26. august 2016

Legendide mõtteviis…

Nende edu aluseks on olnud midagi palju sügavamat: mõtteviis, ehk viis, kuidas nad asjadele lähenevad. Igal tippu pürgival sportlasel tasuks inspiratsiooni otsida just parimatelt, et seeläbi ka oma mõtteviisi kohandada.







1. Taotle suuri asju…

[pilt=13074]

Legendaarsed sportlased on enamuses juba enne teisi ja enne oma ametlikku tähetundi teadnud, et neist saavad suured sportlased. Nad on seda ette näinud, tundnud, seda lõpmatult visualiseerinud, kuni nad ongi selle saavutanud. Nad on keeldunud loobumast ja ignoreerinud väiteid, et nendest ei saa asja.

Enne kui Stan Smith´ist sai professionaalses tennises suur nimi ei võetud teda Davis Cup´ile isegi pallipoisiks, kuna korraldajate arvates oli ta liiga aeglane ja kohmakas. Ent Smith keeldus loobumast ja tegi kõik, et näidata, kuidas tema mahakandjad eksivad. Ta võitis hiljem Wimbeldon´i turniiri, Ameerika lahtised meistrivõistlused ja Davis´e karika kaheksal korral, temast sai omal ajal number üks tennisemängija maailmas.

Me elame ajastul, mil keskpärasus on moes ja paljudel juhtudel on juba tühipalja miinimumi saavutamine kiiduväärt. Meile antakse ette standardeid, mis ongi parimal juhul vaid keskmise väärtusega. Keegi teine ei eelda meilt suurte asjade tegemist ja eneseületamist; peame seda endalt ise eeldama.
2. Ära karda ebaõnnestuda…

[pilt=13075]

Ma pole kohanud veel kedagi, kes poleks kartnud ebaõnnestuda. Tony Robbins on öelnud, et „kui ego tunneb ennast ohustatuna, siis tekivad irratsionaalsed hirmud“. Mõtle kõikidele nendele asjadele, mille pärast sa oled minevikus hirmul olnud. Tõenäoliselt enamus nendest hirmudest ei ole tõelisuseks saanud.

Babe Ruth on pesapallis tõenäoliselt üks kõigi aegade kuulsamaid hea löögiga mängijaid, kelle kodujooksude rekord (714) on püsinud 40 aastat ületamatuna. Ent selle rekordi juures põles ta oma löökide tegemisel peaagu kaks korda sama palju (1330). Tegelikult hoidis ta ka aastakümneid möödalöökide rekordit. Kui temalt selle kohta küsiti, siis vastas ta lihtsalt: „Iga löök on sammuke lähemale järgmisele kodujooksule.“

Ebaõnnestumine ei ole põhjus katkestamiseks, see on kõigest tagasiside. Suured sportlased käsitlevad ebaõnnestumist kui võimalust õppida, areneda ja veelgi paremaks saada.
3. Esita „Status Quo´le“ väljakutse…

[pilt=13076]

1954. aastal oli 1 miili jooksu maailmarekord 4:01. See oli nii olnud juba rohkem kui 10 aastat ja väga paljud inimesed uskusid, et seda rekordit ei olegi võimalik enam purustada. Erinevad meditsiiniajakirjad arutlesid, et inimorganism ei ole võimeline sellist distantsi veel kiiremini jooksma.

6. mail 1954. aastal sai Roger Bannister hakkama „võimatuga“: ta läbis 1 miili joostes ajaga 3,59,4. Vaevalt aasta peale Bannister´i saavutust joosti ühte miili juba uuesti alla 4 minuti. Kui on miski, mida ei ole kunagi varem suudetud teha, siis see ei tähenda, et see jääbki tegemata. Suuri sportlasi on alati toitnud mõte teha midagi sellist, millega keegi teine ei ole kunagi hakkama saanud. Kui kõik ütlevad, et seda (mida iganes) ei ole võimalik teha, siis suured sportlased on alati saanud sellest üldisest uskumisest tahet/motivatsiooni tõestada vastupidist.
4. Ole kõige töökam inimene, keda sa tead…

[pilt=13077]

Kõvasti töötamine, see on mõnes mõttes suhteline ja selle üle võib vaielda, kuid üks on kindel, maailma parimad sportlased töötavad ja treenivad väga kõvasti. Neid peetakse tihtipeale ka kinnisideelisteks tegelasteks, aga suurte asjade saavutamiseks tulebki kinnisideeline olla.

Räägitakse lugusid, et Kobe Bryant oli kord saabunud trenni hommikul kell 5.00 ja lahkunud õhtul kell 19.00. Neli korda järjest CrossFit´i mängud võitnud Rich Froning on oma tulemuste nimel treeninud tuhandeid tunde. Kui Muhammad Ali´lt küsiti, et kui mitu istesse tõusu ta suudab teha vastas mees: „Ma ei loe terveid seeriaid, hakkan korduseid lugema alles siis, kui valusaks läheb, sest just see osa teeb minust meistri.“

Olemine oma treeningu suhtes kinnisideeline, see on mingis mõttes eeldus saamaks suureks sportlaseks. Loomulikult tuleb treenida targalt ja anda endale ka puhkust, kuid kui te tahate läbi lüüa tuleb standardid kõrgele seada ja väga kõvasti tööd teha.

Pange need neli suhtumist oma praktikasse

Eelnevad neli mõtteviisi on suurte saavutuste vundamendiks. Nende praktikasse rakendamisel on olulised kaks asja:

1. Püstitage endale suured sihid ja ebareaalsed eesmärgid.
Iga päev sisenda ja ütle endale, et sinust saab suur tegija. Visualiseeri oma edu. See võib alguses tunduda kuidagi ebaloomulik, justkui valetakse iseendale oma võimete ja võimaluste kohta, kuid olge kannatlikud ning asjad hakkavad õiges suunas liikuma

2. Teadke, enamus inimesi, kui mitte kõik, sealhulgas ka teie ise korrutavad, et te ei suuda seda teha. Tehke nimekiri ja plaan ning hakkake ükshaaval seda ümber tõestama.

Täiuslikkus ja suured teod nõuavad kõrget hinda ning ilma õige mõtteviisita neid ei saavuta. Kui me vaatame parimaid, siis näeme, et nad on ennast ületanud nii vaimselt kui füüsiliselt ja kui tahate suuri tegusid teha, siis peate ka teie selleks (eneseületamine) valmis olema. Vähemaga ei saa. Teadke, et teil tuleb endast palju anda.

Nüüd aga, asuge asja kallale.

Allikas: [url=https://breakingmuscle.com/sports-psychology/4-mindset-lessons-from-the-legends]www.breakingmuscle.com[/url]

Autor: Tõlkinud Janar Rückenberg