9. november 2012

Külmpressitud kookosõli – uus toiduaine sinu menüüs

Teeme tutvust ühe salapärase, imelise, valget värvi pealtnäha tahke ainega – külmpressitud kookosõliga.

Mis asi on kookosõli ja miks seda peaks igapäevaselt kasutama?
Kookosõli on taimne õli, mida pressitakse kookospähkli viljalihast. Et kindel olla, kas tegemist on õige asjaga, on heaks orientiiriks sõna „külmpressitud“ või „virgin e. neitsikookosõli“. Külmpressitud kookosõlile on omane valge klaasjas struktuur, meeldivalt magus kookosaroom ja suussulav tekstuur.

Kookosõlis on ligikaudu 92% küllastunud rasvhappeid (seetõttu on ta toatemperatuuril tahkes olekus), 6% monoküllastamata rasvhappeid ning 2% polüküllastamata rasvhappeid. Küllastatud rasvhapetest peamise moodustab lauriinhape (44,6%) mis annab talle emapiima sarnase immuunsust tõstva toime. Lauriinhape muutub organismis monolauriiniks, millel on bakterite, viiruste ja algloomade vastane mõju. Järgnevad müristikhape (16,8%), palmitiinhape (8,2%) ning kaprüülhape (8%). Kaprüülhapet kasutatakse seenhaiguste poolt tekitatud põletikuvastaseks raviks. Küllastumata rasvhapetest sisaldab kookosõli oleiinhapet (6%) ja linoolhapet (2%).

[pilt=8297]

Kookose küllastunud rasvad on väga tervislikud. Need erinevad loomsetest küllastunud rasvadest oma rasvhapete ahela pikkuse poolest- kookose õlis on keskmise ahelaga rasvhapped. Kookosõli rasvhapped ei ladustu kehas rasvana, vaid organism kulutab need kiiresti. Enamus rasvadest sisaldavad pika ahelaga rasvhappeid, mis ladestatakse kehasse rasvana, keskmise ahelaga rasvhapped aga põletatakse kiirelt energiaks ja nad hoopis soodustavad rasvade põletamist.

Külmpressitud kookosõli rasvhappelises koostises peitubki tema kaalu langetava toime saladus. Kookosõli annab energiat, kiirendab ainevahetust, tõstab immuunsust ning aitab alandada halva kolesterooli taset. Ühe kaaluühiku kohta sisaldab see vähem kaloreid kui ükski teine toidurasv – üks gramm kookosõli sisaldab vaid 6,8 kcal, muud õlid keskmiselt 9 kcal.

Kookosõli toetab kõhunäärme tegevust, parandab organismi veresuhkru kasutamist ja tõhustab kaaliumi ja magneesiumi ning rasvlahustuvate vitamiinide imendumist. Kookosõli on ainus õli, mis aktiveerib kilpnäärme tööd. Organismis kiiresti põledes stimuleerib ta türeoidhormooni tootmist ja sellest tulenevalt tõhustab ainevahetust. Kookosõli on soovitav tarbida iga päev.

Kookosõli aitab imendada ja seedida teisi toitaineid, k.a. vitamiinid, mineraalid ja aminohapped. Parandab Ca ja Mg imendumist ning toetab sellega tugevate luude moodustamist. Soodustab teatud B- vitamiinide, rasvlahustuvate K-, E-, D- ja A- vitamiini, beeta karoteenide ja aminohapete imendumist. Annab jõudu ja energiat sportlastele ning kroonilise väsimuse sündroomi korral nii energeetiliselt läbi keha kaitsevõime tõstmise.

Kookosõli on hea juustele, imendub juustesse täielikult tänu kõige peenemale struktuurile võrreldes teiste õlidega. Kiirendab juuste kasvu, annab superläike, toimib kõõma vastu .Akne korral on tal tugevad antibakteriaalsed omadused. Sügavniisutav ja toitev nahale, sobib kasutada ka massaaziõlina. Lokaalselt kasutades aitab nahka kaitsta infektsioonide eest, vähendab psoriaasi, ekseemi ja dermatiidi sümptomeid, toetab naha loomulikku keemilist tasakaalu, hoiab ära naha kahjustusi, ealisi muutusi, leevendab naha kuivust, kaitseb päikese ultraviolettkiirguse kahjustuste eest. On kasutatud sisselõigete ja põletuste korral, seentõve korral.

Kookosõli ei tõsta halva kolesterooli sisaldust. Igapäevased toidurasvad on soovitav välja vahetada külmpressitud kookosõli vastu, ühest küljest tema kasulike omaduste tõttu, teisest küljest tema stabiilsuse pärast- ta on mitterääsuv. Kookosõli talub suhteliselt hästi kuumutamist, seetõttu sobib ta suurepäraselt ka küpsetamiseks. NB! Praadimist ei soovitata!

Kookosõlil ei ole teadaolevalt kõrvalmõjusid ja see on inimesele täielikult mittetoksiline. Kookosõli on tänapäeval arvatud kümne supertoidu hulka.

Saadaval FitShopis:
[url=http://fitshop.fitness.ee/olid/0/readmore/537/]Külmpressitud kookosõli 250ml[/url], [url=http://fitshop.fitness.ee/olid/0/readmore/663/]500ml[/url].

Autor: Veronika Otter