12. august 2016

Kuidas kehakaal tegelikult langeb?

Kehakaalu langemine on harva lineaarne. Ei ole nii, et hakkate kaalu langetamisega tegelema ja iga päev järjepidevalt midagi väheneb. Samuti ei ole mingi seaduspärasus, et esimesel kuul kaotate (võib-olla) 3-4 kg ja samasugune langustempo vältabki kõik järgnevad kuud ka edaspidi. Teie treeningkava võib olla paigas, toitumine korras, ent ikkagi võib kehakaal väga pikaks perioodiks paigale jääda. Isegi kui kõik on täiesti perfektselt paigas ei näe enamasti mitte kunagi lineaarset kaalu langemist. Tuleb ennast harjutada mõttega, et tihtipeale ei pruugigi kaalu langemine alluda mingisugusele loogikale. On täiesti tavaline, et olete pühendunult asja kallal juba 2 kuud, kuid teie kaal ei liigu eriti kuhugipoole ja siis äkki kolmandal kuul kaotate 2,5-3 kg. Selline stsenaarium on üpris tavaline, ent paraku ei jõua enamus inimestest seda neljandat kuud ära oodata.

Rääkides treeningust üldse, siis päris algajatel ongi palju kohe/kiiresti mingisuguseid muutusi soovida kuna esimestel treeningukuudel toimub areng peamiselt närvimehhanismide täiustumise arvelt. Esimestel treeningkuudel (4-8 nädalat) õpitakse/omandatakse harjutuste tehnikaid/liigutusi ja organism metaboolselt väga palju mõjustatud ei saa. Kui eesmärgiks on näiteks rasvapõletus, siis see hakkabki tõhusamalt käivituma võib-olla alles pärast 2-3 kuud.

Tõlkijalt: täpselt sama fenomen kehtib ka lihasmassi ja hüpertroofia arendamise korral.

Kindlat stsenaariumi ei ole kaalu langemisel kunagi ja konkreetset retsepti ei saa mitte kellelegi anda. Te võite esimesel kuul kaotada 3,5 kg, teisel kuul võtta 1,5 kg tagasi ja seejärel kolmandal kuul kaotada taas 2 kg. Selline kaalulanguse dünaamika on täiesti tavaline. Teatud perioodidel hoiab keha rohkem vett kinni, siis mingil hetkel hakkavad realiseeruma võib-olla korralikult planeeritud progressiooni tulemused ja teil on õnnestunud lihasmassi arvelt hoopis kaalu juurde koguda (mis ei ole halb). Kehakaalu mõjutavad soola tarbimine, aeroobse treeningu maht, ööune kvaliteet, stressitase ja veel palju otseselt hoomamatuid tegureid. On väga palju muutujaid, millest kehakaal sõltub ja tihtipeale on võimatu loogilist seletust anda, miks kaal on pikalt kinni ja ei liigu. Oluline on seda teada ja sellest tulenevalt jälgida kaalu muutumise dünaamikat pigem just pikemaajalises perspektiivis, kuivõrd mõne päevalises plaanis.

Tõlkijalt: kaalu monitoorida võib loomulikult igapäevaselt, kuid minimaalne ajaline periood, mille jooksul mingisuguseid püsivamaid muutusi soovida võikski olla minimaalselt 1 nädal.

Lineaarne kehakaalu langemine, mis kehtib vaid teoorias.
[pilt=13063]

Kehakaalu langemise tegelik dünaamika enamasti.
[pilt=13062]

Allikas: [url=http://skillbasedfitness.com/the-true-path-of-weight-loss/]www.skillbasedfitness.com[/url]

Autor: Tõlkinud Janar Rückenberg