23. november 2012

Chela MZB Sport Formula – parim stressivastane kompleks

See on spetsiaalne toidulisand, mis koosneb tsingi, magneesiumi ja vitamiin B6 kombinatsioonist, mis on omavahel täpses vahekorras ning mineraalid on organismile parimas imendumisvormis ehk seotud aminohappekelaatidega.

Miks me vajame magneesiumit, tsinki ja B6 vitamiini?

Magneesium on keha kõige tähtsamate mineraalide seas. Ta on seotud 360 ensüümi süsteemiga, mängib tähtsat rolli raku membraanide töös, on seotud närvide erutuvusega.

Magneesium on eluliselt tähtis mineraalaine, mis reguleerib närvi- ja lihasfunktsiooni. Ta on üks parimaid abimehi vererõhu langetamisel. Magneesium osaleb veresoonte lõõgastamisel, vähendab trombide teket. Magneesiumi tarvitamine õiges koguses (päevanorm keskmiselt 350mg) aitab leevendada stressi, kuna ta lõõgastab lihaseid ning rahustab närve. Üheks magneesiumi tähtsamaks funktsiooniks on osalus energiarikka ühendi ATP produktsioonis, samuti suurendab ta ensüümide aktiivsust (see tähendab üldjoontes ainevahetuse paranemist).

Kõige kõrgemad magneesiumi kontsentratsioonid esinevad kõige aktiivsema ainevahetusega elundeis nagu peaaju, süda, maks ja neerud.

75% inimesi tarbib magneesiumit (Mg) alla päevase vajaduse, puuduse peamiseks põhjuseks on see, et ei sööda täisteravilja, vaid töödeldud toitu, millega viiakse kehast välja suur kogus magneesiumit. Magneesiumi viivad kehast välja ka liigne alkohol, gaseeritud jookide joomine, diureetikumid. Mg vähesus põhjustab energiapuudust rakkudes – magneesiumi peamine ülesanne on aktiveerida ensüüme, millest sõltub reaktsioonide toimumine kehas. Esimesteks Mg puuduse sümptomiteks võivad olla silmalihaste tõmblus, närvilisus, depressioon, lihasvärin ja -nõrkus.

Magneesiumivajadus suureneb vaimse ja füüsilise stressi korral, samuti aktiivse sportimise puhul, puberteedieas ja rasedatel.

Tsink

Tsinki on vaja vereloome protsessis osalemiseks ja vere stabiilsuse tagamiseks, B-kompleksi vitamiinide omastamise soodustamiseks, luude moodustumiseks ja lihaste töö juhtimiseks. Tsingil on väga tähtis roll suguorganite arengus, eesnäärme funktsioneerimises ning naissuguhormoonide aktiivsuses, lisaks osaleb ta ligi 100 ensüümi aktiveerimisel. Tsinki on vaja organismi normaalseks kasvamiseks ja järglaste saamiseks, DNA sünteesimiseks, immuunsüsteemi toetamiseks ja haavade paranemiseks. Ta osaleb maitsmis- ja lõhnaretseptorite normaalse arengu tagamisel ning insuliini toime avaldumisel.

Keskmiselt vajab inimene 15mg tsinki päevas.

Vitamiin B6

B6-vitamiinil on meie kehas samuti palju tähtsaid ülesandeid, kuid üheks olulisemaks võib pidada selle tuge südame-veresoonkonnahaiguste ennetamisel. B6 vitamiin osaleb süsivesikute, rasvade ning valkude lõhustamisel ja kasutamisel, glükogeenist energia tootmisel. Teda on vaja antikehade ja punaste vereliblede moodustumiseks, veresoonte, igemete ja hammaste tervise tagamiseks, tsentraalse närvisüsteemi normaalseks funktsioneerimiseks. B6 vitamiini on vaja magneesiumi täielikuks imendumiseks ning kuna B6-vitamiin osaleb valkude ainevahetuses, siis selle vajadus suureneb koos tarbitud valgukoguse suurenemisega, nt sportlastel. See vitamiin aitab saavutada tasakaalu naatriumi ja kaaliumi vahel, mis omakorda reguleerivad organismi vedelikutasakaalu ja parandavad närvi- ja lihassüsteemi normaalset funktsioneerimist. Vajadus päevas keskmiselt 4mg.
Õige magneesiumi, tsingi ja B6 vitamiini vahekord on kõige olulisem vahend, et kaitsta organismi stressi mõju eest ja kellel tänapäeval poleks stressi? Kasutagem siis lihtsaid abivahendeid (vitamiinid, mineraalid), et tunda ennast paremini!

[url=http://fitshop.fitness.ee/vitamiinid-ja-mineraalained/0/readmore/97/CHELA-MZB%20Sport%20Formula%2060kaps/]Saadaval FitShopis[/url]

Autor: Veronika Otter