13. detsember 2013

TUNNE EESTI TEGIJAT: Aeroobika-kuninganna 2013 Kaisa Edenberg

Saage tuttavaks: Aeroobikakuninganna 2013 Kaisa Edenberg.

Kaisa, kui noorelt ja milliste trennidega Sa alustasid?

Tantsimine hakkas mulle meeldima hetkest, mil juhtusin nägema võistlustantsu Eesti meistrivõistluste teleülekannet. Ma salvestasin kõik teleülekanded VHS-ile ja vaatasin neid igal vabal momendil ning püüdsin hoolikalt jäljendada sealseid tantsijaid. Ühel hetkel said ka vanemad aru, et mul on tõsine huvi ja viisidki mind Tartusse tantsuklubisse „Stiil“ trenni. Minu esimeseks eesmärgiks oli tantsida sama hästi kui need tantsijad videos. Minu eesmärk, tantsida sama hästi, ehk Eesti meistrivõistluste finaalis täitus siis, kui olin tantsinud kõigest kolm aastat.

Motiveeris sind keegi tantsima?

Otsest iidolit mul ei olnud, kuid eks ikka tantsuklubi „Stiil“ vanemad tantsijad (Eesti meistrivõistluste finalistid). Kokku sai võistlustantsuga tegeletud 12 aastat. Edasi alustasin tööd DanceAct Tantsustuudios Tartu osakonnas bailatino treenerina, mis tähendab seda, et saan võistlustantsu karjääri ajal omandatud teadmisi oma õpilastele edasi anda. Päris tantsuta oma elu ette ei kujutaks – olen andud sellele oma südame ja see on see, mis toob naeratuse näole ja pühib peast kõik muud mõtted.

Mis sa arvad, mida Aeroobikakuninganna tiitel sulle annab?

Kuninganna tiitel on andnud mulle kinnituse, et ma tegelen õige asjaga. Kindlasti annab tiitel ka teatava rahulolu iseendaga. Tiitliga kaasneb kindlasti suurem avalik tähelepanu, uued tutvused ja kogemused. Kindlasti ka seoses sellega rohkem tööd.

Mitu korda sa Aeroobikakuningannavõistlusest osa võtsid, et see tiitel endale võita ning millised on sinu soovitused järgmisel aastal võistlejatele?

Minul õnnestus kuninganna tiitel võita 3-ndal korral. Esimesel aastal olin 6., teisel aastal 2., ja nüüd siis võitsin. Esimesel korral oli sõbranna see, kes suutis mind võistlema meelitada. Ma olin siis osalenud vaid mõnes aeroobika trennis ning seega olid ka kõige lihtsamad aeroobika põhisammude kombinatsioonid minu jaoks keerulised. Suurim üllatus oli see, et ma finaali pääsesin. Igatahes oli nii, et mulle hakkas see võistlus meeldima. Teisel aastal valmistusin põhjalikumalt, mõtlesin paremini läbi ka riietuse. Eesmärgiks seadsin esikolmikusse pääsemise (kusagil sügaval sisimas lootsin küll tegelikult võita). Jäin aga teiseks. Mõtlesin siis enda jaoks selgeks, et proovin ühe korra veel. Nüüd oli eesmärk kindel – võit. Mõtlesime koos sõbrannaga läbi minu kõikide voorude riietuse. Võistluspäeval oli mul tuju hea – andsin endast parima ja püüdsin olla mina ise. Ja nii see õnnestuski. See võistlus õpetas mulle seda, et kui on olemas kindel unistus ja pidevalt töötada endaga ja õppida eelnevatel katsetel tehtud vigadest, siis see unistus ükskord täitub. Ma soovitan kõikidel järgmisel aastal osalejatel unistada suurelt ja järjekindlus on see, mis viib ükskord sihile. Õnne peab ka olema!

[pilt=9877]

Milline võistlusvoor tundus kõige raskem?

Ükski võistlusvoor ei tundunud raske. Kõik tundus puhas rõõm. Minu organism pidas kõikides voorudes hästi vastu. Kuna jõutreeningut teen vähe, siis ongi mu nõrgim külg just jõutreeningud. Lihtsalt muid tegemisi ja toimetusi nii palju, et lihtsalt ei jõua jõusaali.

Palju trenne sa jõuad anda lisaks töötamisele Eesti Reformierakonnas Tartu- ja Jõgevamaa arendusjuhina?

Sel hooajal juhendan nädalas 8-10 trenni (on olnud hooaegu, mil olen juhendanud 16 -18 trenni nädalas). Lisaks trennidele töötan Eesti Reformierakonnas Tartu- ja Jõgevamaa arendusjuhina. Olen aktiivne ning mulle meeldib kodukoha elu küsimustes kaasa rääkida ning seetõttu kandideerisin ka ise kohalike omavalitsuste volikogude valimistel oma kodukohas, Vara vallas (eelmises koosseisus olin koguni volikogu esimees). Meil just äsja valmis Varal kogukonnakeskus ja alates sellest sügisest juhendan ka kodukohas kord nädalas trenni. Ka inimestel maal peab olema võimalik teha trenni. Usun, et nad oskavad seda hinnata.

Sel aastal toimus juba 20-nes Aeroobikakuninganna võistlus. On sul eelnevatest aastatest ka oma lemmik Aeroobikakuninganna?

See on väga raske küsimus – kes on läbi aegade lemmik Aeroobikakuninganna. Muidugi olin ka varasemalt kursis selle võistlusega ning iga aasta ootasin huviga, kes seekord võistluse võidab. Rohkem olen selle võistlusega aga kursis aastast 2011, mil ma ise esimest korda võistlesin. Seetõttu arvan, et Maris Tamm, ja tema võit 2011. aastal innustas mind selle võistlusel edasi osalema kuni tiitli võitmiseni. Samas on mulle suureks eeskujuks Katrin Väli, kes saab nüüd 13 aastat pärast tiitli võitmist väga hästi hakkama selle võistluse korraldamisega. Tema sära ja positiivsus kiirgab kaugele.

Millised trenne annad praegu ja kus ning kas sul on lisaks tööle ka mõni spordiala mida armastad

Juhendan DanceAct Tantsustuudio Tartu osakonnas juba 7-ndat hooaega bailatino treeninguid. Aastast 2010 juhendan ka Zumba treeninguid. Lisaks juhendatud trennidele meeldib mulle joosta. Jooksmiseks küll hooaja sees väga palju aega ei jää ning tihtilugu pean minema SEB Tartu jooksumaratoni 23 km distantsile tantsutrennide ettevalmistusega. Ma ei ole selle üle sugugi õnnelik. Aga võistelda ja enda proovilepanek mulle meeldib. Ja väga mõnus tunne on ületada enda püstitatud eesmärke. Mis põhiline, et alati peab olema eesmärk eelmisest tulemusest kõrgem ja piisavalt motiveeriv.

[pilt=9878]

Räägi lugejale oma hobidest

Kui nüüd ausalt tunnistada, siis mul hobideks väga aega ei jäägi. Minu hobi ongi minu töö – trennid ja kohaliku elu edendamine (poliitika). Ja kui on puhkus, siis meeldib mulle väga õe juurde Itaaliasse lennata. Korraks eemale minek kosutab vaimu. Kui minna aga eemale pikemaks, siis saan aru, kui kallis Eesti mulle on (olen viibinud suvel 1,5 kuud järjest Itaalias), seega olen Eesti patrioot.

Millised on sinu unistus?

Ma olen väga õnnelik, kui trennid minu elust ei kaoks ning hoolimata kõikidest teistest töödest ja tegemistest leian õhtuti aega juhendada trenne. Ma väga armastan seda osa oma elust ja see teeb minu päeva täiuslikuks tervikuks. Olen veendunud, et sportlikus kehas on terve vaim kes teeb, see jõuab)!

[url=http://gallery.fitness.ee/main.php?g2_itemId=576041]Vaata ka pildiseeriat Kaisaga[/url]

Fotod: Emilia Phtography
Make-up: Katrin Väli (ARTDECO)
Soeng: Kerli Järve (Hair & Style)
Riietus: Replay

Autor: Katrin Väli