9. märts 2015

Päevitamise ajaloost ja selle kasulikkusest. Ehk kus saab Eestis kõige tervislikumalt päevitada?

Inimkonna areng algas 1,5 milj aastat tagasi Aafrikas. Sellest ajast on inimene teinud läbi pika evolutsiooni.

Aastatuhandete jooksul on pidevalt muutunud meie välimus, mõtlemine ja käitumine. Kuid nii nagu ka kaugel minevikus, vajame me ka tänapäeval ellujäämiseks päikesevalgust mis annab meile elujõudu ja energiat.

Eesti asub põhjamaade laiuskraadidel mis tähendab, et oktoobrist aprillini ei anna Päike meile siin vajalikku D vitamiini. Tartu Ülikooli sisekliiniku korraldatud uuringu kohaselt on talvekuudel 73% elanikel D vitamiini vähesus, 8% kannatab D vitamiini puuduse käes ja kõigest 3% elanikel on piisav D vitamiini sisaldus veres. Sama uuringu kohaselt on isegi suvekuudel optimaalne D vitamiini tase vaid 12% Eesti elanikel.

Teadlased on leidnud, et 80% USA elanikest on D vitamiini puudulikud ja samuti on leitud seos mitme ohtliku haiguse, sh mitme vähkkasvaja, haigestumiste arvu suurenemist vastavalt asukohale – mida rohkem põhjapoole, kus on vähem päikesevalgust, seda rohkem esines rinna- käärsoole- ja eesnäärme kasvajate juhtumeid.

Eelmisel aastal avaldati Rootsis, Karolinska ülikooli, teadlaste poolt läbiviidud uuringu tulemused. Uuringus on jälgitud 27000 naise tervist ligi 20 aasta jooksul. Erinevate gruppide võrdluses selgus, et need naised kes elu jooksul on eelistanud vältida päikesevalgust kannatasid rohkem erinevate haiguste käes ja nende keskmine eluiga oli lühem kui mõõdukat päevitamist eelistanud katsegrupil.

Loodusliku päikesevalguse puuduse tingimustes saate sama tulemuse 1 päevitusseansiga nädalas mistahes d päike päevitussalongis.

Päikesest või solaariumist tuleval UV valgusel veel üks väga tähtis omadus – see annab meie kehale hädavajaliku D vitamiini koguse. D vitamiini üks tähtsamaid funktsioone on kaltsiumi imendumise soodustamine.

Kui meie esivanemad viibisid rohkem väljas ja päike oli nende elus loomulik osa siis tänapäeva inimene jääb tihtipeale ilma selle tervendavast mõjust. Optimaalseks D vitamiini koguseks peetakse 50-70ng/ml veres. Kas teate mis on Teie D vitamiini tase? Paluge perearstil mõõta teie D vitamiini taset organismis.

Paljud on märganud, et peale päevitamist paraneb tuju ja väheneb stress. Selle põhjuseks on hea tuju hormoon, serotoniin, mille sünteesi soodustab päikesevalgus. See on eriti oluline talvekuudel kui loomulikku valgust on meil kahjuks liiga vähe.

Selleks, et olla terve, piisab kui viibite avatud kehaga päikese käes 15-20 minutit päevas. Loodusliku päikesevalguse puuduse tingimustes saate sama tulemuse 1 päevitusseansiga nädalas mistahes [url=http://dpaike.ee/?utm_source=fitness.ee&utm_medium=partner&utm_campaign=reklaam%20fitness.ee]d päike päevitussalongis.[/url]

Mõõdukas päevitamine ei anna mitte ainult kena jume vaid hoiab keha tervena.

Ükskõik, mille liigne tarbimine võib kaasa tuua soovimatuid tagajärgi, mille tõttu on oluline päevitada targalt nii loodusliku päikese käes kui ka päevitussalongis.

d päike päevituse intensiivsus on samaväärne loodusliku päikesega, teisisõnu saate [url=http://dpaike.ee/?utm_source=fitness.ee&utm_medium=partner&utm_campaign=reklaam%20fitness.ee]d päike solaariumis[/url] päevitades täpselt sellise UV kiirguse doosi, kui viibides päikese käes ekvaatori laiuskraadidel keskpäeval. Päevitus d päikeses on mõnevõrra erinev nn tavasolaariumitest. Kuna üldine UV kiirgustugevus on väiksem, siis kestab seanss kauem. Samas saab päevitades sama või parema päevitustulemuse kui tavasolaariumis, sest pigmendi moodustumise protsess on samasugune kui looduses päevitades ning tulemus seega kauakestvam.

[url=http://dpaike.ee/?utm_source=fitness.ee&utm_medium=partner&utm_campaign=reklaam%20fitness.ee]d päike märgiga[/url] solaarium tagab turvalise päevituse. Tavasolaariumist nõrgema UV kiirguse tõttu on oluliselt väiksem oht saada päikesepõletust, mille tagajärjel võivad tekkida nahakahjustused.

[url=http://dpaike.ee/?utm_source=fitness.ee&utm_medium=partner&utm_campaign=reklaam%20fitness.ee]d päike[/url] on loodud Sinu parima, kauakestva ja turvalise päevituse nimel!

[url=http://dpaike.ee/?utm_source=fitness.ee&utm_medium=partner&utm_campaign=reklaam%20fitness.ee]www.dpaike.ee[/url]
Võida!
[url=https://www.facebook.com/fitness.ee/photos/a.367888324566.142783.342294584566/10152302102734567/?type=1&theater]10. märtsil stardib Fitness.ee Facebooki lehel kampaania, mille raames saadetakse Sind koos sõbraga päevitama![/url]

Autor: d päike