g, juurviljad (350-400g), India pähklid 25 g
Enne trenni: 94% rasvavaba popkorn, vadakuvalgu sheik
Peale trenni: 94% rasvavaba popkorn, vadakuvalgu sheik
Õhtusöök: Tilaapia (kala) 225 g, juurviljad (350-400g), kalamaksaõli (5g)

Millise hea toitumisalase soovituse sa lugejatele annaksid?

Sööge “puhtalt” koguaeg, planeerides samal ajal aegsasti ja teadlikult ette “pettetoidukorrad”.

RJ Perkins, milline on sinu toitumise filosoofia?

Paljud sooviksid mind nüüd ilmselt risti lüüa, kuid olen sügavalt selle veendumuse pooldaja, et oluline ei ole niivõrd mida sa sööd, kuivõrd kui palju sa sööd. Loomulikult ma ei räägi sellest, et sõõrikud, koogikesed või jäätis dieedi ajal ongi normaalne. Kaugel sellest. Tahan öelda, et usun, et olulisem on see, kui palju te kokkuvõttes kaloreid tarbite. Oluline on teada, jälgida ja arvet pidada, kui suur on päevane summaarne kaloraaž.

[pilt=8089]

Tõlkijalt: mees peab silmas seda, et ei ole väga palju vahet, kas te saate oma päevased süsivesikud kätte tatrast, pruunist riisist või kaerahelvestest. Samuti ei ole toitainete mõningane proportsioonide nihutamine (peamiselt rasvade ja valkude osas) päeviti väga suur patt. Nõustun siinkohal selle ideega.

Ma ei soovigi väita, et niikaua kui kaloraaž kontrolli all, võibki igasugust jama endale sisse ajada. Ent, ärge kartke olla paindlik ja kalduda ka dieedi ajal kõrvale tüüpilistest “kulturismidieedi toitudest” ning eksperimenteerida alternatiividega. Võistlusteks valmistudes hoian oma menüü loomulikult puhtana, kuid üritan kindlasti erinevate alternatiivide näol tavarutiini vaheldust sisse tuua. Kord nädalas luban endale kindlasti ühe korraliku pettetoidukorra, seda selleks, et ennast raske töö eest premeerida ja mõistus selge hoida.

Milline näeb välja sinu tüüpiline võistluseelne toitumine?

Toidukord 1: 10 – 12 munavalget, 40 – 50 grammi kaerahelbeid
Toidukord 2: kana või kala 120 – 170 grammi, 40 – 50 grammi kaerahelbeid, 2 – 4 supilusikatäit naturaalset pähklivõid
Toidukord 3: kana või kala 120 – 170 grammi, 40 – 50 grammi pruuni riisi, 2 – 4 supilusikatäit naturaalset pähklivõid
Toidukord 4: 40 – 50 grammi vadakuvalku, 50 – 80 grammi kaerahelveid (enne trenni)
Toidukord 5:kana või kala 120 – 170 grammi, 250 – 300 grammi jamss’i (peale trenni)
Toidukord 6: kana või kala 120 – 170 grammi, 40 – 50 grammi pruuni riisi, 2 – 4 supilusikatäit naturaalset pähklivõid

Millise hea toitumisalase soovituse sa lugejatele annaksid?

Toitumisega on sama nagu treeninguga. Eksperimenteerige oma dieediga, toitudega, mida sööte. See ongi katse – eksituse protsess, et leida, mis teie puhul toimib ja kuidas teie keha erinevatele alternatiividele reageerib. Üks, millest olen aru saanud, et inimesed kardavad paaniliselt rasvasid. Ärge kartke rasvasid, nagu katku, rasvad on dieedi ajal samuti vajalikud, nad aitavad lihasmassi hoida, aitavad säilitada jõutaset ja on vajalikud testosterooni normaalseks tootmiseks. Eksperineteerige, õppige end tundma, koostage plaan ja selle järgi tegutsege paindlikult. Dieedipidamine on kulturismi juures kõige raskem üldse.

Stu Yellin, milline on sinu toitumise filosoofia?

Üritan hoida asjad nii lihtsad, kui võimalik, kuid kindlasti on mõningaid hullumeelsed ideed, mis peavad surema. Kui ma näen postitust, kus keegi räägib, et “kaalu alandamiseks tarbi lihtsalt 500 kcal vähem, kui kulutad ning kaal kukub ja vorm tuleb”, siis see ajab marru küll. Meie keha suudab eristada ka toitaineid, asi ei ole ainult kalorites. Ei ole see kaalu alandamine pelgalt tavaline kulude ja tulude suhe. Erinevatel toitainetel on meie kehale erinevatel aegadel erinev hormonaalne efekt. Kui lühidalt tuua välja kaks olulisemat toitumisega seonduvat aspekti, siis nendeks on toitumise õige ajastamine ning süsivesikutega tuleks ümber käia neid tsükeldades.

[pilt=8090]

Milline näeb välja sinu tüüpiline võistluseelne toitumine?

Iga võistlusteks valmistumine on omamoodi erinev, toon välja ühe lehekülje oma viimase valmistumise toitumispäevikust (kevad 2010):
6.00: 200 – 225 grammi munavalgeid, kuhu on sisse segatud tükeldatud toores brokkoli, lillkapsast ja kalkunifilee sinki, kaerahelbed 45 – 50 grammi
9.00: kodujuust 250 – 300 grammi magusainega ja kaneeliga
11.00: kanarinnak, 45 – 50 grammi kaerahelbeid, kõrvale kausitäis lehtsalatit
14.00: 45 – 50 grammi kaerahelbeid segatuna 50 grammi valgupulbriga
16.00: 3 “Finibar’i” (enne trenni), tõlkijalt: mingisugune valgu ja süsivesikute batoon
16.30: treeninguaegne sheik
19.30: 1 kanarinnak, 45 – 50 grammi kaerahelbeid, toorsalat
22.00: 50 grammi valgupulbrit, 2 supilusikatäit pähklivõid

Millise hea toitumisalase soovituse sa lugejatele annaksid?

Isegi võistlustevahelisel perioodil pidage alati silmas seda, et kui te sööte, siis rahuldage toidukorral esmalt oma keha, mitte enda vajadused.

Kirjutis pärineb [url=http://www.muscleandstrength.com/articles/shredded-cutting-diet-plans-eating-tips-freaky-physiques.html]siit[/url].

Autor: Janar Rückenberg (tõlge)