5. mai 2015

GOJI MARJAD-Looduslik Vitamiinipomm

Goji marjad sisaldavad 21 mineraali ja mikroelementi (sh. tsinki, kaltsiumi, rauda, magneesiumi, mangaani, kroomi, vaske, seleeni, naatriumi ja fosforit) vitamiine (A, B1, B2, B6 ja E) ning antioksüdante – näiteks beetakaroteeni ja meie silmadele vajalikku zeaksantiini. Goji marjades sisalduvad polüsahhariidid stimuleerivad käbinääret ja ajuripatsit kasvuhormoonide tootmisel. Samuti sisaldavad goji marjad 18 erinevat aminohapet nagu näiteks palju L-glutamiini ja L-arginiini, mis toetavad ka kasvuhormoonide tootmist. Kasvuhormoon mõjutab peamiselt rakkude võimet taastuda. See on üks põhjustest, miks goji marju seostatakse nooruse ja pikaealisusega.

Hoiavad silmad tervena
Üheks peamiseks goji marjade kasuteguriks on silmanägemise parandamine ja kaitse degeneratiivsete silmahaiguste eest. Goji marjad on rikkad antioksüdantide poolest, sisaldades karotinoide nagu beeta-karotiin ja zeaksantiin. Üks zeaksantiini võtmerolle on silma võrkkesta kaitsmine, imendades sinist valgust ja toimides antioksüdandina. Regulaarne zeaksantiini sisaldava toidu tarbimine võib vähendada vanusega seotud nägemise vähenemist.

Goji marjad on ühed parematest looduslikest beeta-karotiini allikatest ning tõstavad A-vitamiini aktiivsust. A-vitamiin on vajalik silma võrkkestale ja võib aidata tõsta silma nägemisvõimet vähese valgusega tingimustes.

• Goji marjades on A-vitamiini 100 korda rohkem kui näiteks mustikates, mille kasutegur silmadele on saavutanud legendi kuulsuse.

Samuti on goji marjades 200 korda rohkem beeta-karoteeni ja 25 korda rohkem zeaksantiini kui mustikates.

Veresuhkur

Goji marjad aitavad hoida tervislikku vererõhu ja veresuhkru taset. Marjad võivad pidevalt ja märgatavalt alandada veresuhkru taset ja parandada süsivesikute taluvust.

Goji marjad on kasulikud nahale

Goji marjadel on väga suur vabade radikaalide neutraliseerimise koefitsient (ORAC – oxygen radical absorbance capacity).See tähendab, et goji marjad sisaldavad väga palju antioksüdante, mis neutraliseerivad vabu radikaale – meie rakkude kahjustajaid ning peamisi vananemismärkide põhjustajaid. Rakukahjustuste tõttu hõrenevad inimese nahakihid ja tekivad kortsud – niiskuse ja rasva kadumine naha alt jätab naha kuivaks ja rippuvaks.Kui tarbite regulaarselt goji marju,säilib teie nahk kauem nooruslik.

Goji – pikaealisuse mari-Traditsioonilises Hiina meditsiinis on goji marjad tuntud pikaealisuse marja nime all. Goji marjad sisaldavad märkimisväärselt B-vitamiine, C-vitamiine ning ka E-vitamiine. Lisaks on goji marjad rikkad niisuguste mineraalide poolest nagu tsink, kaltsium, raud ja fosfor. Need vitamiinid ja mineraalid on tähtsaimad inimorganismi ehituskivid. Goji marjad on rikkad ka Omega-6 rasvade poolest, mis aitavad kasvatada lihaseid ja kudesid, kaitstes samal ajal südant ja aju.

Goji marjades on unikaalne kombinatsioon polüsahhariide ja antioksüdante, mis tasakaalustavad meie keha erinevaid süsteeme ja tagavad pikema eluea. Polüsahhariidid stimuleerivad ajuripatsit eritama kasvuhormoone. See on üks põhikomponente hormoonasendusravis.

Goji marjad aitavad kehal paremini stressiga toime tulla. Stressis organism toodab hormooni nimega kortisool, mis põhjustab suurenenud söögiisu, rasvade ladustamist, kasvuhormoonide tootmise lõpetamist ning organismi energiavarude kiiremat kahanemist.

Antioksüdandid aitavad ära hoida nii vaimse kui ka füüsilise seisundi halvenemist, lisaks on neil ka vähivastane toime ja nad aitavad kaasa meie vaimse tervise korrashoiule.

Kuidas Goji marju kasutada?

Goji marjade soovitatav päevane annus on ca 1-2 spl.
Neid võib lisada müslile, jogurtisse, putrudesse, salatitesse, kookidesse, dessertidesse või süüa niisama tervisliku snäkina. Goji marjadest võib valmistada ka teed – vala marjadele keedetud kuum vesi peale ja lase ca 5 minutit tõmmata!
Hoia Goji marju peale avamist kinnises purgis, kuivas ja jahedas kohas.

[url=http://fitshop.fitness.ee/cocovi_tervisetooted/0/readmore/1217/]Vaata lähemalt[/url]

Autor: Fitness.ee