21. veebruar 2013

Ebaõnnestunud vormi saavutamine? 10 ohumärki valest mõtteviisist

Kas te ei suutnud vabaneda tollest jonnakast kõhtu ümbritsevast rasvakihist? Või oli teie ekstreemse lihaste kasvatamise projekti tulemus nullilähedane?

Pole kuigi ebatavaline, et paljud seavad algselt eesmärgiks totaalse keha transformatsiooni ning veel vähem ebatavalisem on nende eesmärkide lõpptulemus, milleks on kõik muu kui see, mida algselt saavutada üritasime. Nägemus ning unistus on purustatud.

Miks? Miks te ei saavutanud oma eesmärki? Ehk oli asi ”gurus”, kellel jäi vastavatest teadmistest vajaka? Või oli põhjus teie madalas testosteroonitasemes? Samas võiks süüdistada teie tüdruksõpra, kes teie tegemisi segas või ema, kes ei lasknud teil korralikult kehaehitamisele keskenduda. Mis see põhjus siis ikkagi oli? Või oli see hoopis midagi muud, teie peas – teie mõtted?

Mõtlemine ei ole teie kehast kuidagi moodi eraldiseisev asi. Tegelikkuses viivad te mõtted teid kindlate tegudeni ning tegudel on tagajärjed. Nii lihtsalt kui see ka ei kõla, jada ühest ainsast mõttest lõpptulemuseni (mõte – tegu – tulemus) on ülimalt tähtis eesmärgi saavutamisel. Kuna kõik saab alguse ühest mõttest, ei tule üllatusena, et mõtlemise tagajärjel tulenevad vead väljenduvad tegudes ning need omakorda purustavad teie unistused. Need samad mõtted saboteerivad teie teod vägagi kergesti, annavad õigustust valedele valikutele ning juhivad meid me sihist eemale.

Hoolimata eelmainitud sõnadest ei ole see artikkel mediteerimisest ega mingit muust psühhiaatri-tüüpi tungimisest te mõtetesse. See artikkel räägib kümnest kõige levinumast mõtlemismaneerist, mis viivad ebaõnnestumiseni (ka ettekääneteni) ning sunnivad teid tegema valesid vaikuid. Tundke vale otsus ära, vältige seda ning tehke parandus.

1. ”Ma ju oleksin saanud, aga see juhtus ja…” – vabandused

Teie psüühika üritab õigustada ebaõnnestumist. Teie teod ning pühendumise ja kohusetunde osakaal ei tohiks kunagi olla määratletud vahepealsetest asjaoludest vaid teie eesmärgist. Asjaolud võivad muutuda, elus tuleb ette ootamatusi. Sellist hetke ei teki mitte kunagi, mil kõik asjaolud on eesmärgi suunas töötamiseks ideaalsed. Teie kohustus ja vastutus on planeerida, valmistuda ning tegutseda hoolimata kõigest, mis võib juhtuda.

2. ”See ja teine ei toimi minu puhul…”

Selline pidav hala dieetide, gurude ja treeningmeetodite üle… aga te ise? Nii kaua, kui te keskendute oma tegude asemel kõrvalistele asjadele ei ole te kunagi edukas. Ettekirjutatud toitmisplaani mitte järgimine ei toimigi, kui te seda ei järgi. 50 grammi riisi ei ole 55 grammi ega 70 grammi, vaid 50 grammi. Just, mõnikord me keha ei reageeri nii nagu me tahaksime, kuid sellisel juhul on see teie enda kohus reageerida ning viia sisse muutused, mitte hädaldada, kuidas miski ei toimi. Keskenduge iseendale, oma tegudele ja sellele, kuivõrd pühendunud te olete. Vaadake tõele näkku, vaadake endasse.

3. ”Ma lihtsalt olen selline, olen alati olnud…”

Kas olete nii öelnud? See lause kirjeldab ei midagi muud kui alla andmist ning te just leidsite õigustuse selle šokolaaditahvli alla kugistamiseks. Pealegi pole see tõsi. Keegi ei ole lihtsalt ”selline”. Te olete end ise ”selliseks” loonud. Antud mõttekäik on lihtsalt järjekordne moodus peita end vabanduste taha ning vältida vastutust oma tegude eest. Te loote end ise, te valite ise, kes te olete ja kelleks te saate.

4. ”Mul on veel aega küll…”

Selline mõttekäik näitab vaid seda, et te lükkate oma tööd edasi, sest te olete selle tegemiseks hetkel liiga hädapätakas. Jällegi te väldite vastutust oma tegude, unistuste ja elu ees. Teil on veel aega, kas on? Töö, mida te oma keha muutmiseks peate läbi tegema ei muutu lihtsamaks, kui te seda edasi lükkate, pigem vastupidi. Jätke meelde, et me kõik sureme kunagi ning see juhtub tunduvalt varem, kui me oskame oodata. Teil on ainult teie enda eluaeg ning oleks mõistlik, kui mõne aasta veedaksite selle nautimisele.

5. ”Mul on vedanud, olen juurde/maha võtnud…”

No palun, mis ajast teie keha muutust kontrollib keegi haldjaemand? Mõistke, et lõpptulemus sõltub puhtalt teie tegudest, unustage see sõna ”vedamine” üldse ära. Ei ole olemas head ega halba õnne, loeb see, kas te teete oma töö ära või mitte. Teie areng ei toimu juhuse läbi, see on teie poolt tehtud töö tulemus.

6. ”Mis see üks kord ikka teeb…”

Jumal teab, kui mitu korda on seda väljendit kasutatud, et õigustada vahele jäänud trenni või lisa koogitükki. Kui te juba alguses planeerite järele anda millelegi, siis miks te üldse üritate muutuda? Järele andmine on sõna otses mõttes järele andmine, mitte samm lähemale teie eesmärgile. Teil on loetud arv päevi ja treeninguid, loetud arv võimalusi, et jõuda oma eesmärgini. Kui ta jätate ühe kasutamata ei saa te seda enam kunagi tagasi. Tänane ebaõnnestunud toitumine jääbki selleks, te ei saa seda tagantjärele muuta. Saage aru, et üks saab olla vaid üks, natuke saab olla natuke, kuid kui meil on juba kaks ”natukest”, siis ei ole see enam natuke.

7. ”Keegi nagunii ei näe, keegi ei saa teada…”

Tõsi ta on, et keegi ei näe ega saa teada, kui te kõrvalehüppe teete, eriti juhul, kui te üksinda kodus matsutate või jätate ettenähtud toidukorra vahele. Aga teate mis? Tegelikult kedagi ei huvitagi. Te ema ja vend armastavad teid hoolimata sellest, kui peenikesed käed teil on. See on just teie eesmärk, teie unistus ja teie teekond. Samas on teil ja ainult teil selle ees vastutus. Mõte, et keegi ei tea, kui te oma kükid vahele jätate võib teile pakkuda hetkeks rahulolu, kuid paraku ei paku see teile rahulolu siis, kui on aeg mõõta oma arengut.

8. ”Ma pole täna midagi söönud, söön selle šokolaadi…”

Kõik, kes ebaõnnestuvad, kipuvad õigustama rumalaid tegusi ilusate ja kavalate ideedega. Kindlasti olete endale seda laulu laulnud, et kui te pole päeva jooksul mitte midagi söönud ja siis lubate endale rämpsu, siis on see parem kui jätta üldse söömata. Aga oodake. Kuidas saab šokolaaditahvel või ”mitte midagi” olla parem kui 120g kana, kui soovite jõuda oma eesmärgini? Ning mikspärast te pole midagi söönud? Miks te ei kanna oma toitu kaasas? See on teie kohustus planeerida ja ette valmistada. Kui te olete kõik ette valmistanud, ei pea te kunagi leidma end olukorrast, kus te olete sunnitud valima midagi sellist, mis töötab pigem teie eesmärgi vastu kui selle poolt. Planeerige ja valmistage ette, ärge andke endale põhjust kõrvalehüppeks ning proovida seda mingil viisil ilustada.

9. ”Mõnikord on end hea premeerida…”

No näete, teil tuli järjekordne geniaalne idee süüa küpsis või juua klaas veini. Aga kuulake nüüd, te pole koer ega viie aastane laps kuskil spordivõistlusel. Mis kuradi pärast peaksite te end premeerima millegi eest, mida te peate niikuinii tegema, ja seda millegagi, mis teid teie eesmärgist vaid kaugemale viib? Kui te tõesti peaksite sellist mõttelaadi kasutama, ostke parem endale preemiaks uued treeningpüksid, mis muudavad teie tagumiku atraktiivsemaks!

10. ”Ma teeks, aga mul puudub motivatsioon…”

Te ei tee seda, sest teil puudub motivatsioon? Motivatsioon ei ole tunne, see on suhtumine. Te ei saa seda kuskilt väljaspoolt, see on teis sees – tahate te midagi või ei taha. Kui teil pole motivatsiooni korrapäraselt toituda ja trenni teha, siis te ei taha seda piisavalt. Kui te tõesti tahate muutuda, siis teil on see pagana motivatsioon olemas. Võtame näiteks eluaegse suitsetaja. Nende jaoks on ”miks” väiksema tähtsusega kui ”miks mitte”. Kuid kui kopsuvähk ükskord saabub? Äkitselt muutub ”miks” tunduvalt tähtsamaks kui ”miks mitte”. See motivatsioon ei tulnud kuskilt mujalt, see oli selle inimese sisse sünnitatud. Kui tahate, tehke. Kui ei taha, ära tehke, kuid ärge virisege.

”Kogu asja eesmärk on olla oma vaimu valitseja, olla võimeline oma mõtteid kontrollima. Vaim on kõik” – Kai L Greene

Autor: Anne Pietila”;i:53;s:21:” Siim Kelner (tõlge)