30. mai 2013

Tõusev fitnessitäht Endla Vaher – tema sportlaskarjäärist ja kirglikust pühendumusest.

Tere Endla, räägi palun endast ja mis aladega Sa tegeled

Olen Endla Vaher, 21-aastane ja tegelen hetkel kahe spordialaga- odaviskega ja fitnessiga. Oda juurde jõudsin tänu oma kergejõustiklasest õele Lembile. Odaga olen tegelenud umbes aasta ja eesmärgid on paigas. Loodan visata sellel suvel 40m. Fitnessiga hakkasin tegelema alles 2013. aasta jaanuarist. Sattusime Ott Kiivikasega ühel üritusel kokku, kus me mõlemad esinesime. Ta andis mulle oma visiitkaardi ning lubas, et teeb minust maailmameistri. See pani muidugi mõtlema, kes siis ei taha maailmameistriks tulla. Juba siis, kui rühmavõimelmisega tegelesin tahtsin kindlasti seda tiitlit võita. Paraku kõrgeimaks laeks jäi VK Piruett ja VK Janika koosseisu kuuludes 2011. aasta MM pronks, mille üle mul on ka väga hea meel. Samas olin väga skeptiline fitnessi suhtes ja ei tundnud, et see minu jaoks on. Vaatamata sellele arutasin parimate sõpradega ja õega, mida Oti pakkumisega teha ning kuu aega hiljem võtsin temaga ühendust.

Kui kaua oled Sa fitnessiga tegelenud?

Nüüd olen fitnessiga tegelenud 4 kuud ja see on olnud huvitav. EMil sain juunioriklassis kulla ning naiste arvestuses hõbeda. Olen tulemusega väga rahul, sest selleks valmistusin vaid 3 kuud ning need olid alles mu kolmandad võistlused fitnessis. Need kaks medalit pluss MM pronks rühmvõimlemises ongi mu suurimad saavutused.

Sõnasta palun enda sportlaskarjääri eesmärk

Eesmärk fitnessis on ilmselgelt tulla maailmameistriks.

Kes on Sinu treener?

Fitnessis on mu treeneriteks Kiivikad (Ott Kiivikas ja Natalia Nazarenko Kiivikas – toim.) ja odaviske tehnikat õpetab mulle Heiko Väät.

[pilt=9193]

Kas võistlusvormi saavutamine oli Sulle raske? Kuidas üldse toiduga lood on?

Olen alati olnud sportlikku kehaehitusega ja juba 10 aastaselt olid mul erinevalt eakaaslastest kõhulihased olemas. Treenida mulle meeldib ja alla ei anna. Motivatsiooni leiab igalt poolt, kui tahta. Keha on mul niikuinii vormis kogu aeg, aga fitnessis on väga tähtis võimalikult kuivaks saada. Toitumise muutmine ongi olnud minu jaoks kõige suurem töö. Pole elus ühtegi dieeti pidanud ja olen alati väga palju söönud- kõike. Kõige suurem pingtus ongi vähem süüa ja headest asjadest loobumine. Eriti pingeline aeg on enne tiitlivõistlust, siis läheb asi karmiks.
Toidulisandeid ma väga palju ei tarbi, ainult taastusjook pärast trenni. Muidu söön palju kana, kala, muna, köögivilju jne.

Mis on Sinu halvim harjumus?

Halvim harjumus- ehk siis liigne söömine, šokolaad?

Millise piirkonnaga oma kehas oled sina kõige enam rahul?

Ideaalne vorm on suhteline mõiste, aga hetkel kehastan seda enda jaoks ise. Parimat kehaosa küll ei oska esile tuua. Ehk peaksin ütlema kõhulihased, aga tegelikult on paljud inimesed komplimente teinud mu jalgade kohta. Komplimentide tegijate hulka ei kuulu aga fitnessistid.

Mida soovitaksid noorele algajale sportlasele?

Noortele algajatele sportlastele ei oska eriti midagi soovitada, olen ise noor ja algaja fitnessialal. Võib olla ainult nii palju, et tähtis on ajada oma asja ja tunda ennast hästi.

Mida ütled fännidele, kes on sind siiani väga toetanud?

See, kuhu ma jõudnud olen on uskumatu. Olen ise kõvasti tööd teinud, aga ilma heade treeneriteta poleks ma kuskil. Pean tänama oma isa, kes mind tsirkusepisikuga nakatas ja võimlema pani. Kindlasti suur tänu võimlemistreeneritele eesotsas Mall Kalvele, kelle pärast oskan endale häid vabakavu koostada, oma fitnesstreeneritele Natalia ja Ott Kiivikasele ning odaviske treenerile Heiko Väädile. Tänan ka kõiki toetajad aga oma suurimatele fännidele- Lembi, Paula, Ann’ile läheb kõige suurem tänu.

Autor: Fitness.ee