30. mai 2015

Kanepiseeme – ülitervislik ja täisväärtuslik rakutoit

Kanepit (Cannabis Sativa L.) mainides lähevad enamusel mõtted kindlasti narkootikumide peale. Eestis on kanep tõesti tuntud kui ohtliku ja keelatud meelemürgina. Aga et kanep on juba aastatuhandeid olnud väga mitmekülgsete raviomadustega taim, et maailma esimene piibel on trükitud kanepist valmistatud paberile ja et maailma esimesed Levis Straussi teksad on õmmeldud kanepist kangast, on vähestele inimestele teada.

Tänapäeval on kanepiseemned toiduna mitmel pool maailmas taas hinnas. Ja seda õigusega. Euroopa Liidus on lubatud kasvatada ainult tööstusliku kanepi sorte, mille all mõistetakse kiu- ja seemnekanepit. Kiukanepit kasvatatakse kiu saamiseks.Sellest toodetakse kangast, paberit, ehitusmaterjale .Seemnekanepit kasvatatakse väärtuslike ja tervislike kanepiseemnete pärast.
Kanepiseemne teeb eriliseks selle biokeemiline koostis.

Seemnekanepi seemned sisaldavad 100g kohta- 12g kõrgväärtuslikku õli, ligi 50g proteiini, keskmiselt 26g süsivesikuid.Vastupidiselt teistele proteiinipulbritele on kanepi proteiinis rikkalikult-21g kiudaineid,ja polüküllastumata rasvhappeid omega 6 ja -3 inimorganismile ideaalses 3:1 vahekorras. Lisaks aminohapetele leidub ka klorofülli, vitamiine ja mineraale – kaaliumit, magneesiumit, rauda, kaltsiumit, fosforit, naatriumit, mangaani, tsinki, vaske, A-, C-, D- ja E-vitamiini ja B-grupi vitamiine B1, B2, B3, B5, B6 ja B9.Kanepiseemnetest proteiinipulber on taimse proteiini allikas, sisaldades umbes 50% täisväärtusliku gluteenivaba proteiini, milles leidub kõiki 21 teadaolevat aminohapet. Teiste hulgas 8 eluks vajalikku aminohapet, mida inimorganism ise ei tooda.Kerge seedida,kergesti imenduv,allergiavaba.
65% kanepiseemnetes leiduvast valgust moodustab globulaarne valk edestiin, mis sarnaneb inimese vereplasmas leiduvale globuliinile. Edestiin on kergesti seeduv inimorganismis hästi imenduv valk, mis on meile immuunsüsteemi korrashoiuks äärmiselt vajalik. Edestiinil on ainulaadne omadus stimuleerida antikehade tootmist.

Kelle jaoks on kanepiseemned head?
Kanepiseemned ning neist tehtud toiduained on kasulikud kõikides vanustes inimestele. Kanepist valmistatud toiduained võimaldavad ka allergikutel mitmekülgselt ja täisväärtuslikult toituda. Eriti just tsöliaakiahaigetel – kanep on gluteeni- ja allergiavaba. Tänu oma kõrgväärtuslikule proteiinisisaldusele ja mitmekordselt küllastamata rasvhapetele on kanepiseemnest tooted kasulikud ka sportlastele. Kanep ei varusta inimorganismi mitte ainult proteiinist ja taimsest rasvast toodetud energiaga, vaid ka vitamiinidega ning korvab mineraalainete kaod. Tänu mitmekordselt küllastamata rasvhapete kõrgele osakaalule kanepiõlis ei ole rasvapolstrid nii kiired tekkima, kuna rasva lõhestumisel tekkinud energia kuulub kohe edasitöötlemisele.Kanepiseemne proteiinipulber on ideaalne valgulisand sportlastele, taimetoitlastele ja inimestele, kellel on piirangud loomse valgu tarbimisel.Sobib ideaalselt inimestele, kes soovivad parandada oma vormi või langetada kaalu. Soovitav vormi hoidmiseks või kaalu langetamiseks, asendada toidukordade vahelised ooted kanepi proteiinist sheigiga.Seda võib lisada keefirile,putrudele,jogurtisse,smuutidesse.

Kanepiseemned leiad[url=http://fitshop.fitness.ee/cocovi_tervisetooted/0/readmore/1203/] siit[/url]

Autor: Veronika Otter