13. august 2014

7 põhjust, miks eelistada kohalikku toitu

Enamasti mõeldakse kohaliku toidu all teatud geograafilises piirkonnas, tarbimiskohast umbes 50-100-150km raadiuses toodetud toitu, seega võib kogu Eestis toodetud toitu lugeda kohalikuks toiduks.

Kohalikku toodangut saab osta kauplustest, turult, teepealsetest müügiputkadest ja otse talust või põllumehelt. Ja ära unusta talveks eestimaist sügavkülmas säilitada, sest just nii saad ka keset talve tarbida kodumaist!

7 põhuks, miks valida kohalik tooraine

* Parem maitse. Kui toit on kasvanud lähiümbruses, saab selle ära korjata alles siis, kui saadus on peaaegu täielikult küpsenud. Valides kohaliku tooraine, võid kindel olla, et see on valminud loomulikul teel, on värske ja tänu sellele külluslikuma maitsega.

* Süües kohalikku toitu, sööme vastavalt hooajale. Näiteks maasikad, kuigi sooviksime süüa neid aastaringselt, on need siiski kõige paremad, kui neid saab osta kohaliku talupidaja käest. Hooajal on need palju täidlasema ja parema maitsega, kui talvel, kui letile on jõudnud sadu kilomeetreid läbinud marjad, mis on korjatud enne, kui need üldsegi valmis olid.

* Kohalikus toidus on rohkem toitaineid. Kohalik toit jõuab sinu toidulauale kiiremini, kui seda kaugelt tulnud toidu puhul. Just aeg on toitainete sisalduse juures määravaks. Mida kiiremini põllu- või aiasaadus pärast korjamist ära süüakse, seda rohkem säilib temas toitaineid. See on juba väga hea põhjus, miks valida just eestimaine.

* Kohaliku toidu ostmine toetab kohalikku majandust. Ostes Eesti toodangut, toetad Sa Eesti majandust, mis omakorda suurendab Eesti firmade stabiilsust. See aitab säilitada töökohti ja maksta palka. Ostes kohalikku toodangut, toetad Eesti ettevõtteid ja eestlasi, kes seal töötavad.

* Kaugelt toodud toidu söömine saastab atmosfääri. Teistest riikidest rändab toit Eestisse peamiselt maanteede kaudu, kus neid veavad suured veoautod, mis saastavad heitgaasidega õhku ja ummistavad maanteid.

* Tead, kes on tootja. Kohalikku toitu iseloomustab tavaliselt ka see, et ta ei ole anonüümne, sest tarbijatele antakse infot, kes on tootja ja kus ta paikneb.

* Tead kasvutingimusi. Kui ostad toitu otse põllumehelt, teab ta täpselt rääkida, kuidas Sinu toit on kasvanud ja see annab toidule suure lisaväärtuse, sest see on puhas!

Osta Eestis kasvanud või toodetud toitu ja toetad sellega teisi eestlasi, enda tervist ja enda riigi heaolu!

Autor: Janika Aavamägi