21. detsember 2012

365 päeva aastas fitnessi – ka pühadel

Pea iga päev astub minu juurde keegi New Yorgi tänavatel, kohvikus, panga järjekorras ja uurib kas mul on võistlus lähenemas. Vahel mul on võistlused ees, kui mitte, siis vastan viisakalt, et püüangi aastaringselt vormis olla, lootes, et see ei kõla liiga üleolevalt. Kirjeldan seejärel oma päeva plaani ja selgitan, et mul pole vormis püsimiseks vaja võistlusi. Kümme aastat tagasi oli muidugi teine lugu. Mul oli vormispüsimiseks alati vaja eesmärki: võistlust, fotosessiooni, rannapidu, midaiganes mis annaks põhjuse vaeva näha. Nüüdseks tean, et on lihtsam püsida aastaringselt heas vormis kui et alustada iga kord uuesti.

Järgides oma eesmärke, on oluline nii füüsiline kui vaimne heaolu. Eesmärk vormis püsimiseks peaks olema järjepidev. Korraldades oma elu päevast päeva, nädalast nädalasse nii, et oleksid tervislikus vormis, jäävad ära nii nimetatud „jojo“ perioodid, mil ühel hetkel treenid nagu hullumeelne, teisel oled rajalt maas ja vajad uuesti alustamist.

Kuidas järgida tervislikku toitumist ja treeningplaani pühade eel? Üks võimalus on oma päevad juba ette planeerida. Kirjuta üles juba eelnevalt oma toitumine, treeningud, magamine ja töökohustused.Isegi kui libastud oma teel, on lihtne reele tagasi hüpata kui oled pidevas liikumises oma tervislike eesmärkide suunas. Väikesed kõrvalekalded, ei lõpe katastroofiga, kui sul on plaan, mida laias laastus järgid.

Planeeri arvuliselt oma toidukorrad. Olenemata sellest, kas oled fitnessi võistleja või tavatreenija võiks su päevas olla 5 tervislikku toidukorda, et hoida ainevahetus kiirena ja näljasööstus kontrolli all. Sea endale 2 kilone puffer ideaalkaalu vahele. Kasutades seda kui sinu maksimumi, millest tead, et üle ei lähe. Kui lähened antud kaalule, siis tead et pead koheselt oma toitumise ja treeningu prioriteediks tõstma.

Väikese nipina võid proovida tarbida umbes 500 kalorit vähem trennivabal päeval. Kardiotreeningu päeval tõsta intensiivsust, et suurendada kalorikulu taastumise ajal.

Püüa mitte süüa liitsüsivesikuid peale kella kahte päeval ja jäta alati kahe tunnine aken viimase toidukorra ja une vahele.

Niisiis, saavuta oma eesmärgid, ole järjepidev ja naudi oma ilusat keha 365 päeva aastas.

Sinuga fitnessis,
Mona Muresan
Peatoimetaja

Autor: Egle Eller Nabi (tõlge)