31. märts 2015

Kui kaua kulub, et liigselt tarbitud kalorid muudetaks rasvaks?

Ülekaalust tulenevad haigused põhjustavad Ameerikas 300 000 surma aastas, mis muudab ülekaalulisuse suitsetamise järel teiseks peamiseks haigustest tulenevate surmade põhjustajaks.

Liigse kehakaaluga seotud riskidest tulenevalt on väga oluline mõista, kuidas keha rasvaprotsent hakkab kerkima ja kuidas ülekaaluliseks muututakse. Kuidas keha hakkab rasva talletama ja kui palju kaloreid tuleb üle tarbida, et rasvade ladestumine aktiveeruks?

Kalorid rasvades

Üks nael rasvasid kätkeb endas 4086 kcal, kuid kuna iga rasvarakk kätkeb endas ka vett, mineraale ja valkusid, siis reaalselt annab 1 nael (454 grammi) umbes 3500 kcal.

Aeg

Kui söök on söödud, siis keha kasutab sellest tulenevat energiat kas vahetult või hakkab salvestama rasvarakkudesse varurasvaks. Dr. David Kats räägib ajakirjas “O, Oprah Ajakiri”, et keha hakkab liigsete kalorite rasvadeks salvestamisega tegelema umbes 4-8 tunni jooksul viimase toidukorra söömise algusest. Esimesed tarbitud 1000 kcal üritatakse salvestada glükogeeni näol maksa ja lihastesse. Meie organism talitleb nii, et kui glükogeeni kalorid tarbitakse ära, siis aktiveerib keha rasvarakkudesse salvestunud kalorid. Rasvarakkudes talletatakse kaloreid triglütseriidide näol. Triglütseriide mobiliseeritakse otsesteks energeetilisteks vajadusteks, aga ka selleks, et täita lihaste ja maksa glükogeeni reserve.

Tõlkijalt: ehk, esimesed 1000 kcal üritatakse salvestada glükogeeni näol lihastesse ja maksa, aga kui lihaste ja maksa gükogeeni varud on täis käivitubki liigsete kalorite konverteerimine varurasvaks.

Aeroobne treening

Aeroobse iseloomuga kestev kehaline tegevus stimuleerib läbi suurenenud hapniku transpordi varurasvade mobiliseerimist keha rasvarakkudest. Aeroobseteks defineeritakse Georgia Ülikooli kinesioloogia ja tervise osakonna teadlaste järgi selliseid tegevusi, mis kaasavad töösse suuri lihasgruppe, kutsuvad esile südame löögisageduse suurenemise ning on piisavalt kestvad. Sellised tegevused on sörkjooks, hüppenööriga hüppamine, ujumine, jalgrattasõit jt. Ameerika Südame Assotsiatsioon soovitab, et terve täiskasvanud inimene peaks tegema nädalas vähemalt 150 minutit mõõduka intensiivsusega aeroobset tegevust. Kusjuures treeningsessioon peaks kestma minimaalselt vähemalt 10 minutit.

Tõlkijalt: ilmselgelt on kestus “ vähemalt 10 minutit korraga” vähe ja väga tagasihoidlik soovitus, “vähemalt 15-20 minutit korraga” võiks see soovitus olla. Sellele võiks lisanduda kergem jõutreening. Ei ole ratsionaalne, ega ka arendav minna kümneks minutiks trenni!

Jõutreening

Kui aeroobne treening kulutab otseselt tegevuse energeetiliste vajaduste rahuldamiseks rasvadest saadavat energiat, siis jõutreening muudab meie ainevahetuse kiiremaks ja teeb meie keha metaboolselt kulukamaks. Portaali “Shape Fit” sõnul põletab 454g (iga nael) lihast iseenda säilitamiseks päevas umbes 30-50 lisakilokalorit. Seega, mida suurem on lihasmass, seda rohkem kaloreid põletab meie keha puhkeolekus. Ameerika Spordimeditsiini Kolledž soovitab jõutreeningul pöörata pearõhk baasharjutustele ja teha neid vähemalt kahel korral nädalas mittejärjestikkustel päevadel.

Tõlkijalt: peamine põhjus, miks ma selle artikli tõlkisin oli soov anda ligikaudnegi vastus küsimusele: kui kaua kulub aega, et liigselt tarbitud kaloreid hakataks salvestama keha varurasvaks? Vastus sellele on, et see sõltub sellest, kui täis on meie energiaressursid, sealhulgas lihaste ja maksa glükogeenivarud ning millised olid ja on eelseisvad kulutused. Rasvade ladestamine algab sõltuvalt eelnevalt nimetatud tingimustest 4-8 tunni möödudes alates viimase toidukorra algusest.

[url=http://www.livestrong.com/article/480503-how-long-does-it-take-for-excess-calories-to-turn-to-body-fat/]Originaalartikkel[/url]

Autor: Janar Rückenberg (tõlge)