15. mai 2015

35 rakendust, mis tagavad sinu arengu jätkusuutlikkuse…

Oled tüdinenud samadest vanadest taktikatest? Järgnevalt mõned mõtted, mis aitavad sul oma treeningprogrammi värskena hoida ja tagavad arengu jätkusuutlikkuse.

1. Tee vastupidi. Oled oma kavas pikalt ühtemoodi kinni olnud? Proovi vahelduseks mõned oma treeningpäevad teha täiesti tagurpidises järjekorras. Näiteks, alusta jalapäeva säärtest ja reie tagaosadest ning alles viimasena tee reie-nelipealihased. Jälle teistmoodi.

2. Harjutused ainult üks jalg/käsi korraga. Surumised, sõudmised ja kükid on küll populaarsed massiharjutused, kuid siiski, kuidas oleks kui teeks mõned trennid vahelduseks üksnes läbi harjutuste, mille korral treenitakse ühte kätt/jalga korraga? Pealegi, nii identifitseeriksite kiiresti oma nõrgad kohad. Tõlkijalt: avastaksite ja õpiksite palju uusi kasulikke harjutusi.

3. Seeriad pikaks. Päris tavaline, et kiputakse kleepuma ühe ja enamasti lühikese seeriapikkuse külge. Aga, ka see ammendab ennast kunagi. Proovi oma seeriaid pikkust silmas pidades vahelduseks kahe- või kolmekordistada. Pikad seeriad suutlikkuseni ergutavad ainevahetust, stimuleerivad testosterooni produktsiooni ja tekitavad korraliku pumbatuse.

4. Seeriad pikemad kui 10 kordust. Miski ei anna tervele kehale paremini massi kui jalatreening. Täiskükid suutlikkuseni seeriatena kasvatavad sind igalt poolt. Kahjuks, väga paljud lõpetavad jalatreeningutel oma seeriad enne, kui „asi“ kasulikuks läheb. Proovi periooditi treenida nii jalgu kui tervet keha mitte lühemate seeriatega kui 10 kordust.

5. Ainult üks harjutus treeningul. Erinevad harjutused mõjutamaks keha erinevate nurkade alt on kahtlemata vajalikud, kuid liiga palju varieerimist hakkab mingist hetkest arengule vastu töötama. Proovi mõne nädala vältel teha kehaosale või lihasele trennis ainult üks harjutus, kuid seda suures mahus, näiteks 10×10 – lihtne, kuid vahelduseks ja arenguks tõhus.

6. Küki kolmel korral nädalas. Ületreening ja sellest rääkimine on nagu mingi kaasaja haigus ja ma loodan, et sellega läheb niisamuti nagu dinosaurustega juhtus, see lihtsalt sureb ükskord välja. Miski ei ole massi kasvatamiseks tõhusam, kui treenida jalgu kolmel korral nädalas, eriti läbi kükkide. See paneb teid üle terve keha kasvama.

7. Ära väldi raskeid harjutusi, tee neid ja õpi armastama. Absoluutselt iga harjutus, aga ka nende sooritamise viis, mis peaks panema sind sinu praegusest vormist edasi arenema on mingil viisil ebamugav. Tee raskeid asju ja õpi neid armastama. Ära väldi lõuatõmbeid, jõutõmbeid, kükke või raskeid sõudmisi.

8. Ignoreeri aeg-ajalt isoleeritud harjutusi. Proovi mõne nädala vältel isoleeritud harjutused täielikult unustada ja keskendu üksnes rasketele baasharjutusele. Raskelt, lühidalt, progresseeruvalt ja sagedasti ning naudi kasvamist!

9. Kanna kella. Kogu see nutitelefonis seeriate vahel toksimine ja jutuajamine on otsene lõiv sinu arengust ja lihaskasvust. Kas sa kujutad ette, kui palju sa seeriate vahel tegelikult puhkad? Järgi teadlikult oma seeriatevahelisi puhkepause. Ilmselt nii mõnigi üllatub, kui taipab, mida paus 90 sekundit seeriate vahel tegelikult tähendab!

10. Ei mingit telefoni. Kui oleks minu teha, siis ma ei lubaks kellelgi koos telefoniga treenida. See häirib keskendumist ja ei lase pühendunult töötada. Räägitakse „sotsiaalsusest“ jne, kas kuldse ajastu kulturistid olid omal ajal halvad suhtlejad või ei saanud oma isu täis suheldud. Vaevalt küll.

11. Tee ka baasharjutustele superseeriaid. Tavaliselt tehakse superseeriaid väikestele lihastele või baasharjutus pluss isoleeritud harjutus. Ära karda kombineerida ka näiteks kükki ja jalapressi.

12. Proovi vahelduseks ka üliintensiivset treeningstiili. Nii treeniti vanasti. See töötab ka täna. Kui treenid koos treeningpartneriga, siis tehke vahel mis iganes harjutust koos tehes kordamööda. Kui üks lõpetab, siis teine alustab. Vahelduseks raputab selline „tulistamine“ korralikult arengule ning aitab meenutada, mida intensiivsus tegelikult tähendab.

[url=http://www.fitness.ee/artikkel/1640/35-rakendust-mis-tagavad-sinu-arengu-jatkusuutlikkuse-ii-osa]Järgneb…[/url]

Autor: Tõlkinud Janar Rückenberg