3. aprill 2014

Kui plaanid võistelda bikiinifitnessis!

Bikiinifitnessis võistlemiseks eeldatakse sportlaselt naiselikku treenitud keha. Aga mida on veel oluline teada, kui plaan on võistelda bikiinifitnessis?

Bikiinifitnessis võivad võistelda kõik, kes seda soovivad. Edukuses mängivad rolli küll geneetilised eeldused, kuid suures osas on edu võtmeks tahe teha tööd, järjepidevus treeningutes ja toitumistest ning eesmärkide püstitamine ja nende järgimine!

Bikiinifitnessis on veel eraldi kategooriaid, mis jagunevad sportlaste pikkuse järgi.

Võistlusklassid rahvusvaheliselt võistlustel:

Juuniorid: avatud klass
Naised: -160 cm, -163 cm, -166 cm, -169 cm, -172 cm, +172 cm
Veteranid: +35 eluaastat

Võistlusklassid Eestis

Juuniorid: avatud klass
Naised: -163 cm, -169 cm, +169 cm
Võistlusvoorud võivad mõneti erineda

[pilt=10384]

Võistlusvoorud

Kui ühes kategoorias on võistlustel üle 15 sportlase, toimub eliminatsioonivoor, kus sooritatakse 5. kaupa veerandpöörded.

Eliminatsioonivoorust pääseb 15 sportlast edasi poolfinaali, kus sooritatakse 4 veerandpööret ning kutsutakse ette võrdlusi.

Poolfinaalist 6 parimat pääsevad finaali, kus selgitatakse välja võitjad.

Finaalis tullakse lavale T-walk’ga (eesti k. T-kõnd) ehk ühekaupa ning see on hetk, kui sportlane saab näidata end just nendes poosides, nagu ta ise seda soovib. See on Sinu hetk, kus kohtunikud jälgivad ainult Sind. Soovitatakse näidata ainult neid poose, milles sportlane end kõige paremini tunneb. Finaal jätkub veerandpööretega ehk eestpoos, küljepoosid ja tagantpoos.

Poseerimine

Bikiinifitnessis sooritatakse 4 kohustuslikku poosi, lisaks on juures ka vabapoos, mida hoitakse, kui parasjagu hindamist ei toimu. Kohustuslike pooside hulka kuuluvad: eestpoos, küljepoosid ühelt küljelt, tagantpoos ja küljepoos teiselt küljelt. Veerandpöörded toimuvad kellaosuti liikumise suunas.

Lavakohtunik jagab järgmisi käsklusi:
”Alustame hindamisega.
a) eestpoos;
b) veerandpööre paremale, küljepoos
c) veerandpööre taha
d) veerandpööre paremale, küljepoos
e) veerandpööre ette, eestpoos”

[pilt=10391]Hoides tagantpoosi, võib peakohtunik paluda sportlastel astuda 6 sammu ette (st. et sportlane seisab seljaga kohtunike poole ja astub näoga lava sügaviku suunas). Peale 6 sammu sooritamist hoitakse kohustuslikku tagantpoosi ja seejärel pööratakse uuesti näoga kohtunike poole ja sooritatakse 6 sammu lava ette.

Võrdluste ajal võivad kohtunikud paluda võistlejatel omavahel ka kohti vahetada. Peale võrdlusi pöörduvad võistlejad oma kohale tagasi, mis on numbrilises järjestuses.

Tähtis on, et sportlane kuulaks ja järgiks laval antavaid käsklusi!

See, kuidas poose täpselt sisse võtta, sõltub sportlase enda füüsisest. Igal sportlasel soovitatakse leida just tema jaoks sobivaim poos. Uus on küll see, et tagantpoosis jalgade ristamist võidakse alla hinnata. Tagantpoosis juuste seljale jätmine on vabatahtlik ja sportlase enda otsustada, ning erinevatel võistlustel poseeritakse erinevalt, seega soovitatakse jälgida teisi sportlasi.

Oluline on, et kohustuslike pooside ajal ei tohi sportlane ennast liigutada (peab hoidma poosi). Kui hindamist ei toimu, hoiavad sportlased vabapoosi. Vabapoos on Sinu parim eestpoos (kas otse või küljega). Meie soovitus on vabapoosi ajal mitte liialt palju poose vahetada.

[pilt=10392]

Võistlusbikiinid

Bikiinifitnessis kantakse igas voorus ühesuguseid bikiine s.t, et reeglid igale voorule on samad:
1. Võistlusbikiinid on nõuete kohaselt kaheosalised.
2. Bikiinide värv, muster ja kaunistused on sportlase enda valida.
3. Bikiinid peavad vastama heale maitsele.
4. Bikiinide alumine osa peab katma tuharast vähemalt 1/3 osa (30%) ja eesmise alumise osa. Stringi-tüüpi bikiinid on rangelt keelatud.

Oluline on teada, et ka kohtunikud võtavad bikiinide istuvust hindamisel arvesse. Samuti ei soovitata väga eksperimenteerida ja bikiinide loomisel hetkel laval olevast moest kõrvale kalduda.

Võistluskingad

Võistluskingade värv ja tegumood on sportlase enda valida. Kontsakõrgus on kuni 12cm ja platvorm võib olla kuni 1cm kõrge. Levinuimad kingad on nn läbipaistvad kingad, mis annavad jalgadele visuaalselt pikkust juurde. Rangelt on keelatud kanda platvormkingi!

Grimm

IFBB võistlustel on lubatud ainult kuivgrimm. Lavakohtunik kontrollib sportlaste grimmi ja kui grimm tuleb maha lihtsalt pühkimise teel, kästakse sportlasel grimm koheselt eemaldada. Enim kasutatakse Jan Tana ja Pro Tan grimme.

Ehted

Ehted on lubatud maitsekuse piires. Selle piiri üle otsustab esmalt ikka iga sportlane ise. Kui aga peakohtunik leiab, et mõni sportlane on seda piiri ületanud, palub ta üleliigsed ehted eemaldada. Kõik ehted näos on siiski aga keelatud.

Üldised reeglid

* Võistlejad ei tohi laval olles närida närimiskummi.
* Võistlejatel on keelatud laval viibida joobes olekus. Kõik joobes sportlased diskvalifitseeritakse võistlustelt.
* Kohtunikel on õigus paigutada võistlejaid ümber teise kategooriasse (nt: bodyfitnessi), kui sportlase füüsiline vorm ei vasta antud kategooria nõuetele.
* Samuti võivad kohtunikud lavalt eemaldada või lavale mitte lubada sportlasi, kelle riietus on vastavuses reeglitega.

Juuniorite kategoorias saavad võistelda kõik, kelle sünniaasta on 1991 või varem ehk kes saavad 2014. aastal 23-aastaseks (võistlustel võib olla ka 23-aastane, tingimusel, et sünniaasta on 1991).

Võistlused

Eestis korraldatakse bikiinifitnessi võistlusi aastaringselt. Algajatele soovitatakse alustada igal kevadel toimuvatest Reval Cup või Lõuna-Eesti karikavõistlustest. Samuti toimub sel suvel teist aastat järjest Saaremaa Open Cup bikiinifitnessis ja meeste physiques, kuhu on oodatud kõik alaga alles tutvuvad sportlased.

Kevadel toimuvad ka Eesti karikavõistlused kulturismi ja fitnessis, kuhu samuti on oodatud uued võistlejad. Eesti meistrivõistlused kulturismis ja fitnessis toimuvad igal sügisel.

Meie naaberriigis Lätis toimuvad samuti kaks korda aastas kulturismivõistlused, kust on võimalik osa võtta ka eestlastel: kevadel lahtised Läti meistrivõistlused ja sügisel Riga Pearl. Samuti toimub igal kevadel ühes Balti riigis Balti Matš (tänavu Leedus).

Kui oled saanud häid kohti Eestis korraldatavatel võistlustel või soovid lihtsalt koguda kogemusi, on samm edasi võistelda IFBB rahvusvahelistel võistlustel nagu Põhjamaade meistrivõistlused, Euroopa meistrivõistlused ja maailmameistrivõistlused kulturismis ja fitnessis.

Rahvusvaheliste võistluste kalender on leitav ametliku kulturismiföderatsiooni IFBB kodulehelt: [url=http://www.ifbb.com/calendar]www.ifbb.com[/url]. Kui Sul on soov võistelda mõnel rahvusvahelisel võistlusel, siis anna sellest teada Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liidule: [mail=info@ifbb.ee]info@ifbb.ee[/mail], kust saad edasised täpsed juhised.

[pilt=10386]

Kuidas alustada?

Soovitame kõikidel alustatavatele sportlastel leida esiteks endale treener, kes juhendaks neid nii toitumises ja treeningus, kui ka annaks nõu võistlemise ja võistluste kohta. Sinu treener peaks olema kursis nii bikiinifitnessiga kui ka kõikide teiste kulturismialadega.

Kohtume võistlustel!
Artikli valmimisele aitas kaasa IFBB kulturismi- ja fitnessikohtunik Aire Lossmann.

Ametlikud reeglid kõikide IFBB kulturismi ja fitnessalade kohta: [url=http://www.ifbb.com/rules]IFBB rules[/url].

Autor: Janika Aavamägi”;i:20;s:14:” Aire Lossmann