7. august 2014

Kõrge temperatuur ja testosteroonitase

Mees peab end külmana hoidma

Uus aeg on toonud meie ellu palju muudatusi. On vähe neid, kes suudaksid oma elu ette kujutada ilma sülearvutita. Samuti soosib kaasaegne mood rõivastel kitsast lõiget. Sellised tendentsid toovad aga testosteroonitasemest rääkides kaasa ühe peidetud ohu – munandite liiga kõrge temperatuuri.

Meeste munandid eelistavad parimaks funktsioneerimiseks jahedust. Tundide kaupa täistuuridel töötava sülearvuti süles hoidmine ning kitsa lõikega püksid (sh ka aluspüksid) võivad aga munandite temperatuuri oluliselt tõsta ning sinu meessuguhormooni taset alandada.

Kõrge temperatuur pärsib testosteroonitaset

Heidame pilgu uuringutele. Põhja-Norras, kus inimesed kogevad aastaringselt väga suurt temperatuuride ja päevavalguse pikkuse erinevust, leiti, et meestel oli madalaim testosteroonitase just soojadel suvekuudel. Sealjuures oli varieeruvus hormonaaltasakaalus märkimisväärne – tervelt 31% erinevust vaba testosteroonitaseme madalaima ja kõrgeima mediaantaseme vahel ühe kuu lõikes. Seda uuringut toetavad ka rottidel ning jänestel läbi viidud sarnased katsed, kus tulemus on üks – kõrge temperatuur pärsib oluliselt testosteroonitaset.

Spermatosoidid eelistavad samuti jahedat

Kui soovid saada järelkasvu või õigustatult tunned, et seemnevedeliku kvaliteet peegeldab sinu mehelikkust, peaksid samuti oma munandite temperatuurile tähelepanu pöörama. Taanis läbi viidud kliinilise uuringu kohaselt mõjutab munandikottide kõrgem temperatuur sperma kvaliteeti ning samas loodi seos istuva töö ning vähese genitaalide ventilatsiooni vahel.

Heaks uudiseks on see, et munandite temperatuuri on küllaltki lihtne kontrolli all hoida. Füüsiline aktiivsus või ka ainult kehahoiaku vahetamine aitavad munanditel paremini ventileeruda ning temperatuuri alandada. Lisaks – munandite temperatuur on kõrgeim öösiti. Uuringu kohaselt aitab 12-nädalane munandite öösel jahedana hoidmine olulisel määral suurendada nii seemnevedeliku kogust kui kvaliteeti.

Kuidas enda munandeid jahutada ilma piinlikusse olukorda sattumata

Munandite jahutamise kontseptsioon on kindlasti paljudele käesoleva artikli lugejatele uus ning võib põhjustada hämmingut – kas nüüd tuleb loobuda aluspükste kandmisest? Kas ööseks peaks jahedakoti oma meheuhkuse peale panema?

Kuigi need tegevusviisid ei pruugi olla tervise mõttes valed, tunduvad need kindlasti paljudele liiga ekstreemsetena. Nii olekski mõttekas alustada järgmiste, oluliselt vähem piinlike meetmetega:

Nagu ülalpool mainitud, võiks tugevasti kaaluda loobumist liiga kitsaste pükste, sh. aluspükste kandmisest ning vahetada need oma garderoobis välja avaramate riideesemete vastu. Nii saavutatud parem ventilatsioon munandites võib alandada munandikottide temperatuuri terve kraadi võrra.

Järgmiseks, hoidu sülearvuti hoidmisest enda süles ning katsu töövahend asetada alati lauale. Arvuti aku võib minna väga kuumaks ning sõna otseses mõttes kütta sinu meheuhkusele korraliku sauna.

Kolmandaks, eelista dušši all käies jahedat vett. Nagu uuringud näitavad, on munandite temperatuur kõrgeim just öösiti ja hommikul end sooja veega pestes tõstad seda veelgi. Nii soovitame end hommikuti karastada just jaheda veega, et keha jahutada. Juhul, kui jaheda veega pesemine on su tervislikule seisundile vastunäidustatud (näiteks mõned kardiovaskulaarsed haigused), siis soovitame pesemise lõpus vee temperatuuri alandada ning jaheda veega pesta vaid munandeid.

Järeltulevate põlvede eest hoolitsemine

Nagu oma eelmistes artiklites oleme rääkinud, on meeste langev testosteroonitase aina süvenev probleem ning iga järgneva generatsiooniga kipub meessuguhormooni tase langema. Juhul, kui sinu peres kasvab pisike poisslaps, hoolitse selle eest, et ta saaks piisavalt õhuvanne ning ei oleks liiga pikalt mähkmetes. Hoolimata sellest, et mähkmetootjad räägivad oma toodete puhul suurepärasest ventilatsioonist, kipub temperatuur seal väga kõrgeks tõusma. See aga omakorda pärsib lapse munandite normaalset arengut. Juhul, kui su poeg on juba teismeliseikka jõudnud, lase tal läbi lugeda kõik meie artikliteseeria osad, et ta mõistaks madala testosterooni ja viljakuse probleemi ning suudaks ise teha teadlikke valikuid.

***

King of Spadesi järgmises, viimases artiklis räägime sellest, kuidas on meeste kehahoiak seotud meessuguhormoonitasemega ning mida teha selleks, et tõsta nii testosterooni kui sotsiaalset staatust.

Kindlasti tasub oma testosteroonitaseme tõstmise projekti lülitada sisse ka Eesti vaid kvaliteetseimatest koostisosadest valmistatud toidulisand King of Spades. Lisaks otsesele meessuguhormooni tõstmisele aitavad toote koostisosad alandada aromataasi ning vähendada oksüdatiivset stressi.

Referentsid:

Seasonal Variation of Testosterone and Waist to Hip Ratio in Men: The Tromsø Study.
J. Svartberg, R. Jorde, J. Sundsfjord, K. H. Bønaa, E Barrett-Connor. JCEM 2002, Volume 88 Issue 7

Influence of Temperature Upon the Biosynthesis of Testosterone by Rabbit Testis in Vitro.
P. F. Hall, Endocrine Society 1964 Volume 73 Issue 3

Role of the pineal gland in male rats chronically exposed to increased temperature.
E. Magal, J. Kaplanski, U. A. Sod-Moriah, N. Hirschmann, I. Nir Journal of Neural Transmission 1981, Volume 50, Issue 2-4, pp 267-273

Diurnal scrotal skin temperature and semen quality. The Danish First Pregnancy Planner Study Team.
Hjollund NH, Bonde JP, Jensen TK, Olsen J.Int J Androl. 2000 Oct;23(5):309-18.

Improvement of semen quality by nocturnal scrotal cooling and moderate behavioural change to reduce genital heat stress in men with oligoasthenoteratozoospermia.
Jung A, Eberl M, Schill WB. Reproduction. 2001 Apr;121(4):595-603.

Effects of prolonged high temperature on testicular development and fertility in the male rat.
Pucak GJ, Lee CS, Zaino AS. Lab Anim Sci. 1977 Feb;27(1):76-7.

Impact of high temperature on testicular growth and development of valuable silkworm Antheraea yamamai(Lepidoptera: Saturiidae).
Ye G, Hu C, Gong H. Ying Yong Sheng Tai Xue Bao. 2000 Dec;11(6):851-5.

[url=http://fitshop.fitness.ee/vitamiinid-ja-mineraalained/0/readmore/1069/?_ga=1.142191472.374964376.1398754671][pilt=10695][/url]

Tervislikku testosteroonitaset aitab saavutada toidulisand [url=http://fitshop.fitness.ee/vitamiinid-ja-mineraalained/0/readmore/1069/?_ga=1.142191472.374964376.1398754671]King on Spades[/url]. Toodetud Eestis. [url=http://fitshop.fitness.ee/vitamiinid-ja-mineraalained/0/readmore/1069/?_ga=1.142191472.374964376.1398754671]Saadaval vaid FitShoppides.[/url]
Seotud artiklid:
[url=http://live.fitness.ee/?act=article_change&articleID=1571&sid=29eb3df1be5330a060f0322cda2832b8&nocache=1407384541&lang=1]Kuidas mõjutavad väiksed elustiilipahed Sinu testosteroonitaset[/url]
[url=http://www.fitness.ee/artikkel/1567/testosteroon-ja-treening]Testosteroon ja treening[/url]
[url=http://www.fitness.ee/artikkel/1565/toitumine-ja-testosteroon]Toitumine ja testosteroon[/url]
[url=http://www.fitness.ee/artikkel/1563/testosteroon-ja-stress]Testosteroon ja stress[/url]
[url=http://www.fitness.ee/artikkel/1561/testosterooni-langus-suvenev-probleem-millele-on-lahendus-olemas]Testosterooni langus- süvenev probleem, millele on lahendus olemas[/url]

Autor: King of Spades