15. aprill 2014

Rumeenia jõutõmme vs. sirgete jalgadega jõutõmme

Rumeenia jõutõmme ja jõutõmme sirgete jalgadega töötavad mõlemad läbi alaselga ja reie tagaosa. Olles juba väliselt sarnased harjutused on tehnilised erinevused väikesed, samas erinevusi teades ja silmas pidades võivad erinevused soorituses päris hästi tunda olla. Lisaks lihasmassi kasvatamisele on mõlemad harjutused päris heaks abistavaks harjutuseks küki ja jõutõmbe tulemuse parandamisel.

Sirgete jalgadega jõutõmme

Seda harjutust sooritatakse hoides kangist pealthaardega, käed on sirged. Põlved on kergelt kõverdunud, väga kergelt, lihtsalt nii palju, et põlved lukus ei oleks. Põlvesid rohkem kõverdamata langetatakse kang, kas peaaegu põrandani või selle hetkeni, kuni tunnete, et selg hakkab kumeraks muutuma. Sellest asendist sirutuge lähteasendisse tagasi. Seda harjutust võib vabalt teha ka 20 kordust seerias, kuid pikkade seeriate korral tuleks eriti tähelepanelik olla, et tehnika ära ei vajuks. Kasutada võib ka hantleid, kuid hantlite kasutamine tähendab veelgi kergemat raskust, kui kangi kasutades. Sirgete jalgadega jõutõmme kaasab eriti intensiivselt töösse iseäranis reie-kakspealihased.

Rumeenia jõutõmme

Rumeenia jõutõmme on harjutus, mille töötas välja Rumeenia tõstja Nicu Vlad, et aidata arendada tõmbe faasi enne kangi rinnalevõtmist ja tõukamist. Rumeenia jõutõmmet sooritatakse väga sarnaselt sirgete jalgadega jõutõmbele, kuid on siiski mõned erinevused. Vastupidiselt sirgete jalgadega jõutõmbele, kui te kangi langetate tuleks puusad suruda (suunata) tugevasti taha ja kang liigub alla maksimaalselt keha lähedalt. Ülakeha liigub Rumeenia jõutõmbe korral maapinnaga paralleelse asendini kiiremini kui sirgete jalgadega jõutõmbe korral. Kui kang on liikunud põlvedest mööda, siis sirgestatakse põlved ning alustatakse kangi tõmbamist tagasi lähteasendisse. Rumeenia jõutõmmet rakendatakse, et arendada kangi tõmbel enne selle rinnalevõtmist võimsust ja rinnalevõtule eelnev tõmme on üks suurema võimsusega tõmbeid üldse.

Vaata videot: [url=http://youtu.be/QR6HDEmBQNo]Romanian Deadlift Vs Stiff Leg Deadlift- What’s The Difference?[/url]

Erinevused töötavates lihastes

Mõlemad jõutõmbe versioonid koormavad tugevasti alaselga ja reie-kakspealihaseid, kuid surudes Rumeenia jõutõmbe korral puusasid taha suurendame seeläbi puusaliigese rotatsiooni, mis omakorda tähendab suuremat puusade painutust ja suuremat tuharalihase rakendumist töösse. Rumeenia jõutõmbe korral painutame ülakeha ette rohkem ja seeläbi on nii tuhara- kui selgroosirgestajate aktivatsioon tõmbel suurem, kui sirgete jalgadega jõutõmbe korral. Kas suurem või väiksem on nende kahe versiooni korral ka reie-kakspealihase aktivatsioon, seda ei ole katseliselt määratletud.

Kasutamine

Kui eesmärgiks on treenida alaselga, puusasirutajaid ja reie tagaosa, siis sirgete jalgadega jõutõmme töötab hästi. Kui eesmärgiks on klassikalises tõstmises täiustada enne rinnalevõtmisele eelnevat tõmbefaasi, siis töötab hästi Rumeenia jõutõmme, kuna see on rinnalevõtmise algfaasiga sarnane.

Originaalartikkel: [url=http://www.livestrong.com/article/478789-romanian-deadlift-vs-stiff-leg-deadlift/]Romanian Deadlift Vs. Stiff Leg Deadlift[/url]

Autor: Grey Evans”;i:57;s:27:” Janar Rückenberg (tõlge)