29. juuni 2015

Toorkakao – maailma antioksüdantiderikkaim supertoit

Toorkakaod saadakse Theobroma cacao nimelise puu viljadest, täpsemalt nende puuviljade sees leiduvatest mandlisuurustest kakaoubadest. Need oad sisaldavad üle 1200 aktiivse toitaine ning umbes 10%kakaost moodustavad antioksüdandid. Antioksüdantide kõrge sisalduse poolest on kakao võrreldamatu mistahes muu toiduainega. Antioksüdandid on ained, mis aitavad meile kindlustada kvaliteetsemat elu, reguleerides rakutasandil organismi normaalset tegevust.

Antioksüdandid on ained, mis pidurdavad ja reguleerivad vabade radikaalide teket, vananemisprotsesse, kolesteroolitaset jpm. Terves organismis valitseb antioksüdantide ja vabade radikaalide vahel tasakaal. Vabad radikaalid muutuvad ohtlikuks kui tasakaal on rikutud. Antioksüdandid katkestavad vabade radikaalide poolt alustatud kahjulikke ahelreaktsioone.

•Toorkakao on hea kiudainete allikas, sisaldades palju E- ja C-vitamiini, lisaks ka kehas mõnutunnet tekitavaid aineid (sh. trüptofaani, 5-HTP-d, serotoniini, dopamiini, fenüületüülamiini).

•Samuti on toorkakaooad number üks magneesiumiallikas. Magneesium toetab südant, aitab kaasa ajutegevusele ja seedimisele, lõdvestab lihaseid, aitab luusid tugevdada, suurendab painduvust ning keha aluselisust. Kui kehal on piisavalt magneesiumi, paraneb verevarustus ja sellega koos ka hapnikutasakaal ning toitainete kättesaadavus.

•Kakao sisaldab 314% päevasest rauavajadusest 28g-s (U.S. RDA kohaselt). Raud on osa hapnikukandjast hemoglobiinis, mis hoiab meie verd tervena ja kaitseb aneemia eest.

•Kakao sisaldab piisavalt palju ka kroomi, et katta selle igapäevast vajadust. Kroom aitab tasakaalustada meie veresuhkru taset.

•Kakao on rikas ka muude mineraalainete poolest,sisaldades palju kaltsiumit, kaaliumit, tsinki, vaske ja väävlit.Toorkakaol on omadus vähendada söögiisu, aidates seeläbi kaasa kaalu alandamisele.Lisaks suurendab tähelepanu ja keskendumisvõimet.

•Tänu serotoniini sisaldusele teeb kakaooa söömine sõna otseses mõttes õnnelikuks. Kakaoubades on 55% rasva, mis koosneb kakaoõlist, kakaovõist ja teobromiinist,väike kogus teiini, tärklist, tuhka ja proteiini.

•Teobromiin stimuleerib kesknärvisüsteemi, lõdvestab lihaseid, laiendab veresooni. Sellel on ¼ kofeiini ergutavast toimest. Lisaks on ta ka kerge diureetikum.

•Kakaos sisalduvad antioksüdantide ühendid polüfenoolid takistavad nö halva LDL-kolesterooli oksüdeerumist.

Kakao toodete valik on väga mitmekesine, valida võib kakaonibside, toorkakaopulbri, kakaomassi ja kakaosnäkkide vahel.

Kasutamine:
Lisa jogurti, keefiri või smuuti sisse. Kakaopulbrist võib valmistada ka mitmesuguseid jooke ja kasutada seda tooršokolaadi ja muude tervislike magustoitude koostisainena.

Toorkakaopulbri leiad [url=http://fitshop.fitness.ee/otsing/0/search/Toorkakaopulber%20/]siit[/url]

Autor: Veronika Otter