13. september 2014

TUNNE EESTI TEGIJAT: kulturist Raigo Kuusnõmm. Treeningvideo, millest peab osa saama!

Talendikas kulturist Raigo Kuusnõmm koputab meie kõigi südamele! Vaata seda motiveerivat treeningvideot ning loe Raigost pikemalt Fitness.ee persooniloost!

Mis spordialaga sa tegeled, kaua oled sellega tegelenud?

Jõusaalis olen regulaarselt käinud alates 2002. aastast. Algselt tegelesin jõutõstmisega, nüüdseks aga juba pea 4 aastat tegelen kulturismiga.

Kuidas sa jõudsid selle spordialani (kes tutvustas, kuidas tekkis huvi)?

See, kuidas ma jõusaali jõudsin, on omamoodi huvitav lugu. Põhikooli ajal sai käidud koos koolikaaslastega jalgpallitrennis. Ühel päeval koos trenni minnes sõbrad küsisid, kui palju ma rinnalt surun. Mina, kes olin elus korra surumiskangi ja -pinki proovinud, vastasin täiesti suvaliselt, et 50 kg (kaaludes seejuures ise 48 kg). Loomulikult hakkasid kõik valjult naerma ja ei uskunud mind. Mõni päev hiljem tiriti mind aga jõusaali kaasa ja paluti tõestada. Pandi tuima närviga 50 kg peale ja siis seda ma surusingi. Suure punnitusega sain kangi üles, kuid ega siis naeru enam kusagilt kuulda polnud. Seda kõike jälgis saalinurgast jõutõstmise treener Jaan Salu, kes mind aga kohe uuesti enda juurde trenni kutsus. Kuni 2011. aastani tegelesin jõutõstmisega, siis sain aga seljavigastuse. Kuna aastatega lihasmassi oli juba kogunenud ja tutvusringkonnas oli palju kulturismiga seotud inimesi, siis lõpuks mõtlesin isegi vahelduseks jõutõstmisele seda ala proovida. Aga hakkas meeldima ja siin ma nüüd siis olen.

[youtube=u4dY6alzSNQ&t]
[pilt=11030]

Mis on sinu suurim sportlik saavutus siiamaani?

Enda suurimaks saavutuseks pean 2012. aasta Euroopa meistrivõistluste pronksmedalit kulturismis.

Mis kaasneb sinul võistluseelse ettevalmistusega?

Eks tuleb ikka toitumisele tähelepanu rohkem pöörata. Viimase aasta jooksul olen toitumist rohkem kontrollinud ka võistlushooaja väliselt, et dieedile minek oleks sujuvam. Varem oli asi katastroofiline. Peale võistlusi toitumine paigast ära ja sõin, kuidas isud olid. Ja võistlushooajaks sai siis päevapealt muudetud.

Eesmärgid tulevikuks?

Tahan homme olla parem kui täna. Ennast veel rohkem arendada ja kulturismis MM-ile jõuda nii, et mitte lihtsalt turistina, vaid loodan saada finaali, st 6 parema sekka. Suured unistused, aga äkki ühel heal päeval see ka juhtub.

Kas see spordiala on sinu jaoks rohkem töö või hobi?

Kuna teen seda täiskoormusega töö ja pere kõrvalt, siis pigem on see hobi. Kuigi vahel tundub, et on teisiti.[pilt=11031]

Kas sellele spordialale on Eestis ka järelkasvu, kuidas hindad selle populaarsust tulevikus?

Kindlasti on järelkasvu. Ei usu, et see ala päris välja sureb. Treenerid ja alaliit teevad selle nimel palju tööd, et asi oleks jätkusuutlik. Jõusaaliharrastajate hulk on suur, on vaid vaja üles leida need talendid, kes ise ei oska võibolla selles suunas vaadata.

Kust leiad energia ja motivatsiooni?

Motivatsiooni saan sellest, kui ma mõttes korrutan endale, et ma saan olla parem, kui ma olen praegu. On vaja lihtsalt vaeva näha ja tööd teha.

Kui palju tarbid toidulisandeid ja milline näeb välja sinu igapäevane toitumine?

Toitumine on regulaarne ja paigas. Patukordasid lasen sisse harva. Võistlusvälisel ajal ei arvuta igat grammi, vaid hindan kaaluga koguseid ja hoian neid teatud vahemikes. Dieedil olles läheb asi täpsemaks – et oleks veelgi parem ülevaade. Toidukordasid tuleb 6 kuni 7, oleneb päeva pikkusest. Kuna kulutan päeval palju energiat, siis saan ka rohkem toitu lubada. Toidulisanditest läheb hommikul pudrule FAST Hera80 ja pärast trenni taastav jook, mis on enamasti FAST Muscle+ koos vähese FAST Dextroga. Aeg-ajalt teen kreatiini- ja beeta-alaniinikuuri. Enne magamaminekut võtan FAST Omega3 kapsleid. Kuna toidulisandid on küllalti kallis lõbu, siis kõike meelepärast endale lubada ei saa.

Mis on sinu nõrgim külg?

Kui spordis olen ma väga sihikindel ja järjepidev, siis võiks seda elus mujalgi rakendada, aga paraku nii see ei ole. Paljud asjad on poolikuks jäänud. Näiteks olen paaril korral õpinguid alustanud, aga ei ole suuteline olnud neid lõpule viima. Tahaksin olla igapäevategevustes sama sihikindel, nagu ma olen spordis.[pilt=11032]

Kuidas sa lõõgastud/puhkad?

Siinkohal küsiks, et mis asi see on? Kuna töö ja trenn võtavad väga suure osa minu päevast, siis kogu vaba aja katsun veeta perega ja nii-öelda võtta aega iseendale ja lihtsalt olla, on vähe, ja kui see hetk ka saabub, siis mõtlen, et peaks hoopis midagi asjalikku tegema. Kõige parem hetk on hommikul pudrukausi taga, kus kõik on veel vaikne ja rahulik, ei ole päevakarussell veel pihta hakanud. Samas on tore, kui töölt tulles laps naerulsui vastu jookseb ja tahab kallistamise asemel kohe peitust ja muid mänge mängima hakata. Iga perega koosveedetud hetk ongi minu puhkus.

Kelleks soovisid lapsena saada?

Neid ameteid oli kindlasti väga palju, aga ei usu, et nende seast oli midagi spordiga seotut, kuigi olin spordis juba algklassides klassi parim.

Autor: Fitness.ee”;i:93;s:24:” vastab: Raigo Kuusnõmm