28. märts 2013

Võistlusdieedist… I osa

Kõikide sportlaste seas on kulturistid need, kes järgivad ja jälgivad oma toitumist kõige suurema tähelepanuga. Sellist režiimi, rutiini ja piinlikku täpsust toitumise osas ei saa kohata ühegi teise spordiala juures.

Kulturistide võistluseelne ettevalmistus, see pinge ja koormused ning kõik see hullumeelselt ebainimliku toitumise tingimuse taustal teostatuna, see on teema omaette.

Niigi korrastatud ja reguleeritud toitumine muutub võistluste lähenedes järjest ekstreemsemaks ning pole ebatavaline, et rasvaprotsenti alandada üritavad kulturistid toituvadki 12 – 16 nädala vältel päevast päeva sisuliselt viiest kuuest erinevast toidust. Päevast päeva kanafilee, tuunikala, kaerahelbed, riis, brokkoli, muna ja vahest harva võib – olla ka kartuleid ja nii 3 – 4 kuud järjest enne võistlusi. Rasva tarbimine võib olla väga varieeruv, mõned kulturistid üritavad toiduga saadavad rasvad viia miinimumini (suur viga mitmel põhjusel), ent, mõned kasutavad päevase rasvavajaduse katmiseks pähklivõid.

Lisaks piiratud toitumisele ja toiduvalikule käib võistluseelse ettevalmistumisega kaasas terve hulk reegleid ning uskumusi, mida üritatakse pimesi järgida. Ei tohi tarbida soolaseid toitusid, ei piimatooteid, ei loomaliha (seda kohtab harvem) ega puuvilju; selliseid müüte ja uskumusi on kahtlemata veelgi, kuid palju sõltub kindlasti sellest, kellelt te oma tarkusi saate, millises keskkonnas viibite ja mida loete.

Loomulikult, eelnevate veendumuste ja uskumuste soovitajad viitavad kulturistidele, kes väidetavalt on nii toiminud ning õnnestunud. Ent, nagu juhuslikult ei räägita kunagi sellest suurest kogumist, kes toimisid ka aluseta uskumuste kohaselt ja nägid laval välja nagu sardellid. Eiratakse lihtsat fakti: praktiliselt, hoolimata dieedi iseloomust, on selleks kõrge süsivesikute/madala rasvasisaldusega, kõrge rasva/suure valgusisaldusega või mõõduka süsivesikute/mõõduka rasvasisaldusega lähenemine, häid vorme on läbi aegade tehtud kõikide variantidega. Lihtsalt, on lähenemisi, mis ei ole vajalikud ning on palju uskumusi, mille rakendamine pigem aeglustab teie progressi võistlusvormi saavutamist silmas pidades. Järgnevalt tahangi teieni tuua mõningad sellised „reeglid“, mille rakendamine kulturismi võistluseelsel perioodil ei ole lihtsalt vajalik. Räägime sooladest, magedate toitude söömisest ja piimatoodete vältimisest.

Ei sooladele…

Üks kinnistunumaid uskumusi kulturistide ja fitnessistide seas on, et dieedi ajal tuleb ka soolade tarbimine hoida madalal (või need üldse ära jätta). See uskumus on muidugi suuresti tulenev sellest, et loomulikult sool hoiab organismis, kaasa arvatud lihaste vahel ja naha all vett kinni ning põhjustab definitsiooni kadumist. Ka naatrium (sool) on kehale vajalik ja selle elemendi täielik puudumine või defitsiit võivad anda meie funktsioneerimisele väga negatiivseid efekte. Sellest saame me kõik aru. Aga, ignoreerime hetkeks seda teadmist. Lihaste maksimaalne definitsioon on oluline, kuid seda võistluspäeval. Ma küsiksin hoopis niipidi, et miks peaks kedagi häirima, kui soolade poolt kinnipeetud vesi 12 – 16 nädalat enne võistluspäeva definitsiooni hägustab? Lisaks veel üks huvitav fakt, soolad (naatrium) hakkavad organismis ja naha all vett jõuliselt kinni hoidma siis, kui minnakse väga madalalt soolade sisalduselt järsku väga suurele soolade kogusele. See on ka põhjus, miks juba tükike pizza´t tüüpilise dieedi ajal ajab punni ja puhevile. Kui soolasid metsikult piirata, siis hakkab keha eritama aldosterooni. See on hormoon, mis põhjustabki vedeliku kinnihoidmist. Kui varustada keha mõistliku (normaalse) koguse sooladega või soolade tarbimist kergelt koguni suurendada, siis hakkab keha vähendama ka aldosterooni produktsiooni. Nii, et veelkord: soolad tekitavad probleeme siis, kui väga madalalt tasemelt järsult liikuda kõrgele tarbimise tasemele. Ka siis, mõned päevad soolade tarbimist ja kõik normaliseerub ning „paistetus“ alaneb ning puhevil tunne taandub.

Nii kulturistid kui fitnessistid peaksid võistluspäeval taotlema madalat aldosterooni taset. Soolade eemaldamine menüüst 4 – 12 nädalat varem enne võistluspäeva rohkem põhjustab, kui lahendab probleeme. Tegelikult toimivad teadjamad võistlejad pigem isegi nii, et kuni võistlusteni välja, võistluspäevale suhteliselt lähedale hoitakse soolade taset menüüs suhteliselt kõrgel. Selliselt toimides „jooksevad veed“ 1 – 2 päeva enne võistluspäeva joodavaid koguseid vähendades palju kergemini välja.

Pealegi, sellel, millest rääkisin ei ole vähimatki seost rasvade põletamisega. Selleks, et mõista soolade (naatriumi) ja rasvapõletuse vahelist seost pean teile esmalt tutvustama hormooni nimega greliin. Seda hormooni sünteesitakse soolestikus ja selle hormooni tase suureneb, kui ollakse dieedil. Vastupidiselt, kui saate süüa, mida hing ihkab, siis greliini tase langeb. Koos leptiini ja teiste peptiidhormoonidega on greliin seotud isu ja energiatasakaaluga. Kui muutume näljaseks või isud suurenevad, siis tõuseb ka greliini tase, ainevahetuse kiirus aeglustub ja rasvade salvestamine suureneb (1). Ent, greliini taseme tõus koos leptiini taseme langusega on dieediperioodi paratamatu ilming. Uurimused näitavad aga seda, et kulturistid, kes on dieediperioodil soolade defitsiidis saavad kogema suuremat greliini taseme tõusu (2). Seega, ekstreemne soolade piiramine muudab ka greliiniga seonduvad protsessid keerulisemaks.

Lisaks mõjudele greliini suhtes mõjutab organismi hüdreerituse tase tervikuna negatiivselt valkude käivet ja vähendab lipolüüsi (3). Vedeliku normaalne tase soodustab lipolüüsi ja on keha valkusid säästva iseloomuga. Samuti on katsetest loomadega saadud tulemusi, mille kohaselt adekvaatne organismi vedelikuga varustatus mõjutab lihaste puhkeoleku ainevahetuse iseloomu (4).

Huvitaval kombel, Scott Abel, suur võistluseelse valmistumise guru soovitab ka oma sportlastel korralikult oma toitusid vürtsitada ja soolaga mitte tagasi hoida, seda nendest samadest eelnevatest argumentidest tulenevalt. Ja Scott on teada – tuntud selle poolest, et tema ettevalmistatavad on kuivad ja alati heas vormis. Selle teadmise ja eelneva arutelu taustal võiksid ka sina, kulturismivõistlusteks valmistuja võib – olla nii mõnedki oma senised uskumused soolade osas ümber mõelda.
Seotud artiklid:
[url=http://www.fitness.ee/artikkel/1505/voistlusdieedist-ii-osa]Võistlusdieedist II osa…[/url]

Autor: Janar Rückenberg (tõlge)