5. veebruar 2016

Tunne Eesti tegijat: Agne Kiviselg

Mis spordialaga Sa tegeled, kaua oled sellega tegelenud?
Tegelen bikiinifitnessiga ning olen selle alaga tegelenud alates 2014.aasta sügisest. Võistelnud olen kaks hooaega, hetkel valmistun aktiivselt kolmandaks.

Mis on teised spordialad läbi aegade, millega oled tegelenud?
Kooliajal sai mängitud võistlustetasemel lauatennist ja jalgpalli, aga otseselt mõne spordiala harrastaja pole ma kunagi olnud, kuna pole tundnud sisemist põlemist, et „see siin on nüüd minu ala, millele tahan pühenduda“. Püüdsin varasemalt olla lihtsalt kehaliselt aktiivne ja vormilt sale, käisin aeroobikas ja jooksmas. Seega võib öelda, et jõusaalis ja bikiinifitnessis leidsin tõeliselt esimest korda iseennast spordi mõttes.

Mis on Sinu suurimad sportlikud saavutused siiamaani?
Kahtlemata on selleks 2015.aasta sügisel I Eesti lahtistel meistrivõistlustel bikiinifitnessis -172 cm kategoorias võidetud Eesti meistri tiitel – selle hetke meenutamine toob senini külmavärinad peale.
Magusad momendid on olnud veel:
2015. a Riga Pearl -169 cm kategooria II koht
2015. a Eesti Meistrivõistlused Kulturismis ja Fitnessis, bikiinifitnessi absoluudi III koht

[pilt=12691]

Kuidas Sa jõudsid antud spordialadeni (kes tutvustas, kuidas tekkis huvi)?
Trennipisik nakatas mind põhjalikult kuskil 2013.aasta sügisel kui avastasin enda jaoks rühmatreeningud. Poole aastaga tundsin, et neist jäi väheks – tahet trenni teha oli rohkem, kui rühmatreeningute graafikus sobivaid aegu. Seega hakkasin iseseisvalt käima ka jõusaalis. Vaatasin kuidas ja mida teised saalis teevad, tegin järele ja uurisin ka veebist erinevaid kavasid ja harjutustepanku. 2014.aasta sügisel rääkisin oma nüüdsele treenerile Ramil Lipp’ule, et olen salamisi unistanud fitnessist ja isegi võistlustest ning mõelnud, et „oh, kui ma vaid saaks, siis tahaksin ka selline olla“ . Nii sündis sellest jutuajamisest otsus anda mu treeningutele eesmärk, kindel trennikava ja suund ning selleks saigi bikiinifitness.

Kuidas hindad antud spordiala populaarsust tulevikus?
Näen sellel üha suurenevat populaarsust – seda näitavad juba võistlused – kauneid bikiinisid on laval reas järjest rohkem ja rohkem. Naised on üha julgemalt treenimas jõusaalis, mida kunagi ju on peetud nö meeste pärusmaaks. Ja see on väga lahe!

[youtube=G5vUtobAqXE]

Milline näeb väljab Sinu nädal enne võistlust/võistlusi? Kuidas valmistad end ette võistluspäeval? (siia juurde käib nii füüsiline kui ka psühholoogiline aspekt + välimus – grimm, meik, bikiinid jne.)
Nädal enne võistluseid on tõele au andes suhteliselt pingeline – kõik on haripunktis. Seda nii füüsise poolest kui ka peas toimuva närvidemängu poolest. Olen maksimalist ning soovin teha kõik, mis minu võimuses, et õnnestuda. Üritan hoida võimalikult tavalist argipäevast rutiini, aga sisimas rändavad mõtted ikka võistlustele.

Vormi poolest on viimaseks nädalaks enne võistlust tegelikult ju töö tehtud. Olen trennides ettevaatlik ja hoidun iga hinna eest vigastustest.

Võistlustele eelneval ja võistluspäeval võtan enda jaoks aega – eelneval õhtul hoolas grimm, kaasaminevate asjade pakkimine ja seejärel nende mitmekordne kontrollimine, kas said ikka kõik vajalikud (ja ka ebavajalikud) asjad kaasa alates bikiinidest ja kingadest kuni niidi ja nõelani.

Teen ise oma lavameigi ja sätin juuksed, käin umbes 100 korda peegli ees, vaatan veel inspireerivaid pilte ja videoid – see kõik rahustab ja loob meeleolu laval särada.

Sügisel tegelesin vahetult enne võistluseid bikiinidele veel viimaste kristallide paigutamisega – see oli omamoodi äärmiselt rahustav. Kuna selle hooaja bikiinid valmistan ise, siis tõenäoliselt maandan pingeid taaskord kivikeste kleepimisega.

[pilt=12692]

Milline näeb välja Sinu igapäevane toitumine?

Järgin aastaringselt ja igapäevaselt kindlat toitumiskava, mis tähendab kindlast kaloraažist kinnipidamist ja kõikide toitude kaalumist. Valmistan kõik oma toidud ise puhtast toorainest ning rändan kõikjal oma söögikarpidega – selline toitumiskava ja rutiin töötavad minu peal ja on saanud juba osakeseks minust.

See ei tule vist kellelegi üllatusena, et minu menüüst võib sarnaselt paljudele fitness-inimestele leida kodujuustu, kohupiima, kana- või kalkunifilee, juur-ja puuviljad, mandlid-pähklid jms. Ma ei kasuta suhkrut ega muid kunstlikke magustajaid, vaid ainult mett ning hoolitsen selle eest, et jooksin iga päev piisavas koguses puhast vett.

Parimaks nö kulinaarseks saavutuseks dieedil olles on aga trennieelne vahepala, mida tegelikult soovitas mulle minu treener: keera kokku lahja kõrge valgusisaldusega kohupiim, natukene röstitud müsli ja Haps’i – mõnus väike eine, mis on piisavalt magus, kõrge valgusisaldusega ja annab energiat.

Võistlusvälistel aegadel luban endale laupäeviti midagi, mille järele olen tundnud isu ja vajadust. Nüüd võistlusteks valmistudes selliseid „patueineid“ aga lubada ei saa ning ettevalmistusperioodil olen nö 0-tolerantsiga – kõik head asjad luban endale peale võistlushooaega, kui olen need välja teeninud ning seda suuremat rõõmu ja rahuolu neist tunnen.

Kas ja kui palju tarbid toidulisandeid ?
Tarbin multivitamiine, Omega 3-6-9, D-vitamiini ja liigeste heaks Joint+’i. Trenni ajal BCAA’d ning peale trenni BCAA sisaldusega valgusheiki.

Millised on Sinu eesmärgid tulevikuks?
Olla iga päev kasvõi natukene parem kui ma olin eile. Soovin kindlasti tulevikus selle alaga edasi tegeleda, jätkata treeningutega ning tunda sellest kõigest suurt rõõmu. Tahan olla terve, elurõõmus ja õnnelik.

Kahtlemata soovin osaleda edukalt ka mitmetel võistlustel ning täiendada ka oma karikateriiulit. See ei ole vast saladus, et bikiinid unistavad profikaardist ning nii ka mina.

Mis on sinu nõrgim/tugevaim külg/küljed?
Tugevaimaks küljeks pean tahtejõudu ja kindlameelsust. Kui olen midagi pähe võtnud, siis nii kergelt sellest ei loobu ja olen selle nimel valmis tegema ja panustama palju.
Olen perfektsionist, mis vahel on ühest küljest hea aga samas vahel ka minu enese jaoks kurnav – nõuan vahel endalt liiga palju, liiga kiiresti. Sooviksin osata olla mõnikord enesekindlam ning muretum ja mitte lasta end muu maailma arvamusest mõjutada.

Kust Sa ammutad energiat ja motivatsiooni, et treenida ja toituda ning hakkama saada muude kohustustega?
Ma arvan, et esmatähtis on olla ise iseenda parim motivaator ja suurim innustaja. Mõtetel ja unistustel on suur jõud ning just see aitabki kõigega toime tulla. Kindlasti on tähtis ka lähedaste inimeste toetus, mõistmine ja kohandumine ning kaasa elamine.
Lisamotivatsiooni hangin aga ka näiteks videotest, blogidest, harivatest ja huvitavatest artiklitest, teiste võistlejate ja ka bikiini PRO’de sotsiaalmeedia kontode jälgimisest ja muust visuaalsest materjalist– see tõesti toimib!

Kuidas sa lõõgastud/puhkad?
Lõõgastun kõige paremini nii, kui teen midagi, mis ei ole mitte kuidagiviisi seotud treeningutega ega fitnessi-maailmaga. Näiteks loen, teen käsitööd, käin kinos, põgenen kasvõi nädalavahetuseks mujale linna või hoopis maale. Vahel on vaja rääkida lähedaste inimestega kõikidest maailmaasjadest ja vahel on vaja rääkida nendega just ja ainult trennist ja toidust.

Mida Sa soovitaksid teistele treenijatele ja alles antud sporialaga alustavatele proovijatele?
Kõik sõltub sellest, kui palju sa midagi tahad ja oled valmis sellele pühenduma. Kui fitnessi-maailm oleks lihtne, teeks seda igaüks. Kes tunneb selle vastu huvi, siis leidke endas julgust, leidke inspiratsiooni ja motivatsiooni inimestest, kellega saalis koos treenite või kelle pilte kusagil internetis vaatate, ükskõik millest. Võtke end kokku ja rääkige teadjamate-oskajamatega. Kui sul on unistus, tee selle nimel tööd ja kõik on võimalik.

Mis on Sinu moto?
Kas kõik või mitte midagi!

Autor: Fitness.ee