29. juuni 2014

Kiudainesegu Fiber. Hoia oma seedimine korras!

Fiber on kõrgekvaliteediline kiudainete segu kiudainete tarbimise suurendamiseks. Fiber sisaldab nii lahustuvaid kui mittelahustuvaid kiudaineid, sellele on lisatud ka papaiini seedeensüümi.

Kiudaineid liigitatakse vees lahustuvateks ja vees mittelahustuvateks. Kuna nende funktsioon on erinev, peaks päevas tarbima mõlemat liiki kiudaineid sisaldavaid toiduaineid.

Kuigi kiudained enamasti soolestikus ei lahustu, on nad siiski organismile väga vajalikud. Nad hoiavad sooled mürkainetest puhtana, reguleerivad soolestiku talitust ja veebilanssi. Väheneb oht haigestuda jäme- või pärasoolevähki, hemorroididesse ja ateroskleroosi, kiudained aitavad ennetada rasvumist. Kiudainete tähtsaim omadus on võime imada endasse radioaktiivseid aineid, neutraliseerida ja kiirendada nende väljumist organismist.

Kiudained suurendavad toidukoguse mahtu, tekitades sellega täiskõhutunde, kiirendavad toidumassi edasiliikumist peensooles, aitavad vältida kõhukinnisust, soodustavad kolesterooli väljutamist organismist, aeglustuvad glükoosi imendumist, vältimaks veresuhkru taseme liiga kiiret tõusu. Kiudainerikast toitu süües tuleks kindlasti midagi kõrvale juua.

Fast Fiber kiudainesegu sisaldab maisikiudu, psülliumi ehk india teelehe pulbrit, inuliini ja papaiini. Kuna maisitera ei sisalda kleepvalku ehk gluteeni, sobib maisikiud hästi tsöliaatikute ehk gluteenitalumatuse all kannatajate menüüsse.

Psüllium ehk india teelehe seemnete pulber on looduslik kiudaine, mis aitab seedida, parandab soolte tervist ning vähendab kolesterooli taset. Piirates toidus süsivesikute hulka, jääb igapäevaselt vähemaks ka kiudainete tarbimine ja võib juhtuda, et seedimine ei tööta enam nii hästi kui peaks. Psüllium on üks parimaid seedimist soodustavaid aineid.

Ettevaatust ületarbimisega – psülliumi unikaalne veesidumise võime tähendab seda, et ta võib organismis paisuda oma lähtemahuga võrreldes sajakordseks. Soovitatav päevne kogus on kuni 1 supilusikatäis.

Inuliin on looduslik prebiootiline kiud, mis ei allu seedetraktis ensüümide lagundavale toimele ja liigub sellisena jämesoolde ning on seal piimhappebakteritele toitaineks. Inuliin on soodne energiaallikas meie seedekulglas leiduvatele kasulikele bakteritele, luues soodsad tingimused meie organismile kasuliku mikrofloora arenguks ja kasvuks.

Inuliini metaboolsed muutused aitavad kaasa kaltsiumi ja magneesiumi imendumisele. Kaltsium on luude ehitusmaterjal, seepärast omavad inuliin-tüüpi süsivesikud positiivset efekti luukoe moodustumisel. Inuliini soovitatakse kasutada diabeetikutel, sest see ei mõjuta oluliselt veresuhkru taset. Inuliin aitab omastada ka vitamiine.

Papaia on melonitaoline puuvili, mis sisaldab ensüümi papaiin, mis lõhustab valkudes peptiidsidemeid ja leevendab valu. Papaiin on seedimist soodustav looduslik ensüüm, see kiirendab ainevahetust ning puhastab soolestikku ja kogu organismi ainevahetusjääkidest.

Päevas peab täiskasvanud inimene saama keskmiselt 25–35 g kiudaineid. Nooremad, alla 18-aastased inimesed võiksid päevase soovitusliku koguse arvestamisel kasutama valemit: vanus aastates + 5 g.

Fiberi kasutamine

Sega üks supilusikatäis (8g) pulbrit suure klaasi veega.

Kiudainete ületarvitamine viib organismist mineraalained välja, eriti kaltsiumi (luude hõrenemine), põhjustab ebamugavat täiskõhutunnet ja gaaside teket. Kiudainete väga suur ületarbimine on ebasoovitav, sest tekib oht, et mõni organismile vajalik mineraalaine seotakse raskestilahustuvasse ühenditesse ja organism ei suuda mineraalainet omastada.

[url=http://fitshop.fitness.ee/burnerid/0/readmore/1080/]Fiber 300g (FAST)[/url] saadaval [url=http://fitshop.fitness.ee/FitShopide_kontaktid/]Fitshopis[/url] ja veebipoes [url=http://fitshop.fitness.ee/burnerid/0/readmore/1080/]FitShop.ee[/url]
[url=http://fitshop.fitness.ee/12/]FitShop.ee[/url] – Kui tahad olla parim

Autor: Veronika Otter