27. mai 2016

Tunne Eesti tegijat: Karmen Mets

Mis spordialaga Sa tegeled? Miks Sulle see meeldib? Mis on miinuspooled?
Spordialaks on fitness, mis koosneb kahest osast- kehavoorust ning tantsulis-akrobaatilisest kavast.
Fitness alana meeldibki just seetõttu, et erinevalt teistest fitnessi kategooriatest tuleb lisaks esitada vabakava, mis teeb selle palju huvitavamaks. Just kava kaudu saan end välja elada, oma liikumise ja emotsiooniga laval särada, millega omakorda publiku tähelepanu köita. Naudin väga lavalist tähelepanu ja aplausi!
Miinuspooleks on ehk periood vahetult enne võistlusi dieedi ajal, kui energiat on väga vähe, jõutrennid pikad, lisaks aeroobne ning lõpetuseks veel kava harjutamine. Sel perioodil on treeningsaal mu teiseks koduks. See on väga raske ja päris suur katsumus, aga lõpuks, kui oled laval ja medal kaelas, mõtled, et kõik pingutused olid seda väärt!
Nagu ütleb mu treener Natalia:”Fitness on kõige raskem, ent samas kõige kaunim ala!”

Kuidas Sa jõudsid antud spordialadeni (kes tutvustas, kuidas tekkis huvi)?
Paar aastat tagasi nägin Kristina Koroljaki võistluspilte internetis ning mind hakkas huvitama, mis ala see selline on. Seejärel leidsin videod ja nii tekkiski huvi, et tahaks ka proovida ja võistelda. Olen 13 aastat varasemalt iluvõimlemisega tegelenud ja seega on baas olemas, siis mõtlesin, et võiks proovida. Hakkasingi jõusaalis käima, samuti võistlustel publikuna osalema ning üha enam see ala ja keskkond mind paelus. Teadsin, et tahan treenida tipptreeneri Natalia Nazarenko-Kiivika käe all, kuid ei julgenud temaga kohe ühendust võtta. Niisiis käisingi üksi saalis ja tegin trenni, kuidas oskasin. Lõpuks jõudsin arusaamisele, kui tahan võistlusspordiga tegeleda, on mul siiski treenerit vaja. Võtsin julguse kokku ja nii me kohtusimegi.

[pilt=12965]

Kuidas iseloomustaksid enda treenerit?
Treeneriks ongi mul Natalia Nazarenko-Kiivikas. Natalia on väga otsekohene, ta ütleb nii nagu asjad on, ei mingit läbi lillede ilustamist. Näiteks meie esimesel kohtumisel, kui ülevaatusele läksin, et teada saada, kas üldse sobin selle alaga tegelema, vaatas Natalia mu keha ja tegi kommentaari, et jõusaalis mulle vist väga ei meeldi käia. Ise olin küll rahul ja enda meelest päris heas vormis. See ehmatas mind küll natuke, kuid eks see ole see esmamulje. Tegelikult teda tundma õppides saad aru, kui toreda inimesega on tegu. Seda ütlevad kõik, kes Nataliat tunnevad!
Treenerina on ta üsna karm ja nõudlik, samas väga mõistev. Innustab ja kiidab palju, samas ütleb kohe, kui millegagi rahul pole. Jagab alati head nõu ning ma saan alati vastused oma küsimustele.
Saali astub ta alati nägu naerul, mis teeb ka minu tuju kohe heaks ning trennides saab meil palju nalja. Temaga on väga mõnus koostööd teha. Ütleks, et Natalia on minu suurimaks eeskujuks, kelle jälgedes kõndida. Olen temalt nii palju õppinud ning kindlasti on veel palju juurde õppida. Olen õnnelik, et tema juurde sattusin ning loodan, et meie koostöö jätkub kaua. Nagu Natalia ütleb, et sportlasel on vaja treenerit ja võin kinnitada, et olen enda oma leidnud ning talle väga tänulik kõige eest. Parim treener, keda endale tahta!

[pilt=12966]

Mis on teised spordialad läbi aegade, millega oled tegelenud?
Lasteaias alustasin iluvõimlemisega, millega kokku tegelesin ligi 13 aastat. Pärast võimlemist suundusin tantsumaailma. Tantsuga olen kokku tegelenud 6-7 aastat ja seda mitmetes stuudiotes, töötanud showgrupis erinevatel Balti mere kruiisilaevadel ning samuti olen lõpetanud 2- aastase tantsukooli DanceAct College’s. Ka hetkel töötan showartistina.

Mis on Sinu suurimad sportlikud saavutused siiamaani?
Iluvõimlemises kunagi saavutatud Tallinna karikavõistluste 3. koht ning rühmvõimlemises mitmekordne Eesti meister. Fitnessi saavutusteks on hiljuti võidetud 2. koht Läti Lahtistelt karikavõistlustelt, 1. koht Eesti Karikavõistlustelt ning samuti Balti Matši 1. koht.

[pilt=12964]

[pilt=12967]

Kas antud alal oluline toitumine? Kui jah, milline näeb välja Sinu igapäevane toitumine?
Treening ja toitumine käivad ju ikka käsikäes ning loomulikult on antud alal toitumine number üks. Teadlik toitumine tagab soovitud tulemused ja efektiivse treeningu.
Minu toitumine on treeneri poolt täpselt paika pandud. Nii koguseliselt kui ka kellaajaliselt. Eelnev õhtu planeeringi järgmise päeva toidud ning valmistan need kaasavõtmiseks karpidesse. Enne võistlusi kujunes mu põhiliseks söömise kohaks näiteks MyFitnessi garderoob. Vahel vaadatakse imelikult küll, kui seal omaette lõunatan, aga ma ei tee sellest välja. Olen nüüdseks juba harjunud oma toidukarpidega ringi rändama.
Päevas on mul 5 toidukorda. Päeva alustan kohviga. Hommikuseks lemmikuks on puder magusa kohupiimaga või proteiinipannkoogid. Vahepalaks on kujunenud puuvili või kohupiim. Lõunal kana/kala, riis ja köögiviljad. Pärast lõunat teen tavaliselt trenni, peale mida joon proteiinijooki ja söön puuvilja või võtan proteiinibatooni. Olen nende suur sõltlane! Õhtusöögiks munad ja salat. Muidugi kombineerin erinevaid variante, et minu toitumine oleks vaheldusrikas.
Magusaga on nii, et nädalas kord või paar luban endale midagi head. Tuleb end premeerida ka ju! Arvestades, et olen suur magusasõber, siis ilma šokolaadita ei suuda!
Dieediperioodil pean šokolaadile kahjuks ei ütlema, siis lihtsalt vaatan ja unistan. Hetkel ongi naljakas meenutada, kuidas päris tihti leidsin end kuhjunud magusakorvi ees istumas.

Kas ja kui palju tarbid toidulisandeid ?
Toidulisanditest kasutan proteiinijooki pärast trenni sheigina, BCAAd ja kreatiini.
Veel tarbin vitamiin: magneesium, oomega, raud, D-vitamiin., C-vitamiin ehk vastavalt aastaajale ja vajadusele.

Millised on Sinu eesmärgid tulevikuks? Kuhu edasi?
Kindlasti soovin ma võistelda Euroopa Meistrivõistlustel ning muidugi on unistus Maailma Meistrivõistlustelt kunagi medal koju tuua. Eks tööd peab veel palju tegema, aga unistama ju peab ning tahe peab suur olema, et oma eesmärkidele aina lähemale jõuda!

Kust Sa ammutad treeninguteks motivatsiooni ja energiat?
Energiat ja tahet kasvatab kindlasti pere ja lähedaste toetus ning nõuanded. Nende arvamus on mulle kõige tähtsam. See viibki edasi!
Suureks motivaatoriks on muidugi ka Natalia. Ilma temata mul neid saavutusi ei oleks. Treeningute puhul nt kasvatab suuresti motivatsiooni see, kui ta saalis viibib. Nii saan vajadusel kohe abi ja nõu küsida, kui milleski kahtlen. Ma ei oska seda seletada, aga siis kohe on kindlam tunne ja energiat rohkem teha, kui tean, et ta on läheduses.
Lisaks üritan piisavalt magada, sest tunduvalt kvaliteetsem on trenni teha puhanuna. Väsinuna ei ole võimalik anda endast maksimumi ja selline treening jääb poolikuks.

Kuidas sa lõõgastud/puhkad?
Mulle meeldib nädalavahetuseti suvilas vanaema ja vanaisa juures käia, kuigi väga sageli selleks aega ei ole. Väga mõnus on võtta oma koerake rihma otsa ja minna pikale rahulikule jalutuskäigule värskes õhus. Puhata on tore sõprade ja lähedaste seltsis. Veel on hea koht lõõgastumiseks kodus kuuma duši all. Seal olen tavaliselt pikalt koos oma mõtetega.
Mida Sa soovitaksid teistele treenijatele ja alles antud sporialaga alustavatele proovijatele?
Arvestades, et olen ise alles algaja, siis suurt kogemustepagasit, mida jagada, kahjuks ei ole. Sellegipoolest ütlen, et kui vähegi mõtteis kimbutab tahtmine proovida, tuleb seda kindlasti teha. Elus tuleb võimalikult palju erinevaid asju proovida. Iga kogemus ju ainult rikastab! Fitnessiga tegelemiseks on vaja väga suurt tahet, sihikindlust, järjepidevust ja kannatust. Iga spordiala nõuab palju pühendumist, aga lõpuks see tunne olla laval ning end proovile panna, on lihtsalt imeline!
Lisan veel, et kõike tuleb teha mõistusega. Seda nii treeningutel kui ka toitumises. Kehale tuleb anda piisavalt aega puhkuseks ja taastumiseks. Et olla õnnelik inimene, tuleb hoolitseda mõlema- nii keha kui vaimu eest!

Mis on Sinu moto?
Kindlal sammul oma unistuste poole!

[url=https://www.youtube.com/watch?v=BSq-bAE0R-I]Vaata ka videointervjuud Karmenist Youtube vahendusel![/url]

Autor: Fitness.ee