6. mai 2014

Viis tõde lihaste kasvatamisest, mida te võibolla ei ole veel kuulnud…

Oled treeninud aastaid, kuid arengut pole olnud, või on see pidurdunud? Leia oma olukorrale lahendus!

Viis tõde lihaste kasvatamisest, mida te ei pruugi veel teada… Tutvu nende põhjustega ja elimineeri need oma treeningplaanist!

1. Enamus harjutajaid ebaõnnestub püsivuse ja regulaarsuse puudumise tõttu

Enamus ja suur osa harjutajatest ei jõua oma tegemistes, nii treeningus kui toitumises kuhugi, kuna ei olda piisavalt järjepidevad ja püsivad. Kui te tahate olla lihaseline ja tugev, mis iganes, siis te peate selle nimel töötama aastaid ja aastaringselt ilma eriliste pausideta. Need, kes on keegi on tihtipeale seda just seetõttu, et nad on püsivad, tegeletakse oma eesmärgiga regulaarselt ja liigutakse edasi sihikindlalt. Ei ole harjutajat, kes oleks resultatiivne või tulemuslik ilma, et ta ei oleks pidevalt sihikindel olnud.

On normaalne iga 2 – 3 kuu möödudes võtta üks vaba nädal, kuid kui selline asi muutub sagedaks harjumuseks, peaks hakkama uurima põhjuseid, miks te nii sageli pause teete. Paljudel on ka see viga, et üritatakse teha liiga palju korraga, liiga kiiresti ja põletatakse sellest tulenevalt ennast läbi.

Kui see on ka teie puhul nii, siis seadke eesmärgiks kvaliteetsed treeningud, mitte niivõrd suur maht ja sagedus. Ei pea igas trennis tegema 30 – 35 seeriat ja nii 5 päeva nädalas. Suurepäraseid tulemusi on võimalik saada ka 12 – 16 seeriaga treeningul ja “ainult” 3 – 4 trenniga nädalas.

2. Ei ole olemas “imeprogramme” ja “salasüsteeme”

“Imeprogramme” ei ole olemas. Enamus tuntud ja toimivatest kavadest sisaldavad samasid harjutusi. Kui te keskendute progressile, toitute õigesti ja olete oma püüdlustes püsiv, siis annavad paljud kavad hea tulemuse. Vali omale kava, mis motiveerib ja sobib ning hakka selle järgi tööle.

Mõelge sellest nii: kui te olete Saksamaal ja tahate saada näiteks Californiasse, siis sinna saamiseks on mitmeid võimalusi. Mõned võimalused on võibolla 5% aeglasemad ja mingite võimalustega jõuate kohale 5% kiiremini. Igal juhul, kui te just ekstreemselt rumalat võimalust ei vali, siis te jõuate kohale ikkagi, lihtsalt mõningatel juhtudel võib veidi kauem minna aega. Nautige reisi ja ärge kaotage sihti.

3. Esimestel treeningu aastatel ei ole vahet kas te soovite rohkem kasvatada jõudu või lihast

Te ei kasva suurusesse, ilma tugevamaks saamata. Ja kui te ei keskendu raskuste suurendamisele, siis seeläbi pidurdate ka lihaskasvu. Esimesel kahel kolmel treeningu aastal peaks teil olema üks ainus eesmärk hoolimata sellest, mis on teie lõpptaotlus: keskenduge baasharjutustele ja taotlege raskustes edasiminekut.

Ent see, kui me räägime raskustest, ei tähenda, et teete üksnes lühikesi seeriaid, üheseid, kaheseid ja kolmeseid. Oluline on progresseeruda baasharjutustes ja raskustes ka sellistes seeriapikkustes, mis soodustavad hüpertroofiat. Teie eesmärk võib küll olla lihasmass, kuid see tähendab ka tugevust ja tugevust erinevates seeriapikkustes. Pole ühtegi tipptasemel kulturisti, kes oleks nõrk.

4. Aja jooksul juurdekasv aeglustub ja see ei tähenda kaugeltki kohe seisakut

Esimese 12 – 24 treeningkuu jooksul on tulemused väga kiired ja nähtavad. See, kuidas alguses progress toimib, raskused suurenevad ja toimub pidev juurdekasv nii jõus kui massis on motiveeriv ning joovastav tunne. Ent see ei jää kestma, aja jooksul juurdekasv aeglustub, mis ajab paljud paanikasse. Usutakse kohe, et on midagi valesti, ollakse seisakus ja tuleks teha samme, et kiiret juurdekasvu taastada.

Tegelikult ei ole paanikaks põhjust ja ei tule kohe ka mingeid uusi radikaalseid meetmeid hakata otsima.

Progress aeglustubki aja jooksul ja see ei tähenda, et olete midagi valesti teinud. Tavaliselt on asjad hoopis vastupidi. Kui harjutajad järgiksid korralikult oma arengut, sirviksid treeningpäevikut ja peaks täpset järge oma arengu üle, siis ilmneks, et tegelikult areng leiab endiselt aset, kuid see toimub oluliselt aeglasemalt, kui varem. See ongi normaalne ja pole põhjust millegi peale paanitseda.

Juba kesktasemele jõudnud harjutajad peavad muutuma oma tegevuses väga täpseks. Juurdekasvuks tuleb varuda aega ning jõujuurdekasvuks tuleb plaanida süsteemselt pikemaid ajaperioode. Lõpetage muretsemine, kui te äkitselt ei lisagi igal nädalal oma surumise tulemusele 2.5 – 5 kg.

Platoo või seisak tähendab, et “progressi ei ole”, ärgem ajagem seda segi “aeglase progressiga”. Aeglane progress ei tähenda progressi puudumist.

5. Oluline teada…

Tegelikult ei ole arenguks palju vaja, vaid mõned olulised tingimused tuleb täita. Olge püsivad, oluline on harjutuste valik, õige toitumine, progressiivne lähenemine ja hea jaotus. On muidugi veel palju nüansse, mis võivad lihaste kasvatamisel abiks olla, kuid enamasti ei ole need muud asjad see kõige olulisem.

Võib tihti kuulda jutte negatiividest, superseeriatest, seeriatest puhkepausidega või mingitest konkreetsetest seeriapikkustest, kuid need võtted ei ole peamised ega mingid “imeasjad”.

Kuidas ma tean ja kuidas mind usaldada?

Olen treeninud koos sadade kulturistidega, uurinud ja katsetanud kümneid treeningsüsteeme nii kulturismitreeningust kui jõutõstmisest. Ja ehkki treening on alati äärmiselt personaalne tegevus, keskenduge siiski alati eelnevalt nimetatud baasaspektidele. Uusi asju võib proovida, kohandada ja praktiseerida, kuid kas see ongi alati vajalik.

Selleks “imenipiks” ongi seesama kõige tavalisem, see baas…

Originaalartikkel: [url=http://www.muscleandstrength.com/articles/5-things-know-building-muscle]5 Things You May Not Know About Building Muscle[/url]

Autor: Steve Shaw”;i:49;s:27:” Janar Rückenberg (tõlge)