28. august 2015

Rich Piana käed, süntool või tõelised lihased?

Tõlkija kommentaar:
Ilmselt on sama palju neid, kes ei ole Rich Pianast midagi kuulnud kui neid, kellele tema nimi midagi ütleb. Värvikas kuju on tegelane igal juhul. Toon teieni vaid ühe arvukatest seisukohtadest, mida internetist tema kohta leida võib. Samuti ei ole mina mingi kohtumõistja tema välimuse ja tegemiste osas, kuivõrd vahendan lugejale, et selline kuju on üldse olemas. Kahtlemata on Piana kulturismi kui subkultuuri üks omalaadsemaid ja äärmuslikumaid näiteid üldse. Youtube´is on mees väga populaarne ja räägib oma maailmavaatest ja tegemistest niivõrd kuivõrd avameeleselt. Mis minus tõlkijana ja kulturismi huvilisena ehk kõige enam küsimusi tekitab on see, kust võtab mees raha, et nii vägevat elu omale lubada. Põhjendab seda teatud videodes küll, aga siiski, kas sellest kõike seda lubada saab? Tõlgitud artikkel on muidugi selles mõttes klassikaline näide ka sellest, mida kulturismist ja kulturistidest teatud ringkondades üldiselt arvatakse.

Artikkel:
Rich Piana, kunagine kulturist on endiselt tõeliselt massiivne monstrum kaaludes keskmiselt 115-125 kg. Ta on olnud kaua aega populaarse toidulisandite tootja reklaaminägu, mis on omakorda muutnud teda ennast paljude lihaseliste kehade austajate jaoks atraktiivseks. Millega ta silma jääb on eriliselt massiivsed käed olles mõõtmetelt kaugelt üle 20 tolli (50 cm), tatoveeringud ja tema „get rich or die trying“ suhtumine.

Tema maksimaalselt suurte käte saavutamise kinnisidee on ajendanud paljud „mängu“ sees olevad inimesed spekuleerima, kas Piana on kasutanud oma biitsepsist ja triitsepsist veelgi suurema illusiooni loomiseks süntooli. Piana käed tunduvad ebaloomulikud. Ehkki ka tema käed on kaetud tatoveeringutega, mis raskendab hinnangu andmist on neil siiski kummaline kuju ning nende separatsioon on kuidagi alaliselt „vedel“.

PMMA – Rich Piana valik…
Vastavalt ühtedele allikatele on Rich Piana oma selliste käte saamiseks nagu nad täna on kasutanud PMMA (polümetüül-metakrülaat) süste. See on sünteetiline vaigutaoline aine, mida saadakse läbi metüülmetakrülaadi polümerisatsiooni. See on sama aine, mida kasutatakse sageli klaasi asemel sellistes toodetes nagu purunemiskindlad aknad, laeaknad jne. Plastilises kirurgias kasutatakse seda sama ainet huulte ja tuhara implantaatides. Väidetavalt käis Piana neid süste tegemas Mexicos.

NattyOrNot.com ei poolda sellist ümberkäimist oma kehaga ja on rangelt selle vastu. Pikas perspektiivis on sellise teguviisi tulemuseks tõenäoliselt valusad tagajärjed ja tervisekahjustused.

Rich Piana sellisel tasemel jämedate käte kinnisidee on märk sellest, et ta on tegelikult üks ebakindel võlts lihastega täispuhutud õhupall. Terve tema keha on äärmiselt groteskne ja peegeldab tema võimetust iseennast iseendana armastada. Ta kasutab steroide, PMMA-d, kasvuhormooni ja ilmselt veel paljusid asju. Kusjuures kõik see on kombineeritud ohtrate tatoveeringute ja ilukirurgiaga.

Piana on teinud kõik, mis tema võimuses, et pääseda sisemise iseenda eest. Ta tunneb ennast kindlamini „sünteetiliste müüri“ taga, mille ta enda ümber oma välimuse näol on loonud. Kulturismimaailmas ei ole selline käitumine muidugi midagi tavapäratut, vastupidi, selles maailmas pigem asjad nii ongi. Tegelikult on peaaegu kõik kulturistid sarnased, neil on sarnased kartused – hirm, et nad ei ole ilma välise kestata midagi väärt. Sisemist kartust tuimestatakse välise hiilgusega.

Kui Piana oleks 90 kg-ne, tal ei oleks kätes PMMA-d ega neid arvukaid tatoveeringuid näeks ta välja palju parem, samuti pääseks ta oma tervisega seonduvatest kompromissidest. Aga ta ei taha seda. Ta eelistab olla musklimutant, mis teeb temast ei kedagi muud, kui järjekordse ainetel elava idioodi, kes on biitsepsid munade hinnaga välja kaubelnud.

Sellised inimesed nagu Rich Piana elavad „Fakeland´is“ (võlts maailm), kus loevadki „õhupallist musklid“ ja heakskiit võhivõõrastelt. Selliste tüüpide ümber ja maailmas on kõik võlts ja tehislik. Piana puhul, ta on sisemiselt samasugune nagu väljastki – pinnapealne ja meelemärkusetu. Ta jahib arutult mingit unistust milleni ta kunagi ei jõua.

Kui aus olla, siis ta on tegelikult nii suures segaduses, et ta ise ka ei tea, et ta on segaduses. Mõttetult uhked Hollywood´i autod, võlts lihased, ilukirurgia, võlts juuksevärv, võlts nahk, kui see tüüp saaks kuidagi oma südant ja hinge muuta, ta vahetaks tõenäoliselt need ka välja. Eriti veel siis, kui inimesed tema südant ja hinge näeksid. Rich Piana ei kannata mitte ainult tõsise keelatud ainete sõltuvuse käes, vaid ta on lootusetult kaotanud ka oma tegeliku identiteedi.

Ent see, millest me loeme ja mida me näeme ei ole Rich Piana süü. Ühiskond tervikuna on seda kõike soodustanud. Me ise tahame kõike seda näha. Vajadus olla rikas ja kuulus ajendab inimesed oma tegelikule potentsiaalile ja tõelistele väärtustele selga pöörama. Meile on tekkinud arusaam, et kui meil pole raha ja me pole kuulsad, siis me ei ole midagi väärt.

Miski pole tõest kaugemal, kui see arusaam. Kui natukenegi mõelda, siis ei pea olema tuumateadlane mõistmaks, et kuulsuste poolt tekitatud iidolid on võltsid ja eikusagile viivad. Kõik nad (kuulsused) on võltsid ja elavad võlts elusid, nii nagu Rich Pianagi.

Nad on elanud illusioonis ja vales nii pikalt, et nad on tegelikult unustanud, mis on ehtne ja mis mitte, mis on tegelik elu ja mis mitte. Ja sellest on väga raske välja saada.

Fjodor Dostojevski: „Eelkõige, ärge valetage iseendale. Kes endale valetab ja ise oma valet kuulab jõuab niikaugele, et ei tunne enam ära tõde ei iseendas ega enese ümber ja elab lugupidamatuses nii enese kui ka teiste vastu. Ent kui inimene kellestki lugu ei pea, lakkab ta armastamast, ja selleks, et ennast armastuse puudumisel lõbustada ning meelt lahutada, andub ta ihadele ja toorestele mõnudele ning läheb oma pahedes kogunisti elajalikuks ning kõike seda lakkamatust valetamisest nii teistele kui iseendale.“

Mõned videod:
[url=https://www.youtube.com/watch?v=eoJAfmtTwbc]Video 1[/url]
[url=https://www.youtube.com/watch?v=arl8fXmbiLg]Video 2[/url]
[url=http://nattyornot.com/rich-piana-arms-synthol-or-muscle/]Allikas[/url]

Autor: Tõlkinud Janar Rückenberg